to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:57 | 05.02.2019

Κοινωνία

Ηράκλειο: Η 5χρονη που κατέληξε είχε προσβληθεί από Η1Ν1 σύμφωνα με τους γιατρούς

Ο θάνατος της 5χρονης στην Κρήτη θεωρείται ότι προήλθε από γρίπη Η1N1 με επιπλοκή από ραγδαία μηνιγγιτιδοκοκκική σηψαιμία, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γιατρός της Διεύθυνσης Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης Μανώλης Λουμπούνης.


«Ενώ έχει επιβεβαιωθεί ο Η1Ν1, απομένει μέσα στις επόμενες ώρες ή αύριο, από τις εργαστηριακές εξετάσεις, να δούμε αν το κοριτσάκι είχε και τον μηνιγγιτιδόκοκκο» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λουμπούνης.

Η κοινωνία του νησιού εμφανίζεται προβληματισμένη σε σχέση με τα περιστατικά τα οποία -όπως σε όλη την Ελλάδα- όπως τόνισε ο κ. Λουμπούνης, εμφανίζονται αυξημένα, γεγονός που όπως υποστήριξε, δείχνει ότι ο ιός εμφανίζει διαφορετικά χαρακτηριστικά. Μοιάζει να έχει τη δυνατότητα να προσβάλει περισσότερα άτομα, από τα προηγούμενα χρόνια.

Ο κ. Λουμπούνης αναφέρθηκε και στα εμβόλια: «Τα στοιχεία για τον εμβολιασμό είναι ενθαρρυντικά. Το εμβόλιο πλέον έχει γίνει σε δισεκατομμύρια ανθρώπους και οι παρενέργειες που έχουν καταγραφεί, είναι οι άμεσες παρενέργειες που έχει το εμβόλιο, όπως ο ελαφρύς τοπικός πόνος για το πρώτο 24ωρο. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι δεν υπάρχουν σοβαρές παρενέργειες, όπως νευρολογικές, ενώ σε ένα συντριπτικό βαθμό, φαίνεται ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί, δεν κινδυνεύουν να νοσήσουν με σοβαρές συνέπειες, τα δε συμπτώματα είναι πιο ελαφρά».

Η είδηση του θανάτου της 5χρονης μαθήτριας σε νηπιαγωγείο του Ηρακλείου, πέρα από τη θλίψη έχει προκαλέσει και αγωνία σε σχέση με τη γρίπη και τα περιστατικά, έχει προβληματίσει κάποιους γονείς που δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο. Από την πλευρά τους αρκετοί διευθυντές σχολείων ενημερώνουν τους γονείς, ζητώντας τους, λόγω της έξαρσης της εποχικής γρίπης να κρατούν στο σπίτι τα παιδιά που νοσούν για μία τουλάχιστον ημέρα απύρετα. Το απόγευμα, μάλιστα, παρουσία των προϊσταμένων Εκπαίδευσης Ηρακλείου, θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση για εκπαιδευτικούς αλλά και ενδιαφερόμενους γονείς, σε αίθουσα του σχολείου που φοιτούσε το άτυχο 5χρονο κοριτσάκι.

Πάντως όσον αφορά τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται στα σχολεία, όπως εξήγησε ο γιατρός της Διεύθυνσης Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης είναι πέρα από την ατομική υγιεινή, ο σχολαστικός καθαρισμός των εσωτερικών χώρων σε σχολεία και σε όλους τους χώρους όπου συγχρωτίζονται παιδιά.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)