to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:31 | 11.02.2020

Διεθνή

Ιράκ: Τη διάλυση των «γαλάζιων καπέλων» ανακοίνωσε ο σιίτης ηγέτης Μοκτάντα Σαντρ

Ο σιίτης ηγέτης Μοκτάντα Σαντρ ανακοίνωσε σήμερα τη διάλυση των «γαλάζιων καπέλων», των θεωρητικά άοπλων αγωνιστών των «ταξιαρχιών της ειρήνης» που ενεπλάκησαν στις πρόσφατες συγκρούσεις κατά τις οποίες σκοτώθηκαν οκτώ αντικυβερνητικοί διαδηλωτές.


Πριν από περίπου 10 ημέρες ο Σαντρ ανακοίνωσε ότι θα δώσει μια ευκαιρία στον εντολοδόχο πρωθυπουργό Μοχάμεντ Αλάουι, σταματώντας τη λαϊκή εξέγερση που είχε ξεκινήσει από τον περασμένο Οκτώβριο. Κάλεσε έτσι τα «γαλάζια καπέλα» να ξανανοίξουν τα σχολεία και τις διοικητικές υπηρεσίες που είχαν κλείσει οι ακτιβιστές της πολιτικής ανυπακοής. Με την ενέργειά του αυτή προκάλεσε την οργή των διαδηλωτών που μέχρι τότε θεωρούσαν ότι αυτοί οι μαχητές ήταν η μοναδική προστασία τους απέναντι στις ένοπλες φιλοϊρανικές οργανώσεις που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Ταυτόχρονα, προκάλεσε την οργή και του μεγάλου αγιατολάχ Αλί Σιστάνι, ο οποίος επέμεινε ότι μόνο οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν το δικαίωμα να επιτελούν αυτό το έργο και όχι οι ένοπλες ομάδες, που είναι αμέτρητες στη χώρα αυτή.

Στη συνέχεια, το κίνημα του Σαντρ ήρε την υποστήριξή του στον Αλάουι και φάνηκε να στηρίζει και πάλι τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές που παραμένουν στους δρόμους, μολονότι από την 1η Οκτωβρίου έχουν σκοτωθεί 550 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί άλλες 30.000 σε συγκρούσεις με την αστυνομία ή με διάφορες ένοπλες ομάδες.

Νωρίτερα σήμερα ο Μοκτάντα Σαντρ, που βρίσκεται στο Ιράν εδώ και πολλούς μήνες, ανακοίνωσε μέσω του Twitter τη διάλυση των «γαλάζιων καπέλων». Ταυτόχρονα όμως έδωσε διορία στον Αλάουι να σχηματίσει κυβέρνηση μέχρι τις 2 Μαρτίου. «Αναγκαστήκαμε να σιωπήσουμε, όμως είμαστε πάντα στο πλευρό εκείνων που ζητούν μεταρρυθμίσεις», συνέχισε, την ώρα που το κίνημά του δηλώνει ότι «δεν στήριξε» τον εντολοδόχο πρωθυπουργό, απλώς αποφάσισε «να μην του ασκήσει βέτο».

Στενός συνεργάτης του Σαντρ δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο το Σάββατο ότι οι σαντριστές θα ρίξουν την κυβέρνηση του Αλάουι «μέσα σε τρεις ημέρες» αν δεν συγκροτηθεί αποκλειστικά από ανεξάρτητους πολιτικούς και τεχνοκράτες. Σε διαφορετική περίπτωση, θα ξαναρχίσουν την καθιστική διαμαρτυρία στην Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης, όπου βρίσκεται το κοινοβούλιο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

tags: Ιράκ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)