to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:10 | 23.07.2013

Διεθνή

ΗΠΑ: Τις εναλλακτικές για τη Συρία σκιαγραφεί ο στρατός

Το κόστος, το ρίσκο αλλά και τα πλεονεκτήματα μιας ενδεχόμενης ενεργού αμερικανικής στρατιωτικής εμπλοκής στη Συρία σκιαγράφησε, με ανοικτή επιστολή του προς αμερικανούς γερουσιαστές, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεϊ.


Στην επιστολή του, ο στρατηγός κάνει λόγο για πέντε εναλλακτικές, μεταξύ των οποίων βρίσκονται τα περιορισμένα στρατηγικά χτυπήματα, αλλά και η επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η χρήση βίας στη Συρία δεν θα ήταν τίποτε λιγότερο από μια «πολεμική πράξη», η οποία δεν θα κόστιζε λιγότερα από μερικά δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Ουάσιγκτον έχει μέχρι στιγμής αποκλείσει κάθε πιθανότητα στρατιωτικής εμπλοκής στον συριακό εμφύλιο.

Μέχρι στιγμής, οι ΗΠΑ περιορίζονται στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους σύρους πρόσφυγες σε γειτονικές της Συρίας χώρες, καθώς και στην παροχή μη φονικού εξοπλισμού στους αντάρτες της συριακής αντιπολίτευσης.

Οι πέντε εναλλακτικές για τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον στρατηγό Ντέμπσεϊ, είναι οι εξής:

*εκπαίδευση, σύμβουλοι και γενική βοήθεια προς την αντιπολίτευση

*περιορισμένα στρατηγικά κτυπήματα

*επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων

*δημιουργία προστατευόμενων ζωνών εντός της Συρίας

*έλεγχος του χημικού οπλοστασίου της Δαμασκού

Το κόστος της πρώτης επιλογής κυμαίνεται στα 379 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, ενώ κάθε μία από τις τέσσερις υπόλοιπες επιλογές αναμένεται, σύμφωνα με το στρατηγό, να έχει κόστος περίπου 758 εκατομμυρίων ευρώ το μήνα.

«Η απόφαση να χρησιμοποιήσουμε βία δεν πρέπει να λαμβάνεται από κανέναν αψήφιστα. Δεν είναι τίποτε λιγότερο από μια πράξη πολέμου», αναφέρει ο κ. Ντέμπσεϊ.

Ο στρατηγός επισημαίνει, ωστόσο, ότι με βάση την εμπειρία του Αφγανιστάν και του Ιράκ, θα πρέπει να μελετηθεί καλά το πόσο βαριά θα είναι τα ενδεχόμενα πλήγματα στον στρατιωτικό και κρατικό μηχανισμό της Συρίας, ώστε να μην υπάρξει στη συνέχεια κατάρρευση της κρατικής δομής της χώρας.

Το γράμμα του στρατηγού Ντέμπσεϊ αποτελεί απάντηση σε δύο μέλη της επιτροπής Ενόπλων Υπηρεσιών της αμερικανικής Γερουσίας, η οποία εξετάζει την έγκριση της ανανέωσης της θητείας του ως αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων για δύο επιπλέον έτη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)