to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:19 | 04.04.2013

Διεθνή

ΗΠΑ: Προς ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων στο Γκουάμ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την αποστολή στο αμερικανό νησί Γκουάμ στον Ειρηνικό Ωκεανό αμυντικού συστήματος βαλλιστικών πυραύλων μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες, ανταποκρινόμενες στον «πραγματικό και ξεκάθαρο κίνδυνο» που προέρχεται από τη Βόρεια Κορέα, όπως τον χαρακτήρισε ο υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ


Λίγες ώρες νωρίτερα, το νοτιοκορεατικό πρακτορείο Yonhap ανακοίνωσε ότι η Βόρεια Κορέα έχει μετακινήσει έναν, κατά τα φαινόμενα, πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς τύπου Musudan στις ανατολικές ακτές της.

Το Γκουάμ έχει αναφερθεί από τον Βορρά ως ένας από τους πιθανούς στόχους επίθεσης, μαζί με τη Χαβάη και τις ηπειρωτικές ΗΠΑ.

Εμποδίζεται η διέλευση στο βιομηχανικό συγκρότημα Κάε σονγκ

Παράλληλα, η Βόρεια Κορέα εμπόδισε για δεύτερη σήμερα το πρωί τους νοτιοκορεάτες εργαζόμενους να μεταβούν στο βιομηχανικό συγκρότημα Κάεσονγκ, που βρίσκεται εντός του βορειοκορεατικού εδάφους, ενώ απείλησε να το κλείσει.

Περίπου 40 αυτοκίνητα που περίμεναν τη σχετική άδεια, για να διασχίσουν τα σύνορα και να μεταβούν στο βιομηχανικό συγκρότημα, γύρισαν πίσω όταν τους ανακοινώθηκε από τα μεγάφωνα, ότι η διέλευση από τα σύνορα απαγορεύεται.

Συνολικά, 526 νοτιοκορεάτες και 421 οχήματα που έπρεπε να περάσουν στην άλλη πλευρά των συνόρων ακύρωσαν τη διέλευση, σύμφωνα με το υπουργείο Ενοποίησης στη Σεούλ.

Η τακτική αυτή της Πιονγκγιάνγκ ξεκίνησε την Τετάρτη όταν αποφασίστηκε να σταματήσουν οι μετακινήσεις των νοτιοκορεατών στο συγκρότημα Κάεσονγκ, το μοναδικό σύμβολο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, που βρίσκεται 10 χιλιόμετρα μέσα από τα σύνορα της Βόρειας Κορέας.

Νέα απειλή για επίθεση

Εν τω μεταξύ, η Βόρεια Κορέα επανέλαβε την απειλή της ότι θα εξαπολύσει πυρηνικό χτύπημα εναντίον των ΗΠΑ. Σε ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Στρατού, που μετέδωσε το επίσημο βορειοκορεάτικο πρακτορείο ειδήσεων KCNA, αναφέρεται ότι εγκρίθηκε η επιχείρηση των δυνάμεων της Βόρειας Κορέας, συμπεριλαμβανομένων πιθανών πληγμάτων με πυρηνικά όπλα, κατά των Ηνωμένων Πολιτειών λόγω των στρατιωτικών δραστηριοτήτων των ΗΠΑ γύρω από την Κορεατική Χερσόνησο.

«Έχουμε ενημερώσει επίσημα τον Λευκό Οίκο και το Πεντάγωνο ότι η ολοένα κλιμακούμενη εχθρική πολιτική των ΗΠΑ προς τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας και απερίσκεπτη πυρηνική απειλή τους θα καταστραφεί», επισημαίνεται στην ανακοίνωση. Ασαφές παραμένει πώς ενημερώθηκαν οι ΗΠΑ δεδομένου ότι οι δύο χώρες δεν διατηρούν διπλωματικές σχέσεις.

Ο Τσακ Χέιγκελ σημείωσε ότι οι ΗΠΑ αξιολογούν σοβαρά την απειλή της Πιονγκγιάνγκ, δεδομένων των πυρηνικών και πυραυλικών της δυνατοτήτων, αλλά και της «φιλοπόλεμης ρητορικής της».

«Αντιμετωπίζουμε τις απειλές τους με τη δέουσα σοβαρότητα», είπε ο κ. Χέιγκελ από το βήμα του Εθνικού Πανεπιστημίου Άμυνας, στην Ουάσινγκτον.

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας σημείωσε ακόμη ότι οι ΗΠΑ συνεργάζονται στενά με άλλες δυνάμεις, όπως για παράδειγμα με την Κίνα, για την αποκλιμάκωση της έντασης στην κορεατική χερσόνησο.

Πηγή: Ναυεμπορική

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)