to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:10 | 27.01.2019

Διεθνή

Το ιρακινό ΥΠΕΞ διαμαρτύρεται για τον θάνατο διαδηλωτή από τουρκικά πυρά

Το ιρακινό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα ότι κάλεσε τον πρεσβευτή της Τουρκίας την επομένη μιας βίαιης διαδήλωσης στο Κουρδιστάν στη διάρκεια της οποίας ένας άνθρωπος σκοτώθηκε από τουρκικά πυρά


Το ιρακινό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα ότι κάλεσε τον πρεσβευτή της Τουρκίας την επομένη μιας βίαιης διαδήλωσης στο Κουρδιστάν στη διάρκεια της οποίας ένας άνθρωπος σκοτώθηκε από τουρκικά πυρά.

Το Σάββατο (χθες), διαδηλωτές επιτέθηκαν σε βάση του τουρκικού στρατού στη Σελάτζι, στο δυτικό τμήμα του αυτόνομου Ιρακινού Κουρδιστάν, στα σύνορα με την Τουρκία.

Βίντεο των συγκρούσεων αυτών, που σημειώθηκαν στην επαρχία Νταχούκ, δείχνουν διαδηλωτές να πυρπολούν τουρκικά στρατιωτικά οχήματα και να επιτίθενται στις τουρκικές δυνάμεις τις οποίες κατηγορούσαν για τον θάνατο τεσσάρων αμάχων στη διάρκεια πρόσφατου βομβαρδισμού.

Στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο αναφέρει πως «καταδικάζει τα πυρά των τουρκικών δυνάμεων εναντίον πολιτών (…) που προκάλεσαν έναν θάνατο και πολλούς τραυματισμούς». Επίσης, σημειώνεται στο κείμενο, «τα τουρκικά στρατιωτικά αεροπλάνα πέταξαν στη συνέχεια πάνω από το πλήθος σε πολύ μικρό ύψος, τρομοκρατώντας τους ανθρώπους».

«Νότα διαμαρτυρίας» θα επιδοθεί στον Τούρκο πρεσβευτή, αναφέρει ακόμη το υπουργείο, το οποίο είχε καλέσει τον διπλωμάτη αυτόν τον Δεκέμβριο προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για τους «επαναλαμβανόμενους» βομβαρδισμούς στο ιρακινό έδαφος, καταγγέλλοντας μια «παραβίαση της (ιρακινής) κυριαρχίας».

Η Άγκυρα δηλώνει πως ασκεί το νόμιμο δικαίωμά της στην άμυνα για να πλήξει στο Ιράκ βάσεις του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) --μια οργάνωση που χαρακτηρίζεται τρομοκρατική από την Άγκυρα, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες-- και καλεί τακτικά τη Βαγδάτη να συνεργαστεί στη μάχη εναντίον του PKK.

Το Σάββατο στο Twitter, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας κατηγόρησε τους διαδηλωτές ότι «υποκινήθηκαν από το PKK» και ανέφερε πως οι ζημιές στην τουρκική βάση περιορίστηκαν «σε οχήματα και στρατιωτικό εξοπλισμό».

Η κυβέρνηση της περιοχής του ιρακινού Κουρδιστάν εξέφρασε από την πλευρά της «θλίψη για τις ανθρώπινες και υλικές απώλειες». Στην ανακοίνωσή της αναφέρεται στα «γεγονότα στη Σελάτζι» πίσω από τα οποία βρίσκονται «σαμποτέρ», χωρίς ωστόσο να αναφέρει την Τουρκία ή την παρουσία τουρκικών δυνάμεων στο έδαφός του.

Το PKK, που πραγματοποιεί ένοπλο αγώνα εναντίον της Τουρκίας από το 1984, διαθέτει στο βόρειο Ιράκ βάσεις οπισθοφυλακής οι οποίες αποτελούν τακτικά στόχο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Πηγή: Reuters via ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)