to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:46 | 05.10.2013

Διεθνή

Ιράκ: Δύο αιματηρές βομβιστικές επιθέσεις βόρεια και νότια της Βαγδάτης, δεκάδες νεκροί σήμερα

Ένας βομβιστής-καμικάζι πυροδότησε τα εκρηκτικά που είχε ζωστεί μέσα σε καφενείο στην πόλη Μπαλάντ, 80 χλμ. βόρεια της Βαγδάτης, όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι σιίτες, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 12 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, ανακοίνωσε η αστυνομία.


Καμιά οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, ωστόσο οι ενέργειες αυτού του είδους φέρουν τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της αλ Κάιντα, που θεωρεί τους σιίτες άπιστους.

Η βομβιστική επίθεση στην Μπαλάντ σημειώνεται 40 ημέρες έπειτα από μια σχεδόν πανομοιότυπη ενέργεια με στόχο το ίδιο κατάστημα.

«Μου έφεραν τη σορό του εξαδέλφου μου. Ήταν εντελώς απανθρακωμένη και δύσκολο να αναγνωριστεί», δήλωσε ο Αμπντάλα αλ Μπαλντάουι.

Τους τελευταίους μήνες έχουν αυξηθεί και οι επιθέσεις εναντίον μελών μιας υποστηριζόμενης από την κυβέρνηση παραστρατιωτικής ομάδας, γνωστής ως Σάχουα, που είχε βοηθήσει τις δυνάμεις των ΗΠΑ να καταδιώξουν την αλ Κάιντα το 2007. Τρία μέλη της ομάδας αυτής σκοτώθηκαν σήμερα από την έκρηξη μιας βόμβας που είχε τοποθετηθεί δίπλα σε έναν δρόμο νότια της Βαγδάτης, στη Γιουσουφίγια, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Η βία στο Ιράκ, μεγάλο μέρος της οποίας αποδίδεται στην αλ Κάιντα, έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 6.000 ανθρώπους φέτος, σύμφωνα με την ανεξάρτητη οργάνωση Iraq Body Count. Η αποστολή του ΟΗΕ στο Ιράκ ανέφερε ότι σχεδόν 900 άμαχοι σκοτώθηκαν σε όλη τη χώρα τον Σεπτέμβριο.

Νωρίτερα, άγνωστοι ένοπλοι δολοφόνησαν δύο Ιρακινούς τηλεοπτικούς δημοσιογράφους καθώς μαγνητοσκοπούσαν εικόνες στην Μοσούλη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

--------------------------------------ενημέρωση 2.30 π.μ.-------------------------------------

Τουλάχιστον 73 άνθρωποι, ανάμεσά τους 49 προσκυνητές, σκοτώθηκαν στις αλλεπάλληλες επιθέσεις που σημειώθηκαν χθες

Οι αλλεπάλληλες επιθέσεις που διαπράχθηκαν στο Ιράκ χθες στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 73 ανθρώπους, οι 49 εκ των οποίων σκοτώθηκαν σε μια βομβιστική επίθεση εναντίον σιιτών προσκυνητών στα βόρια της Βαγδάτης, όπως δήλωσαν αστυνομικές και ιατρικές πηγές.

Η επίθεση αυτή σημειώθηκε στη συνοικία Ανταμίγια, καθώς οι προσκυνητές κατευθύνονταν σε ένα χώρο λατρείας για να τιμήσουν την μνήμη του Μοχάμεντ αλ Τζαουάντ, του 9ου ιμάμη του σιιτικού ισλάμ.

Οι πρώτες μαρτυρίες είναι συγκεχυμένες και δεν είναι δυνατόν να επαληθευτεί εάν επρόκειτο ή όχι για επίθεση βομβιστή-καμικάζι, ή μόνον ενός βομβιστή-καμικάζι. Άλλοι 75 άνθρωποι τραυματίστηκαν από την επίθεση αυτή.

Στο μαυσωλείο όπου πήγαιναν οι πιστοί βρίσκονται οι τάφοι των ιμάμηδων Μούσα αλ Καζέμ και Μοχάμεντ αλ Τζαουάντ, δύο σημαντικών μορφών για το σιιτικό ισλάμ. Το μαυσωλείο αυτό θεωρείται ο τρίτος σημαντικότερος τόπος λατρείας για τους ιρακινούς σιίτες, μετά τις πόλεις Νατζάφ και Κερμπάλα στο νότο. Εκατομμύρια πιστοί επισκέπτονται συχνά αυτούς τους χώρους λατρείας, και συχνά οι επισκέψεις αυτές στοχοποιούνται από σουνίτες αντάρτες, ορισμένοι εκ των οποίων συνδέονται με την αλ Κάιντα, που θεωρεί τους σιίτες αποστάτες.

Βόρεια της ιρακινής πρωτεύουσας, ένα καφέ στην πόλη Μπαλάντ έγινε στόχος μιας επίθεσης που διέπραξε βομβιστής-καμικάζι, με αποτέλεσμα 12 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και 35 να τραυματιστούν. Σε μια πανομοιότυπη επίθεση τον Αύγουστο στο ίδιο κατάστημα είχαν σκοτωθεί 16 άνθρωποι.

Στην Μοσούλη, στο βόρειο Ιράκ, δύο δημοσιογράφοι δολοφονήθηκαν από ενόπλους, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο για το οποίο εργάζονταν, το αλ Σαρκίγια.

Μια ακόμη έκρηξη βόμβας στοίχισε τη ζωή σε δύο ανθρώπους και τραυμάτισε τουλάχιστον 10 στην Μπαγιάα, ένα προάστιο της Βαγδάτης.

Το υπουργείο Άμυνας του Ιράκ ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του σκότωσαν πέντε αντάρτες σε μάχες στα νότια της πόλης Μπάιτζι και άλλους δύο στην επαρχία Νινευή, στο βόρειο Ιράκ.

Από την 1η Οκτωβρίου, πάνω από 130 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε επιθέσεις στο Ιράκ· συνολικά, πάνω από 4.800 έχουν σκοτωθεί στη χώρα από τις αρχές της χρονιάς, σύμφωνα με έναν απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου ο οποίος βασίζεται σε πληροφορίες από πηγές των ιρακινών υπηρεσιών ασφαλείας και ιατρικές πηγές.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)