Φωτογραφία αρχείου

Η Φαλούτζα, όπως και τομείς της πόλης Ράμαντι, 40 χιλιόμετρα πιο δυτικά, δεν βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ιρακινών Αρχών από τις αρχές Ιανουαρίου.

Ο βομβαρδισμός σημειώθηκε το μεσημέρι και έπληξε μια αγορά, την έδρα της τοπικής κυβέρνησης και τα περίχωρα του νοσοκομείου, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου στην πόλη. Ο ιρακινός στρατός βομβαρδίζει τακτικά την πόλη και έχει εξαπολύσει πολλές χερσαίες επιχειρήσεις για να την ανακαταλάβει.

Ο στρατός έχει ανακοινώσει ότι στόχος των βομβαρδισμών είναι κρησφύγετα των ανταρτών, όμως κάτοικοι και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν ότι οι πολίτες είναι τα κύρια θύματα.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) κατήγγειλε τον προηγούμενο μήνα ότι ο στρατός έριξε βαρέλια γεμάτα με εκρηκτικά σε κατοικημένες περιοχές και εναντίον του νοσοκομείου της Φαλούτζα, παραβιάζοντας τις διεθνείς συνθήκες.

Ωστόσο αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας καθώς και ιατρικές πηγές ανακοίνωσαν, πως και σε άλλα σημεία της χώρας έγιναν διάφορες επιθέσεις που στοίχισαν τη ζωή συνολικά 17 ανθρώπων.