to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:54 | 23.01.2017

Διεθνή

ΗΠΑ: Τρομαγμένη και ανήσυχη για το μέλλον είναι η κοινότητα των LGBT τώρα που αρχίζει η προεδρία Τραμπ

Μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ το τηλέφωνο στα γραφεία της οργάνωσης Trevor Project που υποστηρίζει τους νέους ομοφυλόφιλους, αμφιφιλόφυλους και τρανσέξουαλ (LGBT) που έχουν τάσεις αυτοκτονίας ή είναι καταθλιπτικοί έχει πάρει φωτιά.


Μία ημέρα μετά τις προεδρικές εκλογές η οργάνωση έλαβε 400 κλήσεις και μηνύματα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Πριν από την προεκλογική εκστρατεία τα μέλη της κοινότητας των LGBT «αισθάνονταν πραγματικά ότι μπορούσαν να είναι ο εαυτός τους, διότι η χώρα υπό τον Ομπάμα είχε νομιμοποιήσει τον γάμο μεταξύ ομοφυλόφιλων, γινόταν πιο ανοικτή», εξήγησε ο Στιβ Μέντελσον, εκτελεστικός διευθυντής της οργάνωσης που παρέχει συμβουλές σε 100.000 ανθρώπους κάθε χρόνο, κυρίως σε νέους κάτω των 25 ετών.

«Προς το παρόν ακούνε μια ρητορική που τους τρομάζει» και τους κάνει να σκέφτονται ότι δεν μπορούν να αποκαλύψουν τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό και να ζήσουν ανοικτά, πρόσθεσε.

Με ένα νέο Κογκρέσο, και στα δύο σώματα του οποίου την πλειοφηφία έχουν οι Ρεπουμπλικάνοι οι οποίοι θα στηρίξουν τον Τραμπ, οι νέοι LGBT αγωνιούν: θα ακυρωθεί ο γάμος μεταξύ ομοφυλόφιλων; Θα επιστρέψουμε στις «θεραπείες» για την αλλαγή του σεξουαλικού προσανατολισμού των νεαρών ομοφυλόφιλων; Θα επιστρέψουν οι διακρίσεις;

«Θα είναι η μάχη της ζωής μας», προειδοποιεί η Καμίλα Τέιλορ, σύμβουλος της Lambda Legal, μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης που προασπίζεται τα δικαιώματα των LGBT.

Μετά το μακελειό του Ιουνίου του 2016 σε ένα νυχτερινό κέντρο όπου σύχναζαν ομοφυλόφιλοι στη Φλόριντα, ο Τραμπ που ακόμη διεξήγαγε την προεκλογική του εκστρατεία είχε δεσμευθεί να κάνει «ό,τι είναι δυνατό για να προστατεύσει τους LBGT συμπολίτες μας από τη βία και την καταπίεση μιας ιδεολογίας του μίσους».

Η Τέιλορ σημειώνει όμως «ότι πρέπει να κρίνουμε (τον Τραμπ) από τα όσα κάνει και μέχρι στιγμής έχει διορίσει την πιο αντι-γκέι κυβέρνηση που μπορούσαμε να φανταστούμε».

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς, πρώην βουλευτής της Ιντιάνα, έχει ψηφίσει στο Κογκρέσο κατά της νομιμοποίησης του γάμου μεταξύ των ομοφυλόφιλων και κατά νόμων που απαγορεύουν τις διακρίσεις βάσει του σεξουαλικού προσανατολισμού. Σε κάποιες από τις ομιλίες του έχει φανεί να υποστηρίζει τις «θεραπείες μετάνοιας», κυρίως όταν έκανε λόγο για την παροχή «μέσων προς θεσμούς που υποστηρίζουν όσους επιθυμούν να αλλάξουν τη σεξουαλική τους συμπεριφορά».

Σύμφωνα με τους ακτιβιστές, ανάλογες απόψεις έχει ο νέος υπουργός Οικονομικών Στιβ Μάντσιν και η υπουργός Παιδείας Μπέτσι ΝτεΒoς.

Στο Trevor Project τα περισσότερα τηλεφωνήματα γίνονται από τον αμερικανικό νότο, που είναι ακόμη πολύ συντηρητικός.

«Κανείς δεν παίρνει τηλέφωνο εξαιτίας των ίδιων των πολιτικών, αλλά εξαιτίας της επίπτωσης που έχει η ρητορική αυτή», υπογραμμίζει ο Ντέιβιντ Μποντ, ψυχοθεραπευτής και αντιπρόεδρος των προγραμμάτων αυτού του οργανισμού.

Εξάλλου μετά τις προεδρικές εκλογές η Lambda Legal και άλλες οργανώσεις προάσπισης των δικαιωμάτων των LGBT λαμβάνουν ολοένα και περισσότερα αιτήματα από τρανσέξουαλ που θέλουν να αλλάξουν τις ταυτότητές τους άμεσα, με τον φόβο ότι η νέα κυβέρνηση δεν θα τους επιτρέψει να το κάνουν.

Πάντως σύμφωνα με τον Τζιμ Όμπεργκεφελ, τον χήρο ο οποίος ξεκίνησε την αγωγή που οδήγησε στη νομιμοποίηση του γάμου μεταξύ ομοφυλόφιλων το 2015, θα είναι δύσκολο το Ανώτατο Δικαστήριο να αναιρέσει την ίδια του την απόφαση.

Και ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υπογράμμισε κατά τη διάρκεια της τελευταίας του συνέντευξης Τύπου την προηγούμενη Τετάρτη ότι δεν πιστεύει ότι μπορεί να ανατραπεί αυτή η νίκη του κινήματος LGBT «διότι η αμερικανική κοινωνία έχει αλλάξει, κυρίως οι νέοι». Παραδέχθηκε όμως ότι υπάρχουν ακόμη «μάχες να δοθούν, όπως κυρίως γύρω από τα δικαιώματα των διεμφυλικών ανθρώπων».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)