to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:00 | 11.09.2017

Διεθνή

ΗΠΑ: Οι Ρεπουμπλικάνοι ίσως χάσουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων το 2018 εξαιτίας των «Ονειροπόλων», σύμφωνα με τον Στιβ Μπάνον

Οι εσωκομματικές συγκρούσεις των Ρεπουμπλικάνων για τους «Ονειροπόλους» ίσως οδηγήσουν στην απώλεια της πλειοψηφίας τους στη Βουλή των Αντιπροσώπων το 2018, έκρινε ένας πρώην κορυφαίος σύμβουλος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο Στιβ Μπάνον, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξής του που μεταδόθηκε την Κυριακή.


Ο Μπάνον, οι ακροδεξιές θέσεις του οποίου για θέματα όπως η μετανάστευση, η κλιματική αλλαγή ή το εμπόριο διαμόρφωσαν την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ και τους πρώτους μήνες του στην προεδρία των ΗΠΑ, απολύθηκε με εντολή του ρεπουμπλικάνου τον περασμένο μήνα, σε μια προσπάθεια να τερματιστούν οι εσωτερικές συγκρούσεις στον Λευκό Οίκο.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή 60 Minutes του τηλεοπτικού δικτύου CBS, ο Μπάνον υποστήριξε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι ίσως απολέσουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων στις ενδιάμεσες εκλογές του 2018 εξαιτίας της επικείμενης διένεξης για το τι θα γίνει με τους 800.000 νέους που είχαν μπει παράτυπα στις ΗΠΑ όταν ήταν παιδιά, τους λεγόμενους Dreamers, ή Ονειροπόλους.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι τερματίζει το πρόγραμμα που προστάτευε αυτούς τους νέους—το λεγόμενο DACA (Deferred Action for Childhood Arrivals)—επιτρέποντάς τους να ζουν και να εργάζονται νόμιμα στις ΗΠΑ.

Ο Μπάνον τασσόταν υπέρ του τερματισμού του προγράμματος αυτού, που τέθηκε σε εφαρμογή με εκτελεστικό διάταγμα του δημοκρατικού τέως προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Τραμπ έδωσε στο Κογκρέσο, το οποίο ελέγχουν οι Ρεπουμπλικάνοι, έξι μήνες για να βρει λύση, προειδοποιώντας ότι μπορεί να «επανέλθει στο θέμα» εάν τα μέλη της Βουλής και της Γερουσίας δεν καταλήξουν σε συμφωνία.

«Ανησυχώ ότι θα χαθεί η Βουλή (των Αντιπροσώπων) εξαιτίας αυτού», είπε ο Μπάνον στο CBS. «Αν όλα πάνε όπως είναι η λογική τους κατάληξη, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο θα μαίνεται εμφύλιος πόλεμος στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα», συνέχισε. «Και για εμένα, το να γίνει αυτό ενόψει της προεκλογικής εκστρατείας του 2018 είναι εξαιρετικά απερίσκεπτο».

Ο Μπάνον, που υποστήριξε στη συνέντευξη πως έφυγε από τον Λευκό Οίκο με τους δικούς του όρους, καταφέρθηκε εναντίον των ρεπουμπλικάνων «του κατεστημένου», που έχουν εναντιωθεί σε αρκετές περιπτώσεις στον Τραμπ, έναν μεγιστάνα των ακινήτων και αστέρα των τηλεοπτικών ριάλιτι ο οποίος πριν από τον Νοέμβριο του 2016 δεν είχε αναδειχθεί ποτέ σε κάποιο αιρετό αξίωμα.

«Το ρεπουμπλικανικό κατεστημένο προσπαθεί να ακυρώσει τις εκλογές του 2016», υποστήριξε ο Μπάνον, λέγοντας πως είναι «κοινό μυστικό στο Καπιτώλιο» ότι πολλοί ρεπουμπλικάνοι αντιτίθενται στο πρόγραμμα του Τραμπ. Καταφέρθηκε ιδίως εναντίον του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν και του επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ.

«Δεν θέλουν το εθνικιστικό οικονομικό πρόγραμμα του Τραμπ να εφαρμοστεί», τόνισε ο Μπάνον.

Ακόμη, ο Μπάνον αποκάλεσε «ηλίθιους» ορισμένους από τους ρεπουμπλικάνους που είχαν υπηρετήσει στην κυβέρνηση του Τζορτζ Ου. Μπους, όπως τους πρώην ΥΠΕΞ Κοντολίζα Ράις και Κόλιν Πάουελ και τον πρώην αντιπρόεδρο Ντικ Τσένι.

«Αυτούς τους ανθρώπους τους αντιμετωπίζω με περιφρόνηση, πλήρη και απόλυτη περιφρόνηση», είπε ο Μπάνον, επιρρίπτοντάς τους την ευθύνη για τις διενέξεις με την Κίνα για το εμπόριο καθώς και την αμερικανική εμπλοκή στον πόλεμο του Ιράκ.

«Είναι ηλίθιοι, μας έφεραν σε αυτή την κατάσταση και τολμούν να αμφισβητούν έναν καλό άνθρωπο όπως ο Ντόναλντ Τραμπ», συμπλήρωσε ο Μπάνον.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)