to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:28 | 27.05.2013

Διεθνή

Ιράκ: Περισσότεροι από 50 είναι οι νεκροί μιας σειράς βομβιστικών επιθέσεων σε αγορές σε γειτονιές σιιτών στην Βαγδάτη

Περισσότεροι από 50 είναι οι νεκροί μιας σειράς βομβιστικών επιθέσεων που σημειώθηκαν σήμερα σε αγορές σε σιιτικές γειτονιές στην Βαγδάτη, δήλωσαν αξιωματούχοι της αστυνομίας και των υπηρεσιών υγείας.


Αυτό είναι το πιο πρόσφατο κύμα επιθέσεων που σημειώνεται στην χώρα και εντείνει τους φόβους ότι το Ιράκ κινδυνεύει να βυθιστεί ξανά σε μια ευρύτερη σύγκρουση μεταξύ των διαφορετικών θρησκευτικών κοινοτήτων.

Μολονότι καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει μέχρι στιγμής την ευθύνη για τις σημερινές επιθέσεις, οι σουνίτες ισλαμιστές αντάρτες και η ιρακινή πτέρυγα της Αλ Κάιντα έχουν εντείνει τις επιθέσεις τους από την αρχή της χρονιάς με στόχο συχνά σιιτικές περιοχές και απώτερο σκοπό να προκαλέσουν μια ευρύτερη σύγκρουση.

Τουλάχιστον 11 εκρήξεις σημειώθηκαν σήμερα σε πολυσύχναστες αγορές και περιοχές με καταστήματα στην ιρακινή πρωτεύουσα, μεταξύ των οποίων αυτές δύο βομβών σε απόσταση μόλις μερικών εκατοντάδων μέτρων στην περιοχή του Σαντρ Σίτι, από τις οποίες έχασαν την ζωή τους τουλάχιστον 13 άνθρωποι, σύμφωνα με αξιωματούχους της αστυνομίας και νοσοκομείων.

Οι βομβιστικές επιθέσεις σε σιιτικά και σουνιτικά τεμένη, εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας και σουνιτών ηγετών φυλών σε μια αναζωπύρωση της βίας εδώ και έναν μήνα εντείνουν τις ανησυχίες ότι το Ιράκ μπορεί να βυθιστεί και πάλι σε μια ευρείας κλίμακας σφαγή μεταξύ σιιτών και σουνιτών, όπως αυτή από την οποία σκοτώθηκαν χιλιάδες το 2006-2007.

Οι εντάσεις ανάμεσα στην σιιτική ηγεσία του Ιράκ και την μειονότητα των σουνιτών στην χώρα έχουν οξυνθεί στον χειρότερο βαθμό από τότε που αποχώρησαν τα αμερικανικά στρατεύματα τον Δεκέμβριο του 2011, ενώ και η σύγκρουση στην Συρία ωθεί επίσης στα άκρα την ευαίσθητη ισορροπία που τηρείται ανάμεσα στις κοινότητες στο Ιράκ.

Πηγή: ΑΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)