to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

ΗΠΑ: Παραλίες της Καλιφόρνιας παραμένουν κλειστές εξαιτίας πετρελαιοκηλίδας

Αρκετές παραλίες της Καλιφόρνιας παραμένουν κλειστές μέχρι νεωτέρας εξαιτίας μιας μυστηριώδους πετρελαιοκηλίδας, της δεύτερης σε δύο εβδομάδες που πλήττει τις ακτές αυτές.


Οι παραλίες της δυτικής αμερικανικής ακτής που εκτείνονται νότια του Λος Άντζελας είναι κλειστές για το κοινό από την Τετάρτη, μια εβδομάδα έπειτα από ένα άλλο σοβαρό περιστατικό ρύπανσης των ακτών που βρίσκονται 160 χλμ. βόρεια της πόλης, αν και καμιά σχέση δεν έχει διαπιστωθεί επί του παρόντος μεταξύ των δύο πετρελαιοκηλίδων.

Οι αρχές είχαν ανακοινώσει την Πέμπτη ότι οι επιχειρήσεις καθαρισμού είχαν προχωρήσει σημαντικά, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι ακτές ίσως άνοιγαν για το κοινό ξανά την Παρασκευή.

Ωστόσο "οι ακτές θα παραμείνουν κλειστές μέχρι να διαπιστωθεί ότι είναι ασφαλείς", δήλωσε η εκπρόσωπος της ακτοφυλακής Σαρλίν Ντάουνι και αναφερόταν στις παραλίες Ελ Σεγκούντο, Μανχάταν, Ερμόσα και Ρεντόντο.

Το περιστατικό αυτό κατά τα φαινόμενα δεν συνδέεται με τη διαρροή την Τρίτη από πετρελαιαγωγό της εταιρίας Plains All American Pipeline, κοντά στη Σάντα Μπάρμπαρα.

Έως 400.000 λίτρα πετρελαίου χύθηκαν τότε στον Ειρηνικό Ωκεανό, στ' ανοικτά της πλούσιας αυτής πόλης.

Δύο παραλίες κοντά στη Σάντα Μπάρμπαρα είναι κλειστές μέχρι τις 4 Ιουνίου και χίλιοι άνθρωποι έχουν κινητοποιηθεί για να καθαρίσουν δέκα χιλιόμετρα ακτογραμμής τα οποία ρύπανε η πετρελαιοκηλίδα.

Η αλιεία απαγορεύεται επίσης σε ακτίνα 10 χλμ.

Δέκα θαλάσσιοι λέοντες και φώκιες, θύματα της πετρελαιοκηλίδας, διασώθηκαν, ωστόσο άλλα ζώα πέθαναν όπως αστακοί και πελεκάνοι.

Στη Σάντα Μπάρμπαρα είχε σημειωθεί ήδη μια από τις χειρότερες διαρροές πετρελαίου, όταν το 1969 εκατομμύρια λίτρα πετρελαίου διέρρευσαν στον ωκεανό σχηματίζοντας τεράστια πετρελαιοκηλίδα έπειτα από έκρηξη σε εξέδρα άντλησης πετρελαίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)