to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:24 | 26.12.2022

Αθλητισμός

Ιράν: Απαγόρευση εξόδου από την χώρα επέβαλαν στην οικογένεια του παλαίμαχου ποδοσφαιριστή Αλί Νταεΐ

Ο θρύλος του ιρανικού ποδοσφαίρου Αλί Νταεΐ, ο οποίος είχε εκφράσει την υποστήριξή του στους διαδηλωτές μετά τον θάνατο της νεαρής Κούρδισσας Μαχσά Αμινί, κατηγόρησε σήμερα την Τεχεράνη ότι απαγόρευσε στην οικογένειά του να φύγει από τη χώρα, εκτρέποντας την πτήση στην οποία επέβαιναν η σύζυγός του και η κόρη του.


Οι ιρανικές δικαστικές αρχές σφράγισαν στις αρχές Δεκεμβρίου το κοσμηματοπωλείο και το εστιατόριο που διατηρεί ο Αλί Νταεΐ, επειδή ένωσε τη φωνή του με εκείνες που καλούσαν σε κήρυξη απεργίας με αφορμή τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί. Η νεαρή γυναίκα συνελήφθη από την αστυνομία ηθών επειδή δεν φορούσε «σωστά» τη μαντίλα της και πέθανε τρεις ημέρες αργότερα, στις 16 Σεπτεμβρίου.

Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης επιβεβαίωσαν ότι απαγορεύτηκε στην οικογένεια του Νταεΐ να εγκαταλείψει τη χώρα λόγω των «διασυνδέσεών» του με αντικυβερνητικές οργανώσεις.

Γύρισαν το αεροπλάνο πίσω

Η σύζυγος και η κόρη του Νταεΐ επιβιβάστηκαν σε μια πτήση της Mahan Air στην Τεχεράνη με προορισμό το Ντουμπάι. Υποχρεώθηκαν όμως να αποβιβαστούν αφού το αεροπλάνο προσγειώθηκε στο ιρανικό νησί Κις, στον Κόλπο, είπε ο ίδιος ο 53χρονος παλαίμαχος ποδοσφαιριστής, σύμφωνα με το πρακτορείο ISNA. «Δεν τις συνέλαβαν. Κανείς δεν μου έδωσε μια απάντηση για το συμβάν αυτό. Πραγματικά δεν ξέρω ποιος είναι ο λόγος αυτής της απόφασης. Η σύζυγος και η κόρη μου πήγαιναν στο Ντουμπάι για μερικές ημέρες».

Η σύζυγος του Νταεΐ κλήθηκε να ενημερώσει τις αρχές εάν επιθυμεί να εγκαταλείψει τη χώρα «λόγω των σχέσεών της με οργανώσεις εχθρικές απέναντι στην ισλαμική επανάσταση και με ταραξίες», μετέδωσε το πρακτορείο IRNA.

Κατασχέθηκε το διαβατήριό του

Ο πρώην ποδοσφαιριστής είπε τον Οκτώβριο στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το διαβατήριό του κατασχέθηκε από την αστυνομία όταν επέστρεψε από το εξωτερικό, αλλά του το επέστρεψαν μερικές ημέρες αργότερα. Είπε επίσης ότι έχει γίνει στόχος απειλών αφότου στήριξε τους διαδηλωτές που διαμαρτύρονται για τον θάνατο της Αμινί.

Στις 27 Σεπτεμβρίου ο Νταεΐ κάλεσε την κυβέρνηση, με αναρτήσεις σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, «να επιλύσει τα προβλήματα του ιρανικού λαού αντί να καταφεύγει στην καταστολή».

Ο Νταεΐ αγωνιζόταν στην Μπουντεσλίγκα, κυρίως στην Μπάγιερν Μονάχου. Ήταν ο κορυφαίος σκόρερ όλων των εποχών σε επίπεδο εθνικών ομάδων, με 109 γκολ που πέτυχε με την εθνική του Ιράν, ένα ρεκόρ που το ξεπέρασε μόνο ο Κριστιάνο Ρονάλντο. Λόγω της καταστολής των διαδηλώσεων στο Ιράν, δεν πήγε στο Κατάρ για το Μουντιάλ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)