to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:09 | 22.07.2013

Διεθνή

Ιράκ: Πολλοί νεκροί, οι περισσότεροι μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας, σε επιθέσεις εναντίον δύο φυλακών (ενημερωμένο)

Τουλάχιστον 26 Ιρακινοί αστυνομικοί και στρατιώτες σκοτώθηκαν σε μάχες που ξέσπασαν κατά την διάρκεια της νύχτας, όταν ένοπλοι έκαναν εφόδους σε δύο φυλακές με στόχο να απελευθερώσουν κρατούμενους, δήλωσαν σήμερα ιατρικές πηγές και στελέχη των ιρακινών υπηρεσιών ασφαλείας. Απόδραση έως και 1000, νεκροί 41 στο Αμπού Γκράιμπ. Στην πλειοψηφία τους μέλη του δικτύου της Αλ Κάιντα


Οι συντονισμένες επιθέσεις εναντίον της φυλακής Τάτζι, βόρεια της Βαγδάτης, και Αμπού Γράιμπ, δυτικά της πρωτεύουσας, διήρκεσαν σχεδόν 10 ώρες αφότου εκδηλώθηκαν τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα.

Δεν έχει δοθεί στην δημοσιότητα επίσημος απολογισμός όσον αφορά τον αριθμό των νεκρών ή των συλληφθέντων μεταξύ των δραστών της επίθεσης, αλλά εργαζόμενοι σε δύο νοσοκομεία είπαν ότι διακομίστηκαν σε αυτά οι σοροί τουλάχιστον 10 εκ των επιτιθεμένων.

Επτά κρατούμενοι κατάφεραν να διαφύγουν από την Αμπού Γράιμπ αλλά συνελήφθησαν εκ νέου, ανέφερε ένας συνταγματάρχης της ιρακινής αστυνομίας.

Οι επιθέσεις άρχισαν γύρω στις 21:30 τοπική ώρα χθες, μόλις έπεσε η νύχτα, με πυρά όλμων εναντίον φυλακών.

Κατόπιν πυροδοτήθηκαν παγιδευμένα αυτοκίνητα κοντά στις πύλες των δύο φυλακών, ενώ τουλάχιστον τρεις καμικάζι που ήταν ζωσμένοι με εκρηκτικά έπεσαν πάνω στην είσοδο της φυλακής στην Τάτζι, πρόσθεσε ο συνταγματάρχης.

Ανταλλαγές πυρών σημειώνονταν όλη τη νύχτα, ενώ επενέβησαν ελικόπτερα του στρατού κι εστάλησαν ενισχύσεις του στρατού στις δύο φυλακές.

Σύμφωνα με την αστυνομία και ιατρούς στα δύο νοσοκομεία ανάμεσα στα θύματα είναι στρατιώτες, αστυνομικοί και σωφρονιστικοί υπάλληλοι.

Σήμερα το πρωί η κατάσταση στη φυλακή Τάτζι και στην Αμπού Γράιμπ –μια φυλακή που είχε γίνει παγκοσμίως γνωστή λόγω των ακροτήτων που είχαν διαπράξει εκεί Αμερικανοί σε βάρος Ιρακινών κρατούμενων το 2004–, είχε τεθεί υπό έλεγχο, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματικό της ιρακινής αστυνομίας.

Τα ξημερώματα ο υπουργός Εσωτερικών του Ιράκ δήλωσε ότι η επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας πέτυχε την απώθηση των επιτιθέμενων και κατηγόρησε «τρομοκράτες» για τις επιδρομές στις φυλακές.

Στον ιστότοπο Twitter υπήρξαν πολλές αναφορές στις επιδρομές, ανάμεσά τους και από οπαδούς του ιερού πολέμου (τζιχάντ) που υποστήριξαν ότι «χιλιάδες» φυλακισμένοι διέφυγαν. Σε ένα διαδικτυακό φόρουμ όπου συμμετέχουν οπαδοί του τζιχάντ, το Honein, δημοσιεύθηκαν παρόμοιες πληροφορίες.

Κάτοικοι στην Φαλούτζα, δυτικά της Βαγδάτης, είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι συγγενείς τους απέδρασαν και αναζητούσαν στέγη.

Η κυριότερη οργάνωση της ιρακινής πτέρυγας της αλ Κάιντα είχε καλέσει στο παρελθόν να «απελευθερωθούν οι μουσουλμάνοι φυλακισμένοι όπου κι αν βρίσκεται και να καταδιωχθούν και να εξοντωθούν οι δικαστές, οι εισαγγελείς και οι σωματοφύλακές τους».

Στις ιρακινές φυλακές σημειώνονται συνεχώς απόπειρες αποδράσεων, αλλά και στάσεις κρατουμένων.

Πηγή ΑΠΕ - ΑΜΠ

**********************ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ************************************

Έως και 1.000 κρατούμενοι απέδρασαν από τη φυλακή Αμπού Γκράιμπ κατά την έφοδο ενόπλων, δήλωσε τη Δευτέρα ο Χακίμ αλ Ζάμλι, μέλος της επιτροπής ασφάλειας και άμυνας του ιρακινού κοινοβουλίου.

«Από 500 ως 1.000 φυλακισμένοι απέδρασαν, κυρίως μέλη του δικτύου της Αλ Κάιντα, από τη φυλακή της Αμπού Γκράιμπ», είπε ο κ. Ζάμλι. Η επίθεση «δεν μπορεί να γίνει ανεκ τή», ανέφερε. «Όσοι αποδειχθεί ότι επέδειξαν ολιγωρία μεταξύ των στελεχών της διεύθυνσης των φυλακών πρέπει να λογοδοτήσουν», πρόσθεσε ο ίδιος.

Τουλάχιστον 41 άνθρωποι, ανάμεσά τους 21 κρατούμενοι, σκοτώθηκαν στις επιδρομές των ενόπλων σε δύο φυλακές κοντά στη Βαγδάτη με στόχο την απελευθέρωση κρατουμένων, σύμφωνα με νέο απολογισμό που έδωσαν στην δημοσιότητα αξιωματούχοι.

Σύμφωνα με τον Ουάσαμ αλ Φράιτζι, εκπρόσωπο του υπουργείου Δικαιοσύνης του Ιράκ, 21 φυλακισμένοι σκοτώθηκαν και 25 τραυματίστηκαν στις «ταραχές» στις φυλακές Τάτζι και Άμπου Γκράιμπ. Επίσης σκοτώθηκαν 20 αστυνομικοί, στρατιώτες και σωφρονιστικοί υπάλληλοι κατά την διάρκεια των συντονισμένων επιθέσεων, που διήρκεσαν περίπου 10 ώρες.

Δεν έχει δοθεί στην δημοσιότητα επίσημος απολογισμός όσον αφορά τον αριθμό των νεκρών ή των συλληφθέντων μεταξύ των δραστών της επίθεσης, ωστόσο εργαζόμενοι σε δύο νοσοκομεία ανέφεαν ότι διακομίστηκαν εκεί οι σοροί τουλάχιστον 10 εκ των επιτιθεμένων.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γερμανικό Πρακτορείο, Γαλλικό Πρακτορείο

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)