to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:59 | 04.01.2014

Διεθνή

Ιράκ: Στον έλεγχο της Αλ Κάιντα η Φαλούτζα

Η ιρακινή κυβέρνηση έχασε τον έλεγχο της Φαλούτζα, η οποία βρίσκεται πλέον στα χέρια τζιχαντιστών, δήλωσε αξιωματούχος της δυτικής επαρχίας αλ-Άνμπαρ όπου μαίνονται επί ημέρες σφοδρές μάχες μεταξύ ιρακινού στρατιωτών και ένοπλων εξτρεμιστών.


Μαχητές του «Ισλαμικού κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε», οργάνωσης συνδεόμενης με την Αλ Κάιντα, έχουν θέσει επίσης υπό τον έλεγχό τους πολλούς τομείς της πόλης Ραμάντι, 100 χιλιόμετρα δυτικά της Βαγδάτης.

«Η Φαλούτζα βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε» δήλωσε το Σάββατο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της επαρχίας Αλ-Άνμπαρ το Σάββατο.
 

***************

Παρασκευή 3/1

Σφοδρές μάχες διεξάγονται στην Αλ Ανμπάρ, το προπύργιο των σουνιτών στο Ιράκ, μεταξύ ένοπλων οργανώσεων που συνδέονται με την Αλ Κάιντα και των ένοπλων δυνάμεων της χώρας που υποστηρίζονται από τις τοπικές φυλές. Τουλάχιστον 100 άνθρωποι, 32 πολίτες και 71 μαχητές της Αλ Κάιντα, έχασαν την Παρασκευή τη ζωή τους.

Πιο ειδικά οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ) ελέγχουν από την Πέμπτη πολλές συνοικίες του Ραμάντι και της Φαλούτζα, των δύο πόλεων που απέχουν 100 και 60 χιλιόμετρα δυτικά της Βαγδάτης, αντίστοιχα. Μάλιστα το ΙΚΙΛ τις έχει ανακηρύξει «Ισλαμικό Κράτος».

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν την Δευτέρα, μετά τη διάλυση ενός καταυλισμού σουνιτών αντικυβερνητικών διαδηλωτών στο Ραμάντι. Οι διαδηλωτές αντιδρούσαν στην καταπιεστική πολιτική εναντίον του σουνιτών από την σιίτικη τοπική κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος της χώρας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι αποσύρει τις ένοπλες δυνάμεις από την περιοχή προκειμένου να αναλάβει η αστυνομία τον έλεγχο της τάξης, όμως μόλις αποχώρησαν οι στρατιώτες από τις θέσεις τους ένοπλες ομάδες προσκείμενες στην Αλ Κάιντα εισέβαλαν στο Ραμαντί, στη Φαλούτζα και στην Ταρμίγια. Εκεί επιτέθηκαν σε αστυνομικούς σταθμούς, απελευθέρωσαν κρατούμενους και άρπαξαν οπλισμό.

Σύμφωνα με έναν αξιωματικό της αστυνομίας οι μάχες στο Ραμάντι συνοδεύτηκαν από την αναδίπλωση της Αλ Κάιντα στο κέντρο και τα ανατολικά προάστια της πόλης ενώ η αστυνομία και τα μέλη των φυλών συνεχίζουν να αναπτύσσονται σε όλη την πόλη.

Η κρατική τηλεόραση του Ιράκ μετέδωσε ότι οι ειδικές δυνάμεις καταπολέμησης της τρομοκρατίας σκότωσαν δύο ελεύθερους σκοπευτές και πυρπόλησαν τέσσερα οχήματα που μετέφεραν τρομοκράτες στο Ραμάντι. Άλλοι δέκα τρομοκράτες σκοτώθηκαν μέσα στην πόλη και μεταξύ αυτών ήταν και ο στρατιωτικός διοικητής τους στην επαρχία Αλ Άνμπαρ.

Στη Φαλούτζα, ένας συνταγματάρχης της αστυνομίας είπε ότι το 25% της πόλης παραμένει υπό τον έλεγχο του ΙΚΙΛ. Οι δυνάμεις ασφαλείας και οι τοπικές φυλές ελέγχουν την υπόλοιπη πόλη και τα περίχωρά της.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας αφηγήθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι στη Φαλούτζα εκατοντάδες μασκοφόροι μαχητές περικύκλωσαν την πλατεία όπου γινόταν η προσευχή μετά το εβδομαδιαίο κήρυγμα του ιμάμη. Σύμφωνα με τον μάρτυρα, ορισμένοι από αυτούς ανέβηκαν στη συνέχεια στην εξέδρα απ' όπου μιλούσε ο ιμάμης και ύψωσαν λάβαρα της Αλ Κάιντα.

«Ο ένας απευθύνθηκε στους πιστούς, ανακοινώνοντας ότι η Φαλούτζα είναι Ισλαμικό Κράτος και κάλεσε τους κατοίκους να στηρίξουν τους μαχητές ενάντια στον στρατό του αλ Μάλικι (σ.σ. του πρωθυπουργού του Ιράκ). Ζήτησε από τους κατοίκους και την αστυνομία να συνεχίσουν κανονικά τη δουλειά τους υπό τον όρο ότι θα ενεργούν σύμφωνα με τις εντολές του Ισλαμικού Κράτους» είπε.

Πηγή: ΑΜΠΕ

tags: Ιράκ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)