to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:17 | 12.06.2014

Διεθνή

Το Ιράκ ξανά στο χάος: Στόχος η ανακοπή της προέλασης του ΙΚΙΛ, σενάρια εμπλοκής των ΗΠΑ (ενημέρωση)

Ο ιρακινός στρατός ισχυρίζεται ότι ανακόπτει την προέλαση των τζιχαντιστών του ΙΚΙΛ. Στον Κόλπο αμερικανικό αεροπλανοφόρο, αδυνατίζει το σενάριο επέμβασης, πιθανές οι αεροπορικές επιδρομές. «Δεν φταίμε εμείς για τη σημερινή κρίση», ισχυρίζεται ο Τόνι Μπλερ. Φήμες για μαζικές εκτελέσεις από τους τζιχαντιστές, με τελευταίο στοιχείο τη δημοσιοποίηση σχετικών φωτογραφιών από τους ίδιους (η δημοσίευση ενημερώνεται περιοδικά)


Σχετικό hashtag στο Twitter:  - Διαβάστε την ανταπόκριση του Πάνου Χαρίτου: Το Ιράκ παραδίδεται αμαχητί στο ακραίο Ισλάμ

Δευτέρα 16/62014

22:30 Η Ναβί Πιλάι, η Ύπατη Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, καταδίκασε την «εν ψυχρώ» εκτέλεση», από τις δυνάμεις που έχουν συμμαχήσει με την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ) εκατοντάδων ιρακινών βοηθητικών στρατιωτών και πολιτών, περιλαμβανομένων θρησκευτικών ηγετών. «Σύμφωνα με τις επιβεβαιωμένες πληροφορίες από πολλές πηγές, φαίνεται πως εκατοντάδες στρατιώτες, που πολεμούσαν, εκτελέστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ημέρων, κυρίως στρατιώτες που αιχμαλωτίστηκαν ή που παραδόθηκαν» δήλωσε η Πιλάι. «Αν και ο απολογισμός δε μπορεί ακόμα να επιβεβαιωθεί, οι εν ψυχρώ εκτελέσεις που διαπράχθηκαν σε πολλές περιοχές της επαρχίας του Τικρίτ και φαίνεται να είναι συστηματικές, συνιστούν πολύ πιθανόν εγκλήματα πολέμου» προσέθεσε η ίδια.

16:40 Κέρι: «Έτοιμες οι ΗΠΑ για διάλογο με το Ιράν για την κατάσταση στο Ιράκ»

10:45 Ιρανικό «όχι» σε στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ στο Ιράκ

Κυριακή 15/6/2014

Φωτογραφίες με μαζικές εκτελέσεις ιρακινών στρατιωτών φέρεται να δημοσιοποίησε ο Ισλαμικός Στρατός στο Ιράκ και το Λεβάντε - 9 νεκροί μετά από επίθεση αυτοκτονίας σε τέμενος της Βαγδάτης το μεσημέρι της Κυριακής.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Τόνι Μπλερ (πρωθυπουργός της Βρετανίας κατά την εισβολή του 2003)  με σχετικό του άρθρο απορρίπτει τον ισχυρισμό πως η βρετανο-αμερικανική επέμβαση προκάλεσε τη σημερινή κρίση και καλεί για ενεργό ανάμιξη της Δύσης στον εμφύλιο της Συρίας (χώρα από την οποία ξεκίνησε η δράση του ΙΚΙΛ). Η τοποθέτησή του αυτή ήδη πυροδότησε αντιδράσεις, καθώς τον κατηγορούν ότι προσπαθεί να νίψει τας χείρας του για την κατάσταση στη χώρα.

Έξι νεκροί από οβίδες σε κέντρο στρατολόγησης εθελοντών εναντίον του ΙΚΙΛ, ενώ  σκοτώθηκαν και 6 Κούρδοι «πεσμέργκα» (δυνάμεις ασφαλείας) από τον ιρακινό στρατό - πιθανά από «λάθος». 

USS George HW Bush departs for its maiden deployment - 11 May 2011

Στον Περσικό Κόλπο κατευθύνεται το αμερικανικό αεροπλανοφόρο George W. Bush 

Σάββατο 14/6

14:40 Τουλάχιστον 30 «τρομοκράτες» σκοτώθηκαν σήμερα όταν σημειώθηκε μια ισχυρή έκρηξη σε μια «αγορά όπλων» στη Μαγιαντίν, μια πόλη της Συρίας η οποία βρίσκεται κοντά στα σύνορα με το Ιράκ. Ένας εκπρόσωπος των ανταρτών στην περιοχή δήλωσε από τη δική του πλευρά στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι τουλάχιστον 15 πολίτες σκοτώθηκαν στην πόλη σε μια επίθεση με τη χρήση ενός αυτοκινήτου παγιδευμένου με εκρηκτικά, την ευθύνη για την οποία απέδωσε στο Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε (ΙΚΙΛ).

12:50 Οι δυνάμεις ασφαλείας του Ιράκ προετοιμάζονται σήμερα να εξαπολύσουν μια αντεπίθεση εναντίον των ισλαμιστών ανταρτών που έχουν καταλάβει εδάφη στο βόρειο τμήμα της χώρας, σύμφωνα με έναν συνταγματάρχη, αφού ο πρωθυπουργός Νούρι αλ Μάλικι ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση τού έδωσε «απεριόριστες εξουσίες».Ενισχύσεις του στρατού και της ομοσπονδιακής αστυνομίας έφτασαν χθες Παρασκευή το βράδυ στη Σαμάρα, μια πόλη που βρίσκεται 110 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης, επεσήμανε ο συνταγματάρχης, ένας από τους διοικητές που είναι αρμόδιοι για την τοπική ασφάλεια. Ο αξιωματικός επεσήμανε ότι στόχος είναι η ανακατάληψη της Τικρίτ, πρωτεύουσας της επαρχίας Σαλαχεντίν, καθώς και των πόλεων Ντουρ και Μπάιτζι, που βρίσκονται στην ίδια επαρχία και τις οποίες κατέλαβαν οι αντάρτες του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ) αυτή την εβδομάδα (πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ).

 

10:30 Υπό την απειλή της ανατροπής: Η κυβέρνηση του Ιράκ μπλόκαρε τα social media

9:10 Το μυστικό μνημόνιο του Πενταγώνου: «Μέσα σε πέντε χρόνια θα καταστρέψουμε επτά χώρες»

Παρασκευή 13/6

19:50 Ομπάμα: Στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ μόνο με πολιτικό σχέδιο από τη Βαγδάτη

Δεν θα εμπλακούμε στρατιωτικά στο Ιράκ χωρίς να υπάρχει πολιτικό σχέδιο από την ιρακινή κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της επίθεσης των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στο Λεβάντε (ΙΚΙΛ), ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, σε δήλωσή του από τον Λευκό Οίκο την Παρασκευή το απόγευμα, την ώρα που η κρίση που ξέσπασε στο Ιράκ μετά την κατάληψη της Μοσούλης και του Τικρίτ από τους μαχητές του ΙΚΙΛ μοιάζει να παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι θα χρειαστεί να περάσουν ημέρες μέχρι να αποφασιστεί εάν οι ΗΠΑ θα χτυπήσουν τους ισλαμιστές οι οποίοι προελαύνουν στο Ιράκ με αεροπορικά μέσα.

Οι εξελίξεις ως το μεσημέρι

 

«O ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης των Σιιτών στο Ιράκ απηύθηνε κάλεσμα στα όπλα προς τους πιστούς του καθώς οι καθοδηγούμενοι από σουνίτες αντάρτες [του ΙΚΙΛ] σαρώνουν τις πόλεις», τιτλοφορείται  έκτακτο δημοσίευμα στο BBC που προσθέτει:

Το κάλεσμα, από εκπρόσωπο του Μεγάλου Αγιατολάχ Αλί αλ-Σιστανί έγινε κατά τη διάρκεια των προσευχών της Παρασκευής καθώς οι αντάρτες ισχυροποιούν τις θέσεις τους στις βόρειες και ανατολικές περιοχές της χώρας και απειλούν να προελάσουν προς τα νότια.

Embedded image permalink

Η προέλαση του Ισλαμικού Στρατού, σύμφωνα με τον Guardian (Πηγή: Mahmoud Ramsey on Twitter) 

Τα Ηνωμένα Έθνη αναφέρουν πως εκατοντάδες άνθρωποι έχουν ήδη σκοτωθεί - με τους αντάρτες να προβαίνουν σε ομαδικές εκτελέσεις αμάχων στη Μοσούλη (σύμφωνα πάντα με το BBC, τονίζουμε πάλι)

Το ακριβές κάλεσμα του Sheik Abdulmehdi al-Karbalai, κατά τις προσευχές της Παρασκευής στην Κερμπάλα, ανέφερε: «Πολίτες που μπορούν να φέρουν όπλα και να πολεμήσουν τους τρομοκράτες, υπερασπιζόμενοι τη χώρα τους και το λαό της και τους ιερούς της τόπους, πρέπει να καταταχθούν εθελοντικά και να συνδράμουν τις υπηρεσίες ασφαλείας για να πετύχουν τον ιερό τους σκοπό».

ISIS fighters at an Iraqi army checkpoint in Salahuddin (12/06/14)

Αντάρτες του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ) σε κατειλημμένο σημείο ελέγχου του ιρακινού στρατού.

«Σχέδιο για την προστασία της Βαγδάτης» από τους τζιχαντιστές κατάρτισε η ιρακινή κυβέρνηση 

Παρέμβαση από τον πρόεδρο του Ιράν

Παρέμβαση υπήρξε κι από τον πρόεδρο του Ιράν, Χασάν Ρουχανί, που συνομίλησε τηλεφωνικά με τον ιρακινό πρωθυπουργό Νουρί Μαλίκι και υποσχέθηκε πως το Ιράν «δεν θα επιτρέψει στους υποστηρικτές των τρομοκρατών να διαταράξουν την ασφάλεια και την σταθερότητα του Ιράκ, εξάγοντας τρομοκρατία στο Ιράκ»

Η αμερικανική Γουόλ Στριτ Τζέρναλ – με ανώνυμες πηγές – αναφέρει ακόμα πως το Ιράν έχει ήδη αναπτύξει δυο συντάγματα των «Φρουρών της Επανάστασης» για να βοηθήσει την ιρακινή κυβέρνηση.  (πηγή για τα παραπάνω: σημερινό δημοσίευμα στο βρετανικό BBC)

Ενημέρωση ως το πρωί της Παρασκευής:

Ομπάμα: «Δεν θα αφήσουμε τους τζιχαντιστές να σταθεροποιηθούν στο Ιράκ και τη Συρία»

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για στρατιωτική δράση στο Ιράκ αφήνει ο Ομπάμα, καθώς ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε την Πέμπτη ότι η κυβέρνησή του εξετάζει «όλα τα ενδεχόμενα» για να βοηθήσει το Ιράκ να πολεμήσει τους ισλαμιστές μαχητές, περιλαμβανομένης της στρατιωτικής δράσης.

Οι δηλώσεις Ομπάμα για την κατάσταση στο Ιράκ

ΝΑΤΟ και Βρετανία, ωστόσο, δείχνουν απρόθυμες να συμμετάσχουν σε μια τέτοια δράση, ενώ η Ρωσία τονίζει, μεσω του υπ. Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, τονίζει πως «η προέλαση των σουνιτών τζιχαντιστών ανταρτών στο Ιράκ απειλεί την εδαφική ακεραιότητα της χώρας και καταδεικνύει την «πλήρη» αποτυχία της αμερικανικής και της βρετανικής επέμβασης στο Ιράκ». Σε μια παράλληλη εξέλιξη, οι Κούρδοι του βόρειου Ιράκ ανέφεραν ότι κατέλαβαν εξ ολοκλήρου τον έλεγχο του Κιρκούκ, μετά την αποχώρηση του ιρακινού στρατού στον απόηχο της προέλασης της τζιχαντιστικής ISIL.

 

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ του Αλ Τζαζίρα (βίντεο, αγγλική γλώσσα), όπου αναφέρεται πως ο ιρακινός στρατός υποστηρίζει πως εξαπέλυσε αεροπορική αντεπίθεση (με σχετικό οπτικό υλικό), ενώ η πρόταση του πρωθυπουργού ΑΛ Μαλίκι για κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης στο Ιράκ δεν πέρασε από το  Κοινοβούλιο. Στο βίντεο αναφέρεται πως νεαροί Ιρακινοί προσφέρονται να στελεχώσουν τον στρατό για να πολεμήσουν τους τζιχαντιστές, μένει ωστόσο να αποδειχθεί αν αυτό το φαινόμενο έχει πάρει μαζικές διαστάσεις: 

 

Αρχική δημοσίευση, Πέμπτη 12/6/2014

Το Ιράκ ξαναβουτά στο χάος: Με προέλαση στη Βαγδάτη απειλούν οι τζιχαντιστές 

Σε κρίσιμη καμπή οι εξελίξεις στο Ιράκ, με την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε να έχει καταλάβει 4 μεγάλες πόλεις, με διάθεση να επιχειρήσει περαιτέρω προέλαση. Δέκα χρόνια μετά την αμερικανική εισβολή, η χώρα μπαίνει σε νέα περιπέτεια, με τους τζιχαντιστές αντάρτες να υπερνικούν πολλαπλάσια κυβερνητικά στρατεύματα, να λεηλατούν τράπεζες και στρατιωτικό υλικό, διαμορφώνοντας ένα σκηνικό που απειλεί να βάλει νέα φωτιά σε ολόκληρη την περιοχή.

Τικρίτ, Μοσούλη και μετά... Βαγδάτη. Οι τζιχαντιστές αντάρτες της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε - παλιότερα γνωστή ως Αλ Κάιντα του Ιράκ - έχουν κάθε λόγο να ονειρεύονται προέλαση ως την ιρακινή πρωτεύουσα: τον Ιανουάριο είχαν καταλάβει πρόσκαιρα τη Φαλούτζα, η Μοσούλη - δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας - τέθηκε υπό τον έλεγχό τους μέσα σε τρεις ημέρες ενώ την Τετάρτη 11/6 κατέλαβαν την Τικρίτ, πλησιάζοντας πια την πρωτεύουσα σε απόσταση 180 χιλιομέτρων. Κι ακόμη κοντύτερα.

Στο μεταξύ - σημειώνουν σήμερα τα ειδησεογραφικά πρακτορεία - μάχες μαίνονται μεταξύ των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας και των ανταρτών στην είσοδο της Σαμάρα, ενώ τουλάχιστον 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από επίθεση βομβιστή αυτοκτονίας σε σιιτική συνοικία της Βαγδάτης.

«Ολόκληρη η Τικρίτ είναι στα χέρια των ανταρτών», δήλωσε αξιωματικός της αστυνομίας της πόλης, γενέτειρας του πρώην ηγέτη του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν.

 

Militias of the al-Qaida breakaway group Islamic State of Iraq and Syria deploy in an area in Tikrit, 80 miles north of Baghdad, Iraq,

Αντάρτες του ΙΚΙΛ στην Τικρίτ

 

Η Τικρίτ είναι η πρωτεύουσα της επαρχίας Σαλαχεντίν και βρίσκεται στη μέση του δρόμου που ενώνει τη Βαγδάτη με τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ, την Μοσούλη, η οποία βρίσκεται ήδη στα χέρια των εξτρεμιστών.

Ο εκπρόσωπος της οργάνωσης Abu Mohammed al-Adnani φέρεται να λέει σε 17λεπτο ηχητικό μήνυμα - η αυθεντικότητα του οποίου δεν ήταν δυνατό να διακριβωθεί, κατά το CNN - «Συνεχίστε την πορεία σας καθώς η μάχη δεν έχει ακόμα ξεσπάσει. Θα ξεσπάσει στην Βαγδάτη και την Κερμπάλα, να είστε έτοιμοι». 

Στους δρόμους της Μοσούλης, με παρατημένα και καμένα στρατιωτικά οχήματα

Οι σχετικές αναφορές για το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ, ISIS ή ISIL) στα διεθνή ΜΜΕ κάνουν λόγο για μια οργάνωση που πλέον αναβαθμίζεται από ομάδες ατάκτων σε κάτι που μοιάζει με στρατό, από τη στιγμή που μπορεί όχι μόνο να κατακτά περιοχές αλλά και να διατηρεί την κατοχή. Μιλούν για μαχητές «ψημένους» στον συριακό εμφύλιο αλλά και στα ιρακινά πεδία μαχών, που μπόρεσαν να αντιπαρατεθούν με πολλαπλάσια κυβερνητικά στρατεύματα στη Μοσούλη με το πλεονέκτημα της δικής τους ορμής και των τακτικών αιφνιδιασμού.

Aντάρτες του ΙΚΙΛ, φωτ. από το fp.com

Το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε αποκτά με τη Μοσούλη, μια γερή βάση για την ισχυροποίηση της παρουσίας του στο Ιράκ. Διατηρεί ανοιχτό διάδρομο με τη σπαρασσόμενη Συρία, για να εδραιώσει τη στρατιωτική παρουσία του στη μεγάλη ιρακινή πόλη και έπεσαν στα χέρια του μεγάλες ποσότητες πολεμικών υλικών και χρήματα (καποιοι μιλούν για 400 εκατ. δολάρια) από την επίθεση στο υποκατάστημα της Κεντρικής Τράπεζας του Ιράκ, ενώ η ιρακινή κυβέρνηση φαίνεται δύσκολο να μπορέσει να οργανώσει μόνη της κάποια μεγάλη αντεπίθεση σύντομα. Η Μοσούλη μπορεί να μείνει στα χέρια των τζιχαντιστών για μήνες.

Μοκτάντα Σαντρ: «Φτιάξτε πολιτοφυλακές για αντίσταση στο ΙΚΙΛ»

Ο σιίτης ηγέτης Μοκντάντα Σαντρ ζήτησε να δημιουργηθούν ταξιαρχίες για να υπερασπιστούν τους σιίτες του Ιράκ, μπροστά στην επέλαση των σουνιτών ανταρτών του ΙΚΙΛ.

«Δεν μπορώ να παραμείνω σιωπηλός και με τα χέρια σταυρωμένα μπροστά στον κίνδυνο που απειλεί τους ιερούς τόπους. Οπότε είμαι έτοιμος να εργαστώ σε συντονισμό με την κυβέρνηση προκειμένου να δημιουργηθούν ταξιαρχίες ειρήνης», είπε ο κ. Σαντρ.

«Ανακοινώνω ότι οι υποστηρικτές μου και εγώ είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε στην εκπαίδευση αυτών των ταξιαρχιών προκειμένου να υπερασπιστούμε τους ιερούς μας τόπους από τις επιθέσεις των σκοτεινών δυνάμεων», συνέχισε ο ίδιος.

Ο κ. Σαντρ, οι άνδρες του οποίου είχαν πολεμήσει εναντίον των αμερικανικών στρατευμάτων μετά την επέμβαση των ΗΠΑ στο Ιράκ το 2003, είχε ανακοινώσει τον Φεβρουάριο ότι αποσύρεται από την πολιτική.

Το δράμα των προσφύγων

Από το 1.800.000 κατοίκων της Μοσούλης, εκτιμάται πως το 1/4 - κάπου 500.000 άνθρωποι - έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους λόγω των μαχών. Oι περισσότεροι εκτιμάται πως θα κινηθούν προς τις κουρδικές περιοχές, με τις διεθνείς οργανώσεις να κάνουν λόγο για επικείμενη κρίση, καθώς δεν περίμεναν πως η Μοσούλη θα έπεφτε με τόσο δραματικό τρόπο και σε τόσο σύντομο χρόνο.

A family fleeing the violence in Mosul waits at a checkpoint on the outskirts of Arbil, in Iraq's Kurdistan region, June 11, 2014.

Οικογένειες προσφύγων από τη Μοσούλη περιμένουν σε σημείο ελέγχου στα περίχωρα της κουρδικής πόλης Ερμπίλ

Iraqi families fleeing violence in the northern Nineveh province gather at a Kurdish checkpoint in Aski kalak, 40 kms West of Arbil, in the autonomous Kurdistan region, on June 10, 2014. Suspected jihadists seized Iraq's entire northern province of Nineveh and its capital Mosul, the country's second-largest city, in a major blow to authorities, who appear incapable of stopping militant advances.

Ωστόσο, όπως σημειώνουν άλλα διεθνή ΜΜΕ, η συγκρότηση πολιτοφυλακών που θα αντιπαρατεθούν στο ΙΚΙΛ μοιάζει δύσκολη υπόθεση - σημειώνοντας πως το πρώτο όπλο των τζιχαντιστών είναι τα αυτοκίνητα-βόμβες, που θα χρησιμοποιήσουν αν τυχόν συγκροτηθούν τέτοιες πολιτοφυλακές εναντίον τους, κάτι που δεν φαίνεται πιθανό να συμβεί άμεσα.

Τούρκοι όμηροι - διεθνής συναγερμός

Kämpfe in Mossul 10.06.2014

Η κατάληψη της Μοσούλης είχε ως αποτέλεσμα, μεταξύ των άλλων, και την κράτηση 49 τούρκων ως ομήρων από το ΙΚΙΛ, που προστέθηκαν σε 31 ακόμα Τούρκους, οδηγούς φορτηγών, που έπεσαν στα χέρια των ισλαμιστών ανταρτών. Η αντίδραση της Τουρκας ήταν σφοδρή, με τον υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου να δηλώνει ότι η χώρα του θα απαντήσει, προφανώς με χρήση βίας, σε περίπτωση που κινδυνεύσει η σωματική ακεραιότητα των 80 Τούρκων ομήρων στα χέρια των ισλαμιστών στην Μοσούλη του Ιράκ.

Burnt vehicles belonging to Iraqi security forces are pictured at a checkpoint in east Mosul, one day after radical Sunni Muslim insurgents seized control of the city, June 11, 2014.

Καμένα στρατιωτικά οχήματα στη Μοσούλη

Μεταξύ των ομήρων οι οποίοι κρατούνται από εξτρεμιστές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στο Λεβάντε (ΙΚΙΛ) βρίσκεται και ο πρόξενος της Τουρκίας. Οι 49 εκ των Τούρκων ομήρων συνελήφθησαν εντός του προξενείου, ενώ οι 31 είναι οδηγοί φορτηγών οι οποίοι κρατούνται από την Τρίτη.

Η Τουρκία μάλιστα, προκάλεσε και έκτακτη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ, χθες Τετάρτη, με σκοπό να ενημερώσει για την κατάσταση στο Ιράκ

Ο χάρτης του Ιράκ: με την εξάπλωση του ISIS (σκούρο κόκκινο χρώμα), τις περιοχές όπου έχει ισχυρή παρουσία (ανοιχτό κόκκινο, ιδίως στη Συρία). Με πράσινο, πάνω δεξιά, οι περιοχες που τελούν υπό τον έλεγχο της κουρδικής τοπικής κυβέρνησης. (πηγή: The Times of London)

Kαι οι ΗΠΑ;

Η κατάσταση που διαμορφώνεται στο Ιράκ, και αλλάζει από ώρα σε ώρα, έχει πυροδοτήσει φωνές πίεσης προς την αμερικανική κυβέρνηση για επέμβαση. Ο ίδιος ο ΑΛ Μαλίκι, ο πρωθυπουργός του Ιράκ, σύμφωνα με τους New York Times, φέρεται να ζήτησε από τις ΗΠΑ να εξαπολύσουν αεροπορικές επιδρομές και να χρησιμοποιήσουν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη τους κατά των τζιχαντιστών, αίτημα που προς το παρόν δεν έχει απάντηση, με πηγές της αμερικανικής κυβέρνησης να τονίζουν πως «η κατάσταση στη χώρα βρίσκεται υπό διαρκή παρακολούθηση».

Ενδεικτικές είναι και φωνές όπως αυτή του περιοδικού Foreign Policy, που μετά την ανάλυση της κατάστασης σε άρθρο με τίτλο «Ο τρίτος ιρακινός πόλεμος ξεκίνησε», σπεύδει να προειδοποιήσει πως ο Ισλαμικός Στρατός φαίνεται να έχει σχέδιο για το τι κάνει στο Ιράκ και για την εγκατάσταση ενός «χαλιφάτου» από το Ιράκ ως τη Συρία και άρα θα έπρεπε και οι ΗΠΑ να έχουν αντίστοιχο σχέδιο αντιμετώπισής του.

[κύριες πηγές: Nαυτεμπορική , Foreign Policy, Al Jazeera, CNN η σχετική συνεχής ενημέρωση στον Guardian, και σχετικές αναφορές στο Twitter - π.χ. https://twitter.com/burke_jason]

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)