Ρίχνοντας πρώτη από τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες γέφυρα φιλίας προς την Τεχεράνη, η Γερμανία εκδήλωσε, μέσω του υπουργού Εξωτερικών της Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάιερ, την πρόθεσή της να ενισχύσει τους δεσμούς της με την Τεχεράνη, λίγα μόλις 24ωρα μετά τον τερματισμό των διεθνών κυρώσεων σε βάρος της.

"Χρειαζόμαστε το Ιράν για να διευθετήσουμε τις συγκρούσεις και να αποκαταστήσουμε τη σταθερότητα σε αυτή την περιοχή που πλήττεται από κρίσεις. Κι ελπίζω ότι το Ιράν είναι έτοιμο γι' αυτό" τόνισε ο Σταϊνμάιερ σημειώνοντας πως ο τερματισμός του πολέμου στη Συρία αποτελεί βασική προϋπόθεση για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Όσο για το μέλλον των γερμανοϊρανικών σχέσεων, ο Γερμανός υπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι "θα είναι γεμάτο ουσία".

Πρόκειται μάλλον για την ίδια ουσία στην οποία αναφέρθηκε χθες και ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας ανακοινώνοντας ότι η χώρα του ανακτά πλέον περιουσιακά στοιχεία ύψους 32 δισεκατομμυρίων δολαρίων που είχαν παγώσει σε διεθνείς τράπεζες λόγω των κυρώσεων. Ο Βαλιολάχ Σεΐφ διευκρίνισε πάντως ότι τα χρήματα θα παραμείνουν στο εξωτερικό. "Δεν είναι λογικό να φέρουμε πίσω τα χρήματα αυτά στο Ιράν (...) Αυτά τα περιουσιακά στοιχεία που θα αποδεσμευτούν θα τοποθετηθούν σε ασφαλείς λογαριασμούς" σε ξένες τράπεζες, πρόσθεσε.

Κατά τα άλλα, ο θρησκευτικός ηγέτης της χώρας Αγιατολάχ Αλί Χαμενεί φρόντισε να διανθίσει το διάγγελμα με το οποίο χαιρέτιζε το τέλος των κυρώσεων με τις απαραίτητες αντιδυτικές κορώνες. "Επαναλαμβάνω την ανάγκη να είμαστε σε επιφυλακή για την απάτη και τη δολιότητα αλαζονικών χωρών, ιδιαίτερα των Ηνωμένων Πολιτειών, σε αυτό το θέμα και σε άλλα θέματα", τόνισε.

Σε εντελώς διαφορετικό κλίμα, η Μασουμέ Εμπτεκάρ, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και στενή συνεργάτης του προέδρου Ροχανί, χαρακτήρισε σε συνέντευξή της στην εφημερίδα "Guardian" το τέλος των κυρώσεων ως "επιτυχία της διπλωματίας και της διαπραγμάτευσης", απόδειξη της "δυνατότητας να επιλύουμε διεθνείς διενέξεις χωρίς να προσφεύγουμε στη βία".

Μ. ΤΡΙΚΚΑΣ