to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:59 | 16.07.2013

Διεθνή

ΗΠΑ: Συνεχίζεται η μεγαλύτερη απεργία πείνας στην ιστορία

Του Δημήτρη Γκιβίση


Συνεχίζεται στις φυλακές της Καλιφόρνια η μεγαλύτερη απεργία πείνας που έχει γίνει στην ιστορία, με περίπου 30.000 κρατούμενους να διεκδικούν ανθρώπινες συνθήκες κράτησης μέσα στα κολαστήρια, και παράλληλα να δηλώνουν αλληλέγγυοι στους κρατούμενους όλου του κόσμου.

Η απεργία πείνας στις σκληρότερες φυλακές των ΗΠΑ ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα, αλλά το αμερικανικό υπουργείο δικαιοσύνης την αναγνώρισε την Τετάρτη, αφού σύμφωνα με το νόμο πρέπει να περάσουν εννιά συνεχόμενα γεύματα. Η απεργία έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο κίνημα αλληλεγγύης, αφού οι περισσότεροι από τους κρατούμενους έχουν περάσει τουλάχιστον 10 χρόνια στην απομόνωση, ενώ αρκετοί έχουν μείνει στην απομόνωση περισσότερο και από 40 χρόνια. Οι πρώτοι απεργοί ξεκίνησαν στη φυλακή ύψιστης ασφαλείας Pelican Bay State, όπου λευκοί, έγχρωμοι και λατίνοι κρατούμενοι παραμέρισαν τις συνηθισμένες διαφορές μεταξύ των φυλετικών ομάδων και, μέσα σε λίγες ώρες, εξαπλώθηκε στις περισσότερες από τις 33 φυλακές της Καλιφόρνια, με τους απεργούς να διεκδικούν βελτίωση στα προγράμματα εκπαίδευσης και αποκατάστασης, δικαίωμα εκπαίδευσης για όλους, στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής, καθώς και δικαίωμα στο μηνιαίο τηλεφωνήματα. Ωστόσο, το κυριότερο αίτημά τους είναι να περιοριστεί το ανώτατο όριο απομόνωσης στα πέντε χρόνια και να σταματήσει ο ανεξέλεγκτος εγκλεισμός, αφού σήμερα δεν υπάρχει κανένα χρονικό όριο και ο εγκλεισμός συχνά γίνεται χωρίς κανέναν λόγο.

Σε ανακοίνωσή τους, ακτιβιστές υπεράσπισης των δικαιωμάτων των κρατουμένων, αναφέρουν ότι σήμερα βρίσκονται σε ακραία απομόνωση 4.527 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 89 έχουν συμπληρώσει 20 συνεχόμενα χρόνια. Οι έγκλειστοι καθημερινά παραμένουν 23 ώρες σε ένα κελί 3 τ.μ. χωρίς παράθυρα, αέρα και φως του ήλιου, και μια ώρα δικαιούνται να κινηθούν σε ένα στενό χώρο που μοιάζει με υγρό τάφο. Οι ανθρωποφύλακες τους απαγορεύουν να κάνουν οποιαδήποτε τηλεφωνική κλήση στα αγαπημένα τους πρόσωπα, δεν μπορούν να αγγίξουν τα μέλη της οικογενείας τους που ταξιδεύουν από μακριά για μια επίσκεψη λίγων λεπτών, το ταχυδρομείο τους παρακολουθείται, η επαφή με τους συγκρατούμενους απαγορεύεται, και ό,τι διαβάζουν λογοκρίνεται. Να σημειωθεί ότι εκατοντάδες γυναίκες έχουν στειρωθεί παρά τη θέλησή τους κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην απομόνωση, ενώ το 2011 περίπου 6.000 κρατούμενοι είχαν κάνει πολυήμερη απεργία πείνας, αλλά οι υποσχέσεις για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις παραμένουν ακόμα στο συρτάρι.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια Χουάν Μεντέζ, «κάθε λεπτό πάνω από 15 ημέρες στην απομόνωση αποτελεί βασανιστήριο», ενώ η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει ότι η απομόνωση, ακόμη και για περιορισμένο χρονικό διάστημα, μπορεί να επιφέρει σοβαρή ψυχική βλάβη. Τελειώνοντας να αναφέρουμε και ένα γεγονός έτσι όπως το διηγήθηκαν οι ίδιοι οι κρατούμενοι στην ιστοσελίδα αλληλεγγύης «www.prisonerhungerstrikesolidarity.wordpress.com»: «Όταν ξεκινήσαμε την απεργία πείνας οι υπάλληλοι των φυλακών προσπάθησαν να την αποτρέψουν με την προώθηση ενός δελεαστικού μενού, που εκτός από φαγητό περιελάμβανε φράουλες και παγωτό. Για πολλούς από εμάς ήταν η πρώτη φορά στη ζωή μας που βλέπαμε αυτά τα αγαθά»...

Πηγή: epohi.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)