to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:17 | 07.01.2020

Διεθνή

Ιράκ: Παραλάβαμε «υπογεγραμμένη» επιστολή για την αποχώρηση αμερικανικών δυνάμεων από τη χώρα

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Αντέλ Αμπντέλ Μάχντι επιβεβαίωσε σήμερα ότι παρέλαβε μια «υπογεγραμμένη», «μεταφρασμένη» και «πολύ ξεκάθαρη» επιστολή από την αμερικανική στρατιωτική διοίκηση που ανακοινώνει την αποχώρηση του αμερικανικού στρατού από το Ιράκ.


«Δεν είναι ένα κομμάτι χαρτιού που έπεσε από το φωτοτυπικό μηχάνημα (…) Τώρα λένε ότι είναι ήταν ένα προσχέδιο (…), αλλά μπορεί να έστελναν άλλη επιστολή διευκρίνισης» τόνισε ο Μάχντι κατά τη διάρκεια σύγκλησης του υπουργικού συμβουλίου που μεταδόθηκε ζωντανά από την κρατική τηλεόραση.

Χθες βράδυ, ο στρατηγός Μαρκ Μάιλι, επικεφαλής του γενικού επιτελείου στρατού των ΗΠΑ, αντιδρώντας στην αποκάλυψη της επιστολής αυτής, επιβεβαίωσε ότι είναι αυθεντική, αλλά διαβεβαίωσε ότι ήταν απλά ένα «ανυπόγραφο προσχέδιο (επιστολής). «Πρόκειται για ένα λάθος που διαπράχθηκε καλή τη πίστει», είπε ο Μάιλι.

«Ήταν μια επίσημη επιστολή με τη παραδοσιακή δομή», είπε ο Ιρακινός πρωθυπουργός. Τόνισε πως αν η επιστολή αυτή ήταν ένα προσχέδιο όπως υποστηρίζουν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, τότε η Ουάσινγκτον πρέπει να στείλει μία ακόμη επιστολή για να διευκρινίσει την κατάσταση, λέγοντας πως οι δύο εκδοχές της επιστολής - μία στα αραβικά και μία αγγλικά - δεν είναι ταυτόσημες.

Η Βαγδάτη είχε ανακοινώσει νωρίτερα χθες ότι ο αμερικανικός στρατός της ανακοίνωσε πως προετοιμάζει την αποχώρησή του από το Ιράκ σε επιστολή που συντάχθηκε από τον στρατηγό Ουίλιαμ Σίλι, επικεφαλής των αμερικανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη χώρα.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ δήλωσε χθες πως «δεν υπάρχει καμία απόφαση να αποχωρήσουμε από το Ιράκ», λέγοντας πως δεν γνωρίζει τίποτε για αυτή την επιστολή.

Έπειτα από τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί από αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης, το κοινοβούλιο του Ιράκ ζήτησε την Κυριακή από την κυβέρνηση της χώρας να τερματίσει την παρουσία των ξένων στρατιωτών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

tags: Ιράκ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)