to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:56 | 17.12.2012

Κοινωνία

Ηράκλειο: Δεκάδες καταγγελίες για κακοποίηση ανηλίκων, τα δύο τελευταία χρόνια

Παραπέμφθηκαν από την Εισαγγελία για περαιτέρω διερεύνηση στην Κοινωνική Υπηρεσία του δήμου.


Δεκάδες περιπτώσεις οικογενειών που, σύμφωνα με καταγγελίες, κακοποιούν ή παραμελούν τα ανήλικα παιδιά τους και αφορούν στις περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας παραπέμφθηκαν από την Εισαγγελία για περαιτέρω διερεύνηση στην Κοινωνική Υπηρεσία του δήμου Ηρακλείου από την 1η Ιανουαρίου 2011 έως και σήμερα.

Τα παραπάνω ανέφερε η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Δέσποινα Συγγελάκη, τονίζοντας ότι ο δήμος Ηρακλείου συμμετέχοντας στην εκστρατεία του Συμβουλίου της Ευρώπης, συνεχίζει την προσπάθεια ενημέρωσης σχετικά με τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, προκειμένου να συμβάλει στην ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας και την εξάλειψη του φαινομένου.

Στα πλαίσια της εκστρατείας αυτής οργάνωσε ένα βιωματικό σεμινάριο προς τους εργαζόμενους των Κέντρων Κοινοτικής Φροντίδας και ένα σεμινάριο προς το προσωπικό των παιδικών σταθμών, σχετικά με τα σημεία αναγνώρισης σεξουαλικής κακοποίησης και τη διαχείριση περιστατικών κακοποίησης παιδιών.

Σύμφωνα με την κ. Συγγελάκη, τα παιδιά στα οποία αφορούν οι καταγγελίες, είναι στο μεγαλύτερο ποσοστό τους αγόρια βρεφονηπιακής ηλικίας.

Στο βιωματικό σεμινάριο που οργανώθηκε για τους εργαζόμενους των Κέντρων Κοινοτικής Φροντίδας με ομιλήτρια την Όλγα Θεμελή, επίκουρη καθηγήτρια εγκληματολογικής ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, έγινε ενημέρωση των κοινωνικών λειτουργών και του προσωπικού για τη διαχείριση των περιστατικών που συναντούν.

Το δεύτερο σεμινάριο προς το προσωπικό των παιδικών σταθμών σχετικά με τα σημεία αναγνώρισης σεξουαλικής κακοποίησης και τη διαχείριση περιστατικών κακοποίησης παιδιών, έγινε από την ψυχίατρο Εύα-Μαρία Τσαπάκη και την εκπαιδευτικό Αθηνά Ανδριώτη.

«Στόχος όλης της ενέργειας», δήλωσε η κ. Συγγελάκη, «είναι η εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των ατόμων που έρχονται σε επαφή με παιδιά -στους τομείς της εκπαίδευσης, υγείας, κοινωνικής μέριμνας, δικαιοσύνης και εκτέλεσης του νόμου-, σχετικά με τη σεξουαλική κακοποίηση, αλλά και των ίδιων των παιδιών προκειμένου αφενός να μπορούν να απωθήσουν κάθε δυσάρεστη ενέργεια και αφετέρου να μάθουν να αποκαλύπτουν ότι τους συμβαίνει».

Η κ. Συγγελάκη, τέλος, αναφερόμενη στον «κανόνα των εσωρούχων» τόνισε ότι ο κανόνας αυτός λέει ότι κανείς δεν μπορεί να αγγίξει ή να χαϊδέψει το παιδί στα σημεία του σώματός του, που συνήθως καλύπτονται από τα εσώρουχά τους. Και ούτε τα παιδιά επιτρέπεται να αγγίξουν το σώμα άλλων σε αυτά τα σημεία. «Είναι ένα απλό μήνυμα για να εξηγήσουμε στα παιδιά μας, ποια είναι τα σημεία του σώματος που δεν πρέπει να τα αγγίζουν οι άλλοι, πως πρέπει να αντιδράσουν το παιδιά και που να στραφούν για βοήθεια», κατέληξε η αντιδήμαρχος Ηρακλείου.


Πηγή: ΑΜΠΕ
tags: βία

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)