to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:05 | 09.11.2012

left.gr

Διεθνή

ΗΠΑ: προβλήματα στην καταμέτρηση στη Φλόριντα, δεν επηρεάζεται η εκλογή Ομπάμα

Δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων στη Φλόριντα, αν και το πιθανότερο είναι πως επικρατεί και σε αυτή την πολιτεία, των 12 εκατ. ψηφοφόρων, ο Ομπάμα, με 56.000 ψήφους περισσότερες. Αντίθετα όμως με το 2000, η διήμερη καθυστέρηση δεν πρόκειται να επηρεάσει την οριστική επανεκλογή του δημοκρατικού υποψηφίου. Ακόμα και για «σαμποτάζ» της εκλογικής διαδικασίας στη Φλόριντα, από τους Ρεπουμπλικάνους, κάνουν λόγο ειδικοί.


Δύο ημέρες μετά την επανεκλογή του Μπαράκ Ομπάμα, τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας στη Φλόριντα δεν έχουν γίνει γνωστά εξαιτίας της μικρής διαφοράς στα ποσοστά των δύο υποψηφίων και σε πληθώρα δυσλειτουργιών στην οργάνωση της ψηφοφορίας, οι οποίες ενορχηστρώθηκαν από τους Ρεπουμπλικανούς, σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές.

Όμως, αντίθετα με τις εκλογές του 2000 κατά τις οποίες είχαν αναμετρηθεί ο Τζορτζ Μπους με τον Αλ Γκορ, τα εκλογικά αποτελέσματα της Φλόριντα δεν επηρεάζουν το αποτέλεσμα, διότι ο απερχόμενος πρόεδρος επικράτησε κατά κράτος του ρεπουμπλικανού αντιπάλου του Μιτ Ρόμνεϊ.

Ενας σύμβουλος του Ρόμνεϊ σχεδόν παραδέχθηκε την ήττα των Ρεπουμπλικανών στη Φλόριντα, πριν ακόμη από την ολοκλήρωση της καταμέτρησης των ψήφων. "Νομίζαμε ότι είχαμε κάνει αυτό που έπρεπε να κάνουμε για να νικήσουμε. Είναι σαφές ότι δεν τα καταφέραμε", δήλωσε ο Μπρετ Ντόστερ, σύμβουλος προεκλογικής εκστρατείας του ρεπουμπλικανού υποψηφίου, σύμφωνα με την εφημερίδα Miami Herald.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής των Δημοκρατικών της Φλόριντα Ροντ Σμιθ διαβεβαιώνει σε χθεσινή ανακοίνωσή του ότι ο Μπαράκ Ομπάμα επικράτησε και σε αυτήν την πολιτεία.

Σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα που έγιναν γνωστά χθες, ο Μπαράκ Ομπάμα διέθετε προβάδισμα μικρότερο των 56.000 ψήφων στη Φλόριντα με ποσοστό 49,9%, έναντι 49,24% για τον Ρόμνεϊ.


Στην ιστοσελίδα της εκλογικής επιτροπής δεν υπήρχε κανένα στοιχείο για τον αριθμό των ψηφοδελτίων που μένει να καταμετρηθούν. Τρεις τελευταίες κομητείες από τις 67 της πολιτείας που αριθμεί 11,9 εκατομμύρια ψηφοφόρους αναμένεται να γνωστοποιήσουν το αποτέλεσμα της καταμέτρησης το αργότερο μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Το 2000, χρειάσθηκε ένας μήνας στη Φλόριντα και μία απόφαση της δικαιοσύνης για να γίνει γνωστό ποιος από τους δύο υποψηφίους είχε επικρατήσει στην πολιτεία που δίνει 29 εκλέκτορες και έκρινε τότε την εκλογή.

"Η καθυστέρηση δεν οφείλεται σε παρατυπίες στην εκλογική διαδικασία, αλλά στην εξαιρετικά μεγάλη συμμετοχή" στην ψηφοφορία, που έφθασε το 70% αυτήν τη χρονιά, σύμφωνα με την υπεύθυνη της οργάνωσης των εκλογών στην Κριστίν Γουάιτ.

«ΣΑΜΠΟΤΑΖ» ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΡΕΠΟΥΜΠΛΙΚΑΝΟΥΣ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Ομως, κατά την άποψη των ειδικών, η αιτία του χάους βρίσκεται αλλού: η αταξία είχε ενορχηστρωθεί από τα τοπικά στελέχη των Ρεπουμπλικανών.

"Είναι εύκολο να προβλέψει κανείς πόσοι εκλογείς θα ψηφίσουν διότι στη Φλόριντα η συμμετοχή στις προεδρικές εκλογές κυμαίνεται πάντοτε ανάμεσα στο 70% και το 75%", εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Λανς ντεΧέιβεν-Σμιθ, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Φλόριντα. "Η αλήθεια είναι ότι τα στελέχη των Ρεπουμπλικανών στη Φλόριντα εμπλέκονται σε μία απόπειρα σαμποτάζ της οργάνωσης των εκλογών με στόχο τη μείωση της συμμετοχής".

Εδώ και έναν χρόνο, ο ρεπουμπλικανός κυβερνήτης της πολιτείας Ρικ Σκοτ υιοθέτησε νόμο που περιόριζε από 14 σε 8 τον αριθμό των διαθέσιμων για την πρόωρη ψηφοφορία ημερών. Η διαδικασία αυτή θεωρείται ότι ευνοεί την ψήφο των Δημοκρατικών.

Σύμφωνα με τον νόμο αυτόν, η πρόωρη ψηφοφορία στην Φλόριντα τερματιζόταν το Σάββατο 3 Νοεμβρίου. Το σαββατοκύριακο πριν από τις εκλογές τεράστιο πλήθος ψηφοφόρων που ήθελε να ψηφίσει πριν από τις εκλογές της 6ης Νοεμβρίου προσήλθε στα εκλογικά τμήματα και χρειάσθηκε να παραμείνει στην ουρά ακόμη και επί πεντάωρο, ενώ σε πολλές περιπτώσεις δεν κατόρθωσε να ψηφίσει.

Την Κυριακή πριν από τις εκλογές τα στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος της Φλόριντα προσέφυγαν στην ομοσπονδιακή δικαιοσύνη για την οργάνωση της ψηφοφορίας.


"Οι ρεπουμπλικανοί δημόσιοι λειτουργοί προσπαθούν σκοπίμως να περιορίσουν τον αριθμό των εκλογικών τμημάτων και το χρονικό διάστημα της πρόωρης ψηφοφορίας για να δημιουργήσουν πυρήνες ασφυξίας σε παραδοσιακά δημοκρατικές αστικές περιοχές", εξηγεί ο Λανς ντεΧέιβεν-Σμιθ. "Με τον τρόπο αυτόν περιορίζουν την ψήφο των Δημορκαιτκών και χειραγωγούν το αποτέλεσμα".

Σύμφωνα με τον Τσαρλς Ζέλντεν, καθηγητή Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Φορτ Λόντερντέιλ, "Πολλές πολιτείες έχουν τα ίδια προβλήματα με τη Φλόριντα...αλλά εκεί πρόκειται για μία μεγάλη πολιτεία μοιρασμένη ανάμεσα στους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικανούς. Ο νόμος που περιορίζει τη χρονική διάρκεια της πρόωρης ψήφους περιέπλεξε την κατάσταση".

Πηγή για το κείμενο: News Room «Κέρδος» με πληροφόρηση από το ΑΠΕ - ΑΜΠ

Διαβάστε σχετικά:

[06/11/2012] Οι ΗΠΑ διάλεξαν Ομπάμα για «4 χρόνια ακόμα»

tags: ΗΠΑ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)