to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:31 | 18.11.2022

Διεθνή

Ιράν: Διαδηλωτές πυρπόλησαν το σπίτι του Αγιατολάχ Χομεϊνί

Οι διαδηλωτές στη γενέτειρα του πρώην ηγέτη του Ιράν φώναζαν συνθήματα κατά του καθεστώτος βάζοντας φωτιά στο σπίτι το οποίο πλέον είναι μουσείο


(φωτ.: SCREENSHOT VIDEO)

Συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος του Ιράν, σχεδόν δύο μήνες μετά τη δολοφονία της 22χρονης Μαχσά Αμινί. Βίντεο που αναρτήθηκαν στα social media δείχνουν διαδηλωτές να βάζουν φωτιά στο πατρογονικό σπίτι του ιδρυτή της Ισλαμικής Δημοκρατίας Αγιατολάχ Χομεϊνί στη γενέτειρα του πόλη Χομέιν.

Το Reuters  επαλήθευσε την τοποθεσία των δύο βίντεο κλιπ χρησιμοποιώντας τις χαρακτηριστικές αψίδες και τα κτίρια που ταιριάζουν με τις εικόνες του αρχείου. Ωστόσο, το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim διέψευσε ότι το σπίτι του Χομεϊνί πυρπολήθηκε, λέγοντας ότι ένας μικρός αριθμός ανθρώπων είχε συγκεντρωθεί έξω από το σπίτι.

Τα βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν δεκάδες ανθρώπους να φωνάζουν συνθήματα και μια λάμψη φωτιάς να πυρπολεί το κτίριο.

Το Reuters δεν μπόρεσε να εξακριβώσει ανεξάρτητα τις ημερομηνίες κατά τις οποίες γυρίστηκαν τα βίντεο. Το δίκτυο ακτιβιστών 1500Tasvir ανέφερε ότι το περιστατικό συνέβη το βράδυ της Πέμπτης στη γενέτειρα του Χομεϊνί, την πόλη Χομέιν, νότια της πρωτεύουσας Τεχεράνης.

Σημειώνεται ότι το πατρικό σπίτι του Χομεϊνί έχει μετατραπεί σε μουσείο. Ο Χομεϊνί πέθανε το 1989.

Ξεχωριστά βίντεο που αναρτήθηκαν από την Tasvir φέρονται να δείχνουν διαδηλωτές σε διάφορες πόλεις της επαρχίας Σιστάν-Μπαλουχιστάν, μεταξύ άλλων στην πρωτεύουσα Zahedan, όπου οι διαδηλωτές φώναζαν «Θάνατος στον Χαμενεΐ», και στην Chabahar, όπου οι διαδηλωτές αφαίρεσαν και ποδοπάτησαν την πινακίδα μιας λεωφόρου που φέρει το όνομα του Αγιατολάχ Χομεϊνί.

Σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης οι αρχές πραγματοποίησαν τελετή κηδείας για επτά άτομα που σκοτώθηκαν στη νοτιοδυτική πόλη Ιζέχ σε μια τρομοκρατική ενέργεια, όπως τη χαρακτήρισαν.

Όμως η μητέρα ενός 10χρονου θύματος, του Κιάν Πιρφαλάκ, ακούστηκε σε βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να κατηγορεί τις δυνάμεις ασφαλείας για τον πυροβολισμό του γιου της. Βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και υποτίθεται ότι είναι από την κηδεία του Πιρφαλάκ δείχνει διαδηλωτές να φωνάζουν «Χαμενεΐ θα σε θάψουμε».

Πηγή: Avgi.gr

tags: Ιράν

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)