to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:54 | 21.07.2012

πηγή: https://left.gr/94

Διεθνή

ΗΠΑ: Σοκ και πένθος από το μακελειό στο Ντένβερ

Ένας μεταπτυχιακός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, ο 24χρονος Τζέιμς Χολμς, συνελήφθη χθες από τις αστυνομικές αρχές με την κατηγορία ότι είναι ο δράστης του μακελειού στο σινεμά του Ντένβερ κατά τη πρεμιέρα της νέα ταινίας του Μπάτμαν, «Ο Σκοτεινός Ιππότης: Η Επιστροφή».


Οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον Χολμς σε πάρκινγκ κοντά στο σινεμά, χωρίς ο ίδιος να προβάλλει καμία αντίσταση. Μάλιστα, τους είπε ότι είναι ο Τζόκερ, ο αντίπαλος του Μπάτμαν.
Ο φερόμενος ως δράστης της επίθεσης ήταν οπλισμένος με ημιαυτόματο όπλο AR-15 (εκδοχή του τυφεκίου M16 που χρησιμοποιεί ο αμερικανικός στρατός και μπορεί να αγοραστεί στις ΗΠΑ), ένα πιστόλι Glock και μία καραμπίνα. Επίσης φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο και εξοπλισμό που συνήθως φέρουν οι αστυνομικοί των ειδικών μονάδων.
Απίστευτη βιαιότητα
Δώδεκα νεκροί και 59 τραυματίες, εκ των οποίων πολλά παιδιά και νεαροί μαθητές, είναι ο τραγικός απολογισμός της επίθεσης που σημειώθηκε στο σινεμά Century, το οποίο στεγάζεται σε μεγάλο πολυκατάστημα στο προάστιο Ορόρα της πόλης Ντένβερ στην πολιτεία Κολοράντο.
Η πόλη βρίσκεται 35 χλμ από το Κολουμπάιν όπου το 1999 δύο μαθητές εισέβαλαν με όπλα στο γυμνάσιό τους δολοφονώντας 13 μαθητές και καθηγητές πριν αυτοκτονήσουν.
Ο Χολμς, αφού έριξε ένα καπνογόνο, άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως, ενώ οι αστυνομικοί βρήκαν πάνω από 220 κάλυκες  στο σημείο της επίθεσης.
Τραγική λεπτομέρεια αποτελεί πως μία από τους νεκρούς είναι μία νεαρή κοπέλα, η Τζέσικα Γκάουι, που είχε επιζήσει ένα μήνα νωρίτερα από φονική επίθεση σε πολυκατάστημα του Τορόντο.
Η Γκάουι, γνωστή μπλόγκερ και αθλητικογράφος, έγραφε τότε στο ιστολόγιο της ότι «θα νιώθω πάντα ευλογημένη»...
Σε κρίσιμη κατάσταση  έντεκα θύματα της επίθεσης
Οι έντεκα από τους 70 περίπου ανθρώπους που τραυμάτισε ο δράστης της επίθεσης παραμένουν ακόμα σε κρίσιμη κατάσταση, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία.
Ο δράστης είχε αγοράσει νομίμως διαδικτυακά τους τελευταίους δυο μήνες πάνω από 6.000 σφαίρες και φυσίγγια, δήλωσε επίσης, ο αρχηγός της αστυνομίας.
Ο Τζέιμς Χολμς είχε αγοράσει τα πυρομαχικά, αλλά και τέσσερα όπλα, από τοπικά καταστήματα, νομίμως.
Παγίδα «που δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ στη ζωή μας»
Το σπίτι του δράστη απέχει περίπου 10 χιλιόμετρα από το σημείο της τραγωδίας, οι αρχές όμως δεν μπόρεσαν να μπουν αμέσως μέσα γιατί ήταν παγιδευμένο.
Στο καθιστικό υπήρχαν καλώδια που συνδέονταν με δοχεία με άγνωστα υλικά, ενώ οι αστυνομικοί έκαναν  λόγο για παγίδα «που δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ στη ζωή μας».
Στο σπίτι του 24χρονου υπήρχε άλλο ένα πιστόλι Glock.
Στην συνέχεια οι αστυνομικοί προχώρησαν στην εκκένωση του συγκροτήματος και παρακείμενων κατοικιών, προειδοποιώντας ότι η έρευνα στο διαμέρισμα θα χρειαστεί πολλές ημέρες.
Ο Χολμς ζούσε στην Καλιφόρνια όπου τελείωσε το γυμνάσιο. Εκεί ζουν και οι γονείς του που δηλώνουν και αυτοί συγκλονισμένοι και ζητούν να γίνει σεβαστή η ιδιωτικότητά τους.
Εκτός από μία κλήση για υπερβολική ταχύτητα που πήρε τον περασμένο Οκτώβριο, δεν είχε απασχολήσει ποτέ τις αστυνομικές Αρχές.
Σοκ και πένθος
Το περιστατικό που σόκαρε και βύθισε στο πένθος τις ΗΠΑ δεν σχετίζεται με τρομοκρατία, ενώ συγκλονισμένος ο πρόεδρος Ομπάμα διέκοψε την προεκλογική εκστρατεία και επέστρεψε στην πρωτεύουσα.
«Σοκαρισμένοι και θλιμμένοι» από το περιστατικό δήλωσαν χαρακτηριστικά ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και η σύζυγός του Μισέλ. «Όπως κάνουμε όταν αντιμετωπίζουμε μαύρες στιγμές, πρέπει τώρα να ενωθούμε σαν μία αμερικανική οικογένεια» ανέφεραν.
«Θα υπάρξουν άλλες μέρες για την πολιτική», δήλωσε ακόμη ο πρόεδρος. Ιδιαίτερα φορτισμένη ήταν η αναφορά τους στις κόρες τους που θα μπορούσαν να είναι και αυτές σε ένα σινεμά όπως αυτό.
Με απόφαση του Μπαράκ Ομπάμα οι σημαίες στα δημόσια κτίρια στις ΗΠΑ και στο εξωτερικό θα κυματίζουν μεσίστιες ως τις 25 Ιουλίου.
tags: ΗΠΑ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)