to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:52 | 26.10.2019

Διεθνή

Ιράκ: Νέες κινητοποιήσεις στη Βαγδάτη πριν από τη συνεδρίαση του κοινοβουλίου

Εκατοντάδες Ιρακινοί διαδήλωσαν σήμερα ξανά στην πλατεία Ταχρίρ στη Βαγδάτη με τις δυνάμεις ασφαλείας να απαντούν κάνοντας χρήση δακρυγόνων, λίγο πριν τη συνεδρίαση του κοινοβουλίου στην οποία θα συζητηθούν τα αιτήματά τους.


Από τα βίαια επεισόδια χθες Παρασκευή σκοτώθηκαν περισσότεροι από 40 άνθρωποι, κυρίως στο νότιο Ιράκ. Οι διαδηλωτές επιτέθηκαν εναντίον δύο κυβερνείων τα οποία πυρπόλησαν, προτού επιτεθούν εναντίον δεκάδων γραφείων πολιτικών κομμάτων και παραστρατιωτικών οργανώσεων.

Τουλάχιστον οι μισοί από τους 42 διαδηλωτές που έχασαν τη ζωή τους χθες έπαθαν ασφυξία από τις φωτιές ή τραυματίστηκαν θανάσιμα από τις σφαίρες των δυνάμεων ασφαλείας κατά την επίθεσή τους εναντίον ομάδων της ισχυρής, σιιτικής παραστρατιωτικής οργάνωσης Χασντ αλ Σάμπι, βασικού εταίρου της κυβέρνησης συνασπισμού του πρωθυπουργού Άντελ Άμπντελ Μάχντι.

Σήμερα οι δυνάμεις ασφαλείας προσπάθησαν να απωθήσουν τους διαδηλωτές, στην πλειονότητά τους νέοι και άνεργοι, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ταχρίρ και τη γέφυρα αλ Τζουμχουρίγια η οποία οδηγεί στην Πράσινη Ζώνη στη Βαγδάτη, όπου βρίσκεται το κοινοβούλιο, κάνοντας χρήση δακρυγόνων και βομβίδων κρότου.

Στο μεταξύ οι Ιρακινοί βουλευτές πρόκειται «να συζητήσουν τα αιτήματα των διαδηλωτών, τις αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου και την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων», σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη που έχει καθοριστεί για τη σημερινή συνεδρίαση που θα ξεκινήσει στις 13:00 ώρα Ελλάδας.

Οι αρχές του Ιράκ είχαν δεσμευθεί να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις μετά το πρώτο κύμα διαδηλώσεων, στη διάρκεια του οποίου σκοτώθηκαν περισσότεροι από 150 άνθρωποι, σχεδόν όλοι τους διαδηλωτές, το οποίο διήρκησε από την 1η ως την 6η Οκτωβρίου.

Μέχρι τώρα το κοινοβούλιο είχε παραλύσει εξαιτίας των μεγάλων διαφωνιών μεταξύ των κομμάτων και οι προηγούμενες συνεδριάσεις του, οι οποίες θα έπρεπε να έχουν καταλήξει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης – ο οποίος πλέον αναμένεται την επόμενη εβδομάδα—χρειάστηκε είτε να ακυρωθούν είτε να σταματήσουν πριν την ολοκλήρωσή τους λόγω μη ύπαρξης απαρτίας.

Αμέσως μετά την επανέναρξη των κινητοποιήσεων την Πέμπτη το βράδυ ο Μάχντι απευθύνθηκε στο έθνος υποσχόμενος μεταρρυθμίσεις, κυρίως στο σύστημα ανάθεσης θέσεων των αξιωματούχων.

Σε μια χώρα όπου το 60% του πληθυσμού είναι κάτω των 25 ετών ο Ιρακινός πρωθυπουργός καλείται επίσης να μειώσει το ηλικιακό όριο για τους υποψηφίους στις εκλογές, ώστε να ευνοήσει την ανανέωση της πολιτικής τάξης, την οποία οι διαδηλωτές κατηγορούν για διαφθορά.

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Μοχάμεντ αλ Χαλμπούσι ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι επισκέφθηκε τους διαδηλωτές στην πλατεία Ταχρίρ χθες Παρασκευή το βράδυ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

tags: Ιράκ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)