to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:16 | 11.01.2015

Διεθνή

ΗΠΑ: Σύνοδος για την καταπολέμηση του εξτρεμισμού στις 18 Φεβρουαρίου

Οι υπουργοί Εσωτερικών 11 ευρωπαϊκών κρατών και ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Έρικ Χόλντερ, συμφώνησαν σήμερα στο Παρίσι να εντείνουν τη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας, κυρίως μέσω της ενίσχυσης των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.



Αυτό το διεθνές υπουργικό συμβούλιο διεξήχθη μερικές ημέρες μετά τις επιθέσεις των τζιχαντιστών που συγκλόνισαν τη Γαλλία και την ώρα που χιλιάδες άνθρωποι και πολλοί αρχηγοί ξένων κρατών πραγματοποιούν πορεία στο Παρίσι αποτίοντας φόρο τιμής στους 17 ανθρώπους, περιλαμβανομένων 12 στην επίθεση εναντίον της εφημερίδας Σαρλί Εμπντό, που έχασαν την ζωή τους.

Οι υπουργοί τάχθηκαν υπέρ της ενίσχυσης των μέτρων «εντοπισμού και ελέγχου» των Ευρωπαίων που «διασχίζουν τα εξωτερικά σύνορα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν σήμερα στο Παρίσι. 

«Καταρχάς πρέπει να ολοκληρώσουμε με επιτυχία πολύ σύντομα τις εργασίες που διεξάγονται υπό την ευθύνη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκειμένου να ενισχύσουμε, σταθερά και αμετάκλητα στο ευρωπαϊκό δίκαιο, τους ελέγχους των Ευρωπαίων υπηκόων κατά τη διέλευσή τους από τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης» επισήμανε ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ μετά την ολοκλήρωση αυτού του ευρωπαϊκού και αμερικανικού υπουργικού συμβουλίου.

Οι υπουργοί Εσωτερικών εξέφρασαν επιπλέον την εκτίμηση ότι υπάρχει μία «επείγουσα και κρίσιμη» ανάγκη για την εγκατάσταση ενός ευρωπαϊκού συστήματος συλλογής των δεδομένων που παρέχουν οι επιβάτες στις αεροπορικές εταιρείες στο πλαίσιο της μάχης εναντίον της τρομοκρατίας. 

«Συμφωνούμε όλοι στο να εφαρμόσουμε εμπεριστατωμένους ελέγχους σε ορισμένους επιβάτες στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων» εξήγησε ο Γάλλος υπουργός. 

Οι υπουργοί έκριναν επιπλέον «επιτακτική» τη συνεργασία με τις εταιρείες παρόχους του διαδικτύου προκειμένου να αναγνωρίζονται και ταχέως να αποσύρονται τα «περιεχόμενα που υποκινούν το μίσος και τον τρόμο».

«Τονίσαμε με σθένος την ανάγκη μιας μεγαλύτερης συνεργασίας με τις εταιρείες του διαδικτύου προκειμένου να εγγυηθούμε τον εντοπισμό και την απόσυρση των παράνομων περιεχομένων και κυρίως των περιεχομένων που υποκινούν την τρομοκρατία ή προτρέπουν σε πράξεις βίας ή μίσους» σημείωσε ο Καζνέβ.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Έρικ Χόλντερ ανακοίνωσε εξάλλου ότι οι ΗΠΑ θα οργανώσουν την 18η Φεβρουαρίου μία σύνοδο που θα επικεντρωθεί στην εξέταση των μέτρων εκείνων που θα συμβάλλουν στη μάχη εναντίον «του βίαιου εξτρεμισμού σε ολόκληρο τον κόσμο».

Η σύνοδος αυτή θα διεξαχθεί στην Ουάσιγκτον διευκρίνισε ο Χόλντερ που αναμένεται επίσης να λάβει μέρος στην πορεία στο Παρίσι. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)