to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:59 | 16.05.2015

Διεθνή

ΗΠΑ προς Κίνα: Μειώστε την ένταση στη Νότια Σινική Θάλασσα - Επίσκεψη Κέρι στο Πεκίνο

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι κάλεσε σήμερα την Κίνα να ενεργήσει για να αμβλυνθούν οι εντάσεις στην Νότια Σινική Θάλασσα και εξέφρασε ανησυχία σχετικά με τις διεκδικήσεις του Πεκίνου στην διαφιλονικούμενη αυτή περιοχή.


"Κάλεσα την Κίνα μέσω του υπουργού Εξωτερικών Ουάνγκ να λάβει μέτρα σε συνεννόηση με όλον τον κόσμο για να μειωθούν οι εντάσεις και να αυξηθούν οι πιθανότητες μιας διπλωματικής λύσης", σημείωσε ο Κέρι.

Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Πεκίνο μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών της Κίνας Ουάνγκ Γι, ο Κέρι σημείωσε επίσης ότι η Κίνα και οι ΗΠΑ είναι προσηλωμένες στην οριστικοποίηση μιας συμφωνίας η οποία θα αποκλείσει οποιονδήποτε δρόμο απόκτησης σχάσιμου υλικού από το Ιράν.

Ο Κέρι έκανε τις δηλώσεις αυτές κατά την έναρξη της διήμερης επίσκεψής του στην Κίνα, η οποία κυριαρχείται από την αυξανόμενη ανησυχία σχετικά με τις κινεζικές διεκδικήσεις στην Νότια Σινική Θάλασσα.

Ο Ουάνγκ Γι δεν έδειξε κάποιο σημάδι υποχώρησης παρά την παρότρυνση του Κέρι να προβεί σε ενέργειες το Πεκίνο για μια άμβλυνση των εντάσεων.

"Θα ήθελα να επιβεβαιώσω εκ νέου ότι η αποφασιστικότητα της Κίνας να διαφυλάξει την εθνική της κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα είναι ακλόνητη", σημείωσε, προσθέτοντας ότι "αυτό αξιώνει από την κυβέρνηση ο λαός και είναι νόμιμο δικαίωμά μας".

Η Κίνα διεκδικεί περίπου το 90% των 3,5 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων της Νότιας Σινικής Θάλασσας. Ωστόσο οι Φιλιππίνες, η Ταϊβάν, η Μαλαισία, το Μπρουνέι και το Βιετνάμ διεκδικούν επίσης μεγάλα τμήματα της θαλάσσιας αυτής περιοχής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)