to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:52 | 19.09.2014

Διεθνή

Ιράκ: Ο θρησκευτικός ηγέτης των σιιτών εγκρίνει την εξωτερική επέμβαση κατά του Ισλ. Κράτους

Ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης των σιιτών του Ιράκ, μεγάλος αγιατολάχ Άλι Aλ Σιστάνι, ενέκρινε τη διεθνή επέμβαση κατά του Ισλαμικού Κράτους στη χώρα, ζητώντας ωστόσο να υπάρξει αυστηρό πλαίσιο, με σεβασμό της κρατικής ανεξαρτησίας.


«Ακόμη κι αν το Ιράκ χρειάζεται βοήθεια από τους αδελφούς και τους φίλους του στην καταπολέμηση της μαύρης τρομοκρατίας, η προάσπιση της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας των αποφάσεών του είναι ύψιστης σημασίας», δήλωσε ο σεΐχης Αμπντούλ Μεχντί Καρμπαλάι, εκπρόσωπος του κ. Σιστάνι, στη διάρκεια του κηρύγματος της Παρασκευής.

Ο πνευματικός ηγέτης του σιιτικού Ισλάμ στο Ιράκ μιλά εξ ονόματος εκατομμυρίων Ιρακινών και σιιτών πιστών του σε όλο τον κόσμο.

Εδώ και τουλάχιστον πέντε εβδομάδες οι ΗΠΑ διεξάγουν αεροπορικές επιδρομές εναντίον των τζιχαντιστών του Ι.Κ.. Αεροπορικούς βομβαρδισμούς κατά θέσεων των τζιχαντιστών άρχισε την Παρασκευή και η Γαλλία.

Αιματηρές επιθέσεις στη Βαγδάτη

Την ίδια ώρα τέσσερις επιθέσεις στη Βαγδάτη, το Κιρκούκ και τη Μαχμουντίγια προκάλεσαν τον θάνατο 22 ανθρώπων, ανακοίνωσαν αστυνομικές και ιατρικές πηγές.

Στο κέντρο της Βαγδάτης, η έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στη σιιτική συνοικία Καράντα προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον οκτώ ανθρώπων και τον τραυματισμό ακόμη 20, ενώ έκρηξη βόμβας σε δρόμο της συνοικίας Μπάγιαα σκότωσε τέσσερις ανθρώπους και τραυμάτισε τουλάχιστον 11.

Νοτίως της ιρακινής πρωτεύουσας, παγιδευμένο αυτοκίνητο που εξερράγη κοντά σε αγορά της πόλης Μαχμουντίγια προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον δύο ανθρώπων και τον τραυματισμό επτά.

Στη βόρεια πόλη του Κιρκούκ οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και 13 τραυματίστηκαν από έκρηξη παγιδευμένης μοτοσικλέτας. Σύμφωνα με δύο αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας, στόχος των επιθέσεων φέρεται να ήταν βάση των υπηρεσιών πληροφοριών του ιρακινού στρατού. 

 
Δύο καμικάζι συνελήφθησαν κοντά στη βάση αυτή, πριν διαπράξουν επίθεση.

Οι επιθέσεις σημειώνονται σε ιδιαίτερα τεταμένο κλίμα, ενώ σιιτικές πολιτοφύλακες και σουνιτικές φυλές προσπαθούν να ανακόψουν την προέλαση της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, η οποία έχει καταλάβει μεγάλα τμήματα εδαφων στο Ιράκ.

Την Πέμπτη, τουλάχιστον 28 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 60 τραυματίστηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας, κατά την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκίνητου και από οβίδες που έπληξαν τα σιιτικά προάστια της βόρειας Βαγδάτης.

Πληροφορίες από Ναυτεμπορική

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)