to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

ΗΠΑ: Προειδοποίηση για την κλιμάκωση των απειλών κυβερνοπολέμου

Ο Διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ Νταν Κοτς έδωσε έμφαση στο επίπεδο των απειλών κυβερνοπολέμου κατά των ΗΠΑ, λέγοντας ότι η κατάσταση έχει “κλιμακωθεί ουσιαστικά,” ενώ άσκησε κριτική στην Ρωσία, σύμφωνα με το CNN.


“Τα σημεία προειδοποίησης έχουν εντοπιστεί. Το σύστημα, μας προειδοποιεί. Για τον λόγο αυτό πιστεύω ότι βρισκόμαστε σε κρίσιμο σημείο,” είπε χαρακτηριστικά ο Κοτς, μιλώντας στο ινστιτούτο (The Hudson Institute) στην Ουάσινγκτον.

“Σήμερα, οι ψηφιακές υποδομές που υπάρχουν στην χώρα δέχονται επίθεση,” επεσήμανε ο ίδιος, συγκρίνοντας τις “προειδοποιήσεις” που υπάρχουν σήμερα, με αυτές που υπήρχαν πριν από τις πολλαπλές τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

“Ήταν κατά τους μήνες πριν από τον Σεπτέμβριο του 2001, όταν σύμφωνα με τον (τότε) διευθυντή της CIA, Τζορτζ Τένετ, το σύστημα μας προειδοποιούσε. Είμαστε δύο δεκαετίες μετά και είμαι εδώ να πω, ότι τα σημεία προειδοποίησης βρίσκονται πάλι στο κόκκινο,” τόνισε ο Κοτς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι “χειρότεροι εισβολείς” κατά του συστήματος κυβερνοασφάλειας των ΗΠΑ, είναι η Ρωσία, η Κίνα και η Βόρεια Κορέα, με την Ρωσία να αποτελεί “την πιο επιθετική ξένη χώρα. Δεν υπάρχει αμφιβολία. Συνεχίζουν τις προσπάθειές τους, για την υπονόμευση της δημοκρατίας μας. Καθημερινά, οι χώρες αυτές διεισδύουν στις ψηφιακές υποδομές μας, ενώ πραγματοποιούν μία σειρά εισβολών κι επιθέσεων κατά ηλεκτρονικών στόχων στο αμερικανικό έδαφος,” σημείωσε ο ίδιος.

Οι δηλώσεις του Κοτς συμπίπτουν χρονικά με την απαγγελία κατηγοριών κατά 12 πρακτόρων των ρωσικών στρατιωτικών υπηρεσιών, που κατηγορούνται για την εμπλοκή τους σε “συστηματική προσπάθεια” υποκλοπής των ηλεκτρονικών μηνυμάτων των Δημοκρατικών, από τα δίκτυα υπολογιστών που χρησιμοποιούσαν το 2016.

Ο Κοτς αναφέρθηκε στην απαγγελία κατηγοριών κατά των Ρώσων, αλλά και στις απειλές που υπάρχουν για τις επικείμενες εκλογές. “Αν επικεντρώσουμε την προσοχή μας μόνο στην διεξαγωγή των ενδιάμεσων εκλογών, χάνουμε ένα πιο σοβαρό σημείο ενδιαφέροντος. Οι ενέργειες αυτές, είναι επίμονες και εξαπλώνονται διαρκώς, με στόχο την υποβάθμιση της δημοκρατίας στις ΗΠΑ σε καθημερινή βάση, άσχετα με το αν είναι προεκλογική περίοδος ή όχι. Τόσο η Ρωσία, όσο κι άλλοι, ψάχνουν για αδυναμίες στο κεντρικό σύστημα των ηλεκτρονικών υποδομών μας,” είπε ο Κοτς,

“Αυτό που είναι σοβαρό για τους Ρώσους, είναι ο στόχος τους. Έχουν τις δυνατότητες, αλλά κι έχουν ως στόχο την υποβάθμιση των βασικών αξιών μας, της δημοκρατίας, αλλά και την καλλιέργεια ρηγμάτων μεταξύ των ΗΠΑ και των συμμάχων τους,” προειδοποίησε ο Κοτς.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, CNN

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)