to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:35 | 24.09.2017

Διεθνή

«Το δημοψήφισμα της Δευτέρας θα διεξαχθεί»: Αναμένεται η συνέντευξη Τύπου του Μπαρζανί

Ο Μασούντ Μπαρζανί, ο πρόεδρος του Ιρακινού Κουρδιστάν, επιβεβαίωσε χτες στην τελευταία προεκλογική εκδήλωση στην Αρμπίλ, ότι το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιοχής θα διεξαχθεί τη Δευτέρα και έπειτα θα ακολουθήσουν οι διαπραγματεύσεις με τη Βαγδάτη.


Η συνέντευξη Τύπου που επρόκειτο να δώσει χτες το πρωί στο Αρμπίλ ο πρόεδρος του Ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί σε σχέση με τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της περιοχής αναβλήθηκε για σήμερα, Κυριακή, ανακοινώθηκε από το γραφείο του κούρδου πρωθυπουργού.

Την ίδια ώρα μια αντιπροσωπεία της Κουρδικής Περιφερειακής Κυβέρνησης κατευθύνεται σήμερα προς τη Βαγδάτη για συνομιλίες με την ιρακινή κυβέρνηση παράλληλα με το προγραμματισμένο για την Δευτέρα δημοψήφισμα για ανεξαρτησία.

"Η αντιπροσωπεία θα συζητήσει για το δημοψήφισμα αλλά το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί. Είπαμε να μιλήσουμε με τη Βαγδάτη πριν, στη διάρκεια και μετά το δημοψήφισμα", δήλωσε στο Reuters ο ανώτατος σύμβουλος του κούρδου ηγέτη Μασούντ Μπαρζανί, ο Χοσιγιάρ Ζεμπάρι.

 

Οι Ιρακινοί Κούρδοι είναι έτοιμοι «να πληρώσουν κάθε τίμημα για την ελευθερία τους»

Οι Ιρακινοί Κούρδοι είναι έτοιμοι «να πληρώσουν κάθε τίμημα για την ελευθερία τους», είπε ο Μπαρζανί ενώπιον ενός μεγάλου πλήθους που είχε συγκεντρωθεί σε ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο της πρωτεύουσας της αυτόνομης περιοχής, αντικρούοντας τη διεθνή πίεση για ακύρωση του δημοψηφίσματος.

Χθες το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέφρασε την «ανησυχία του για τις δυνητικά αποσταθεροποιητικές συνέπειες του σχεδίου της περιφερειακής κυβέρνησης του Κουρδιστάν να διεξαχθεί με μονομερή τρόπο ένα δημοψήφισμα την επόμενη εβδομάδα».

«Πλέον το δημοψήφισμα δεν βρίσκεται στα χέρια μου, ούτε στα (πολιτικά) κόμματα, βρίσκεται στα χέρια σας», τόνισε ο πρόεδρος της αυτόνομης περιφέρειας του Ιρακινού Κουρδιστάν

«Είμαστε έτοιμοι να διεξάγουμε ένα σοβαρό διάλογο (…) με τη Βαγδάτη, αλλά μετά τις 25 Σεπτεμβρίου, επειδή τώρα είναι πολύ αργά», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τις κουρδικές αρχές μια νίκη του "ναι" στο δημοψήφισμα δεν θα σημάνει ακαριαία την ανακοίνωση της ανεξαρτησίας, αλλά θα χρησιμοποιηθεί ως μέσο πίεσης προς την κεντρική κυβέρνηση της Βαγδάτης στις διενέξεις των δύο πλευρών σχετικά με το πετρέλαιο και άλλα οικονομικά ζητήματα.

Υψηλά ιστάμενη κουρδική πηγή στη Σουλεϊμανίγια δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο πως ο επικεφαλής μιας επίλεκτης μονάδας των ιρανών Φρουρών της Επανάστασης, ο στρατηγός Κάσεμ Σολεϊμάνι, επέστρεψε στο Κουρδιστάν για μια τελευταία συνάντηση με τους αξιωματούχους της περιοχής.

Σήμερα βρίσκεται στη Σουλεϊμανίγια και πρόκειται στη συνέχεια να μεταβεί στην Αρμπίλ. «Είναι η τελευταία επίσκεψή του πριν από το δημοψήφισμα. Θέλει να προειδοποιήσει τους κούρδους αξιωματούχους πως το Ιράν αντιτίθεται σοβαρά στη διεξαγωγή του και να τους προειδοποιήσει για να μην το πραγματοποιήσουν», σύμφωνα με την πηγή αυτή.

«Οι Ιρανοί εξακολουθούν να πιέζουν για διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Κουρδιστάν και τη Βαγδάτη. Ενημέρωσε τους συνομιλητές του ότι το Ιράν ασκεί πίεση στη Βαγδάτη για να δεχθεί τα κουρδικά αιτήματα και να διευθετήσει τη διένεξη για τον προϋπολογισμό, τον μισθό των πεσμεργκά και τις διαφιλονικούμενες περιφέρειες», πρόσθεσε αυτή η πηγή.

«Απορρίπτεται, σήμερα και στο μέλλον»

Το 2014, εξαιτίας μιας διένεξης αναφορικά με τις εξαγωγές πετρελαίου, η Βαγδάτη είχε αποφασίσει να μην καταβάλει το 17% του εθνικού προϋπολογισμού, δηλαδή 12 δισεκ. δολάρια, στην κουρδική περιφέρεια.

Οι συνέπειες έγιναν αμέσως αισθητές αφού τα χρήματα αυτά αντιπροσώπευαν το 80% των εσόδων του προϋπολογισμού της περιφέρειας και οι μισθοί, περιλαμβανομένων αυτών των μαχητών πεσμεργκά, μειώθηκαν.

Οι διαφιλονικούμενες περιοχές είναι ζώνες που συνταγματικά βρίσκονται υπό την εξουσία της Βαγδάτης και τις οποίες διεκδικεί το Κουρδιστάν, όπως η πετρελαϊκή περιοχή του Κιρκούκ, καθώς και ζώνες στον βορρά και στο κέντρο της χώρας.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέφρασε σήμερα σε ανακοίνωσή του «την ανησυχία του για την εν δυνάμει αποσταθεροποιητική επίδραση του σχεδίου της περιφερειακής κυβέρνησης του Κουρδιστάν να διεξαγάγει με μονομερή τρόπο ένα δημοψήφισμα την ερχόμενη εβδομάδα».

Τα μέλη του Συμβουλίου «καλούν για την επίλυση κάθε προβλήματος ανάμεσα στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση και την περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν μέσα στο πλαίσιο του ιρακινού Συντάγματος, μέσω διαλόγου», υπογραμμίζεται στο κείμενο.

Ο ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ αλ-Αμπάντι δήλωσε την Τρίτη ότι απορρίπτει κάθε μορφή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία του Ιρακινού Κουρδιστάν, έστω κι αν οι Κούρδοι διαβεβαιώνουν πως δεν θα οδηγήσει αμέσως στην ανεξαρτησία.

«Το δημοψήφισμα απορρίπτεται, σήμερα ή στο μέλλον, είτε διεξαχθεί στην περιφέρεια του Κουρδιστάν μέσα στα σύνορα του 2003 είτε μέσα στις διαφιλονικούμενες ζώνες», δήλωσε σε δημοσιογράφους.

Η Σαουδική Αραβία κάλεσε την Τετάρτη τον Μασούντ Μπαρζανί να παραιτηθεί από το δημοψήφισμα για να αποφύγει «νέες κρίσεις». Εξάλλου η Τουρκία, το Ιράν και το Ιράκ, παρά τις διαφορές τους, ενώθηκαν για να καταγγείλουν αυτή την ψηφοφορία.

 

«Απειλές» Ερντογάν

 

Το προγραμματισμένο δημοψήφισμα για ανεξαρτησία στην περιοχή των κούρδων του βόρειου Ιράκ είναι "ένα φρικτό λάθος", το οποίο θα πυροδοτήσει νέες κρίσεις στην περιοχή αν δεν ματαιωθεί, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

"Αν δεν ματαιωθεί το δημοψήφισμα θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες. Η Αρμπίλ θα πρέπει άμεσα να αποφύγει αυτό το φρικτό λάθος, το οποίο θα πυροδοτήσει νέες κρίσεις στην περιοχή", έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπος Ιμπραχήμ Καλίν.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)