to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:41 | 13.10.2017

Διεθνή

Tύμπανα πολέμου: Επιχειρήσεις στο Κιρκούκ ξεκίνησε ο ιρακινός στρατός, σε θέσεις άμυνας οι Κούρδοι Πεσμεργκά

Ο ιρακινός στρατός ξεκίνησε σήμερα επιχειρήσεις στην επαρχία του Κιρκούκ, περιοχή που διεκδικούν τόσο η Βαγδάτη όσο και το Ιρακινό Κουρδιστάν, δήλωσε στο AFP ένας Ιρακινός στρατηγός, ενώ οι Κούρδοι δηλώνουν έτοιμοι να αμυνθούν.


«Οι ιρακινές ένοπλες δυνάμεις προελαύνουν για να λάβουν τις στρατιωτικές θέσεις που είχαν πριν τα γεγονότα του Ιουνίου του 2014», τις οποίες οι πεσμεργκά, οι Κούρδοι μαχητές, έθεσαν υπό τον έλεγχο τους μετά το χάος που δημιουργήθηκε από την προέλαση του Ισλαμικού Κράτους, δήλωσε ο στρατηγός αυτός που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Στο μεταξύ δεκάδες χιλιάδες Κούρδοι μαχητές έχουν αναπτυχθεί στο Κιρκούκ για να αντιμετωπίσουν τις πιθανές «απειλές» του ιρακινού στρατού, μετέδωσε το κουρδικό τηλεοπτικό δίκτυο Rudaw, επικαλούμενο τον αντιπρόεδρο του Ιρακινού Κουρδιστάν Κόσρατ Ράσουλ.

 AP]

«Δεκάδες χιλιάδες πεσμεργκά και δυνάμεις ασφαλείας έχουν ήδη λάβει θέσεις μέσα και γύρω από το Κιρκούκ», πρόσθεσε. «Τουλάχιστον 6.000 επιπλέον πεσμεργκά έχουν αναπτυχθεί από την Πέμπτη το βράδυ για να αντιμετωπίσουν την απειλή των ιρακινών δυνάμεων», κατέληξε ο Ράσουλ.

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντι διέψευσε χθες Πέμπτη ότι γίνονται προετοιμασίες ενόψει μιας επίθεσης εναντίον θέσεων των Κούρδων, μια πληροφορία που ώθησε τις κουρδικές δυνάμεις να στήσουν προληπτικά οδοφράγματα σε δρόμους.

«Είμαστε ανήσυχοι εξαιτίας της συγκέντρωσης Ιρακινών στρατιωτών και των (παραστρατιωτικών δυνάμεων) του Χασντ Σάαμπι στη Μπασίρ και την Ταζ, νότια του Κιρκούκ, με τα άρματα μάχης τους, βαρύ πυροβολικό, οχήματα Humvee και όλμους», ανέφερε το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ιρακινού Κουρδιστάν, που είναι αρμόδιο για την άμυνα της περιοχής.

«Οι δυνάμεις αυτές βρίσκονται 3 χιλιόμετρα από τη γραμμή του μετώπου των πεσμεργκά (των Κούρδων μαχητών) και οι υπηρεσίες Πληροφοριών μας αναφέρουν ότι στόχος τους είναι να καταλάβουν τις πετρελαιοπηγές, ένα αεροδρόμιο και μια στρατιωτική βάση», πρόσθεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Οι Κούρδοι ελέγχουν από το 2008 την πετρελαιοπηγή της Χορμάλα και από το 2014, μετά το χάος που προκλήθηκε από την προέλαση του Ισλαμικού Κράτους, αυτές στην Χαβάνα και τη Μπάι Χασάν.

«Καλούμε την ιρακινή κυβέρνηση να σταματήσει την επιχείρηση τωβ Χασντ Σάαμπι στο Κιρκούκ και βόρεια της Μοσούλης (…) και ζητάμε από τη διεθνή κοινότητα να καταγγείλει τη στρατιωτική ανάπτυξη αυτή και να ζητήσει από την ιρακινή κυβέρνηση να διαπραγματευτεί», τονίζουν οι Κούρδοι.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)