to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:07 | 10.08.2013

Διεθνή

Ιράκ: Εξήντα νεκροί σε βομβιστικές επιθέσεις

Πενήντα άνθρωποι σκοτώθηκαν και 140 τραυματίστηκαν σήμερα σε μια σειρά επιθέσεων με παγιδευμένα αυτοκίνητα που σημειώθηκαν σε κυρίως σιιτικές περιοχές στη Βαγδάτη, δήλωσαν αστυνομικές και ιατρικές πηγές.


Σημειώθηκαν εννιά εκρήξεις με στόχο αγορές και πολυσύχναστους εμπορικούς δρόμους, δήλωσαν οι πηγές αυτές. Οι βομβιστικές επιθέσεις, που φαίνεται πως ήταν συντονισμένες, ήταν παρόμοιες με τις επιθέσεις που σημειώθηκαν στη Βαγδάτη την Τρίτη και στις οποίες έχασαν τη ζωή τους 50 άνθρωποι.

Οι επιθέσεις έχουν αυξηθεί με γεωμετρική πρόοδο στο Ιράκ από τις αρχές του 2013, με περισσότερους από 1.000 νεκρούς τον Ιούλιο, που ήταν ο υψηλότερος μηνιαίος απολογισμός από το 2008, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Σουνίτες ισλαμιστές μαχητές ανακτούν ορμή στην εξέγερσή τους ενάντια στην κυβέρνηση, της οποίας ηγούνται σιίτες, και έχουν ενθαρρυνθεί από τον εμφύλιο πόλεμο στη γειτονική Συρία που έχει αναζωπυρώσει τις εντάσεις σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.

Εκτός από τη Βαγδάτη, βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε σε πολυσύχναστο δρόμο στην πόλη Τουζ Χουρμάτο, 170 χλμ βόρεια της πρωτεύουσας, σκοτώνοντας τουλάχιστον δέκα ανθρώπους και τραυματίζοντας 45, δήλωσαν ιατρικές και αστυνομικές πηγές.

Η Τουζ Χουρμάτο βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα βίαιη περιοχή στην οποία διεκδικούν τη δικαιοδοσία τόσο η κεντρική κυβέρνηση όσο και το αυτόνομο Ιρακινό Κουρδιστάν.

Η αστυνομία πιστεύει πως ο βομβιστής προσπαθούσε να φθάσει στα τοπικά γραφεία ενός κουρδικού κόμματος, αλλά δεν κατάφερε να φθάσει στο κτίριο λόγω των αυξημένων μέτρων ασφαλείας στην περιοχή, δήλωσε αστυνομική πηγή.

Πηγή: ΑΜΠΕ

tags: Ιράκ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)