to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:55 | 01.09.2013

Διεθνή

Ιράκ: Περισσότεροι από 800 νεκροί τον Αύγουστο

Τα επεισόδια βίας στο Ιράκ στοίχισαν τη ζωή σε πάνω από 800 ανθρώπους τον Αύγουστο, ανακοίνωσε σήμερα ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, δίνοντας στην δημοσιότητα έναν απολογισμό που εντείνει τους φόβους περί επανόδου της χώρας στις ημέρες της θρησκευτικού χαρακτήρα σφαγής της περιόδου 2006-2007.


Οι αριθμοί —804 νεκροί και 2.030 τραυματίες—, αν και χαμηλότεροι από αυτούς του Ιουλίου, κατά την διάρκεια του οποίου είχαν καταμετρηθεί 1.057 νεκροί, επιβεβαιώνουν μολαταύτα την ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας και την επιστροφή σε ένα επίπεδο βίας που η χώρα είχε να βιώσει πέντε χρόνια.

«Το πλήγμα της βίας στους άμαχους είναι ιδιαίτερα αυξημένο, με σχεδόν 5.000 πολίτες νεκρούς και 12.000 τραυματίες από την έναρξη του 2013», σύμφωνα με την Ζακλίν Μπάντκοκ, αναπληρώτρια ειδική επιτετραμμένη του ΟΗΕ στο Ιράκ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, η Βαγδάτη είναι αυτή που επλήγη από τα αιματηρότερα επεισόδια βίας, αλλά οι περιοχές όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι σουνίτες, η Σαλαχεντίν, η Ντιγιάλα, η Νινευή και η Άνμπαρ επίσης επλήγησαν σκληρά.

Ειδικοί και διπλωμάτες καλούν την κυβέρνηση του Ιράκ, η οποία ελέγχεται από τους σιίτες, να προωθήσει μεταρρυθμίσεις για να κατευνάσει την οργή των σουνιτών, οι οποίοι βρίσκονταν στην εξουσία επί των ημερών του Σαντάμ Χουσέιν και καταγγέλλουν την κυβέρνηση του Νούρι αλ Μάλικι πως μονοπωλεί όλη την εξουσία και προβαίνει σε σωρεία αυθαίρετων συλλήψεων.

Ο απολογισμός της κυβέρνησης του Ιράκ για τα επεισόδια βίας τον Αύγουστο —απολογισμός πάντοτε κατώτερος από εκείνους του ΟΗΕ αλλά και του Γαλλικού Πρακτορείου, το οποίο βασίζεται σε πληροφορίες από τις αρχές και ιατρικές πηγές— κάνει λόγο για 443 νεκρούς, περιλαμβανομένων των εξτρεμιστών οι οποίοι σκοτώθηκαν από τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας.

Η πιο αιματηρή ημέρα ήταν η 28η Αυγούστου, όταν καταμετρήθηκαν 71 νεκροί σε ένα κύμα βομβιστικών επιθέσεων, κατά κύριο λόγο στη Βαγδάτη, την ευθύνη για το οποίο ανέλαβε μια οργάνωση η οποία πρόσκειται στην αλ Κάιντα.

Πηγή: ΑΜΠΕ

tags: Ιράκ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)