to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

7:55 | 26.01.2016

Διεθνή

ΗΠΑ: Τέλος στην απομόνωση ανηλίκων στις ομοσπονδιακές φυλακές βάζει ο Ομπάμα

Ο Ομπάμα αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στην περίπτωση του Κάλιφ Μπράουντερ, ενός μαύρου εφήβου 16 χρονών, ο οποίος είχε συλληφθεί το 2010 και έμεινε σχεδόν δύο χρόνια σε απομόνωση στη φυλακή της νήσου Ράικερ κοντά στην πόλη της Νέας Υόρκης. Ο νεαρός αποφυλακίστηκε το 2013 και αυτοκτόνησε δύο χρόνια μετά.


Την κατάργηση της φυλάκισης ανηλίκων σε απομόνωση στις ομοσπονδιακές φυλακές ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, σε άρθρο του στην εφημερίδα Ουάσιγκτον Ποστ χθες, αναφερόμενος στις αρνητικές ψυχολογικές επιπτώσεις που έχει.

Στο άρθρο του, ο Ομπάμα ανέφερε επίσης ότι η απομόνωση στη φυλακή δεν θα χρησιμοποιηθεί πια ως τιμωρία για παραβάσεις χαμηλού βαθμού. Το πακέτο αλλαγών που εισαγάγει δήλωσε ότι θα περιλαμβάνει και μια επέκταση του προγράμματος βοήθειας για φυλακισμένους που πάσχουν από ψυχικές ασθένειες και μια αύξηση του χρόνου που ξοδεύουν οι κρατούμενοι έξω από τα κελιά τους.

Οι αλλαγές αυτές θα επηρεάσουν περίπου 10.000 ομοσπονδιακούς κρατούμενους και προήλθαν από εξέταση της πρακτικής των φυλακών που ζήτησε ο ίδιος από το υπουργείο Δικαιοσύνης πέρσι το καλοκαίρι.

Ο Ομπάμα αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στην περίπτωση του Κάλιφ Μπράουντερ, ενός μαύρου εφήβου 16 χρονών, ο οποίος είχε συλληφθεί το 2010 και έμεινε σχεδόν δύο χρόνια σε απομόνωση στη φυλακή της νήσου Ράικερ κοντά στην πόλη της Νέας Υόρκης. Ο νεαρός αποφυλακίστηκε το 2013 και αυτοκτόνησε δύο χρόνια μετά.

Η απομόνωση των κρατουμένων, τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος, "χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο από ό,τι χρειάζεται για άτομα όπως ο Κάλιφ, με σπαραχτικά αποτελέσματα - πράγμα για το οποίο η κυβέρνησή μου κάνει βήματα για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αυτό".

Ο Ομπάμα σημείωσε ότι η έρευνα υποδηλώνει πως η κράτηση σε απομόνωση έχει άμεση σχέση με την κατάθλιψη, την αποξένωση, την απόσυρση από τη ζωή, μια μειωμένη ικανότητα να συναναστρέφεται κανείς με τους άλλους και την πιθανότητα βίαιας συμπεριφοράς. Οι πολιτείες, είπε, που έχουν δουλέψει για να μειώσουν τη χρήση της απομόνωσης στις φυλακές έχουν δει το ποσοστό των επιθέσεων στο προσωπικό να μειώνεται και περισσότερους φυλακισμένους να ενδιαφέρονται για προγράμματα επιμόρφωσης.

Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα ότι οι αλλαγές που έχει διατάξει στον τρόπο μεταχείρισης των ομοσπονδιακών κρατουμένων θα αποτελέσουν πρότυπο για μεταρρυθμίσεις από πολιτειακά και τοπικά συστήματα φυλακών. "Υπάρχουν μέχρι και 100.000 άτομα που κρατούνται υπό συνθήκες απομόνωσης σε αμερικανικές φυλακές - συμπεριλαμβανόμενων και ανηλίκων και ατόμων με ψυχικές ασθένειες", είπε ο Ομπάμα, ενώ "μέχρι και 25.000 κρατούμενοι διανύουν την ποινή τους με μήνες ή ακόμα και χρόνια μόνοι τους σε ένα μικροσκοπικό κελί, με μηδαμινή ανθρώπινη επαφή".

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)