to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

ΗΠΑ: Oι εργαζόμενοι στα διυλιστήρια απεργούν, οι αγώνες για τον βασικό μισθό συνεχίζονται

Οι εργαζόμενοι στα διυλιστήρια πετρελαίου οργανωμένοι στο συνδικάτο από τα United Steel Workers of America (USWA) κατέβηκαν σε απεργία την 1η Φλεβάρη σε αρκετές πολιτείες των ΗΠΑ, στην πρώτη πανεθνική απεργία από το 1980.


Η απεργία περιελάμβανε 7.000 εργαζομένους σε 15 διυλιστήρια και πετροχημικές εγκαταστάσεις. Οι απεργοί εργάτες μάχονταν για περισσότερες προσλήψεις, για τη μείωση του ωραρίου εργασίας, για την αύξηση του χρόνου ανάπαυσης, ασφαλέστερες συνθήκες εργασίας και για να ενταχθούν στο συνδικάτο και τη συλλογική σύμβαση οι εργάτες συντήρησης. Οι εργαζόμενοι στα διυλιστήρια συχνά αναγκάζονται να εργάζονται 12-ώρες βάρδιες για αρκετές ημέρες στη σειρά, πράγμα που προκαλεί εξάντληση και αυξάνει τον κίνδυνο ατυχημάτων. Οι εργαζόμενοι στη συντήρηση δουλεύουν σε υπεργολάβους και δεν έχουν την ίδια προστασία με τα μέλη του σωματείου. Σύμφωνα με τους απεργούς, αυτό μπορεί επίσης να συμβάλει στην αύξηση των ατυχημάτων που είναι συχνά είναι θανατηφόρα στα διυλιστήρια.

Επιτεύχθηκε συμφωνία με τη Shell Oil στις 12 Μάρτη η οποία εγγυάται ότι τα κεκτημένα από τις προηγούμενες συμβάσεις δεν θα πειραχθούν. Η συμφωνία προβλέπει επίσης ότι κάθε επιμέρους εταιρεία θα επανεξετάσει τα επίπεδα επάνδρωσης των μονάδων καθώς και τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων συντήρησης. Η συμφωνία επίσης προβλέπει αυξήσεις της τάξης του 12% κατά τη διάρκεια της 4-ετούς σύμβασης. Η συμφωνία με τη Shell είναι παραδοσιακά δημιουργεί το πρότυπο για τις συμβάσεις με τις υπόλοιπες εταιρείες.

Σχολιάζοντας τις επιπτώσεις της απεργίας, ο Caleb Rabalais, μέλος της ΤΟ 13-1 του USWA είχε να πει τα εξής στην εφημερίδα the Militant:

«Έχω δουλέψει στο παρελθόν σε εργολάβους χωρίς σωματειακή κάλυψη. Μερικές φορές τα αφεντικά σου συμπεριφέρονται σαν να είσαι απλά ένας αριθμός, δεν είναι καν άνθρωπος. Λένε, ‘Αν δεν μου αρέσει, πάρε δρόμο. Υπάρχει μια μακρά ουρά ανθρώπων που θέλουν να πάρουν τη θέση σου’.

Αλλά τώρα έχω δει τι σημαίνει να έχεις ένα σωματείο και να στέκεις όρθιος με του συναδέλφους σου για να υπερασπιστείς την ασφάλεια και την αξιοπρέπεια του κάθε μέλους.»

Πέρα από τα όποια κέρδη σημειώνονται με τη νέα συλλογική σύμβαση, το σημαντικότερο είναι ότι ξυπνά η αλληλεγγύη σε έναν κλάδο όπου επί δεκαετίες η συνδικαλιστική συνείδηση είχε διαβρωθεί.

usa

Ένας άλλος εργαζόμενος, ο John Anderson στο διυλιστήριο Tesoro στην πολιτεία της Ουάσιγκτον είπε στη the Militant:

«Όταν τελειώσει αυτή η απεργία, θα πρέπει να πάμε σε άλλες πικετοφορίες. Δείτε τους εργάτες γης πόσο τους εκμεταλλεύονται. Θα πρέπει για να τους βοηθήσουμε.»

Σε ένα άλλο μεγάλο μέτωπο για το εργατικό κίνημα στις ΗΠΑ, οι εργαζόμενοι που αγωνίζονται για μια πανεθνική κατώτατο μισθό των $ 15 / ώρα έκαναν έκκληση για συντονισμένες δράσεις σε εθνικό επίπεδο στις 15 Απρίλη. Εργαζόμενοι σε εστιατόρια γρήγορου φαγητού, στα μεγάλα καταστήματα λιανικής πώλησης και σε άλλες εργασίες κατώτατου μισθού θα λάβουν μέρος. Μαζί τους θα ενωθούν εργαζόμενοι από διάφορα συνδικάτα και από τα κοινωνικά κινήματα διαμαρτυρίας.

Ο Carlton Warren, ένα 22-χρονος εργαζόμενος που αγωνίζεται για τα $ 15 / ώρα στην αλυσίδα χάμπουργκερ Jack-in-the-box, είπε στη the Militant:

«Παίρνω μέρος στις διαμαρτυρίες εδώ και δύο χρόνια, και γίνονται ολοένα και ισχυρότερες. Τώρα ο αντιπρόεδρος της εταιρείας είπε ότι δεν μπορούμε να φοράμε μπλουζάκια ή κονκάρδες που υποστηρίζουν τον αγώνα. Εγώ εξακολουθώ να τα φοράω.»

Την 1η Απριλίου, τα McDonald “s ανακοίνωσαν $1 αύξηση / ώρα για 90 000 εργαζομένους τους που απασχολούνται απευθείας από την εταιρεία στις ΗΠΑ. Αυτό, ωστόσο, δεν περιλαμβάνει τους 750 000 οι οποίοι εργάζονται για τα φραντσάιζ  των McDonald “s. Οι εργαζόμενοι αντέδρασαν διοργανώνοντας διαδηλώσεις στο McDonald “s σε 24 πόλεις.

Σύμφωνα με τη the Militant, ο Darius Cephas, ηλικίας 23, εργαζόμενος στα McDonald που παίρνει 9,25 δολάρια την ώρα, είπε σε διαδήλωση στη Βοστώνη ότι «Αυτή είναι μια νίκη για μερικούς, αλλά όχι μια νίκη για όλους. Χρειαζόμαστε $ 15 την ώρα! Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται ώστε να μας ακούσουν».

usa1

Την ανακοίνωση αυτή των McDonald “s ακολούθησε μια ανακοίνωση από τη μεγάλη αλυσίδα λιανικής Wal-Mart ότι θα αυξήσει τους μισθούς σε $ 9 / ώρα με προοπτική για περαιτέρω αυξήσεις το επόμενο έτος. Αυτό έρχεται ύστερα από αρκετά χρόνιακινητοποιήσεων στα καταστήματα αυτά από την οργάνωση United for Respect at Walmart (Ενωμένοι για τον σεβασμό στο Walmart).

Οι εργαζόμενοι στα φαστφουντάδικα επίσης διεκδικούν να μπει τέλος στη μερική απασχόληση, 40άωρο με τακτικές βάρδιες και μέριμνα για την υγιεινή και ασφάλεια στη δουλειά, όπου τα εγκαύματα από το καυτό λάδι είναι πολύ συχνά. Επίσης αγωνίζονται για την αναγνώριση του σωματείου.

Οι διαμαρτυρίες τους προσελκύει στήριξη και αλληλεγγύη από τα συνδικάτα και τα κινήματα διαμαρτυρίας κατά της αστυνομικής βίας.

* Ο  Τζωρζ  Μεχραμπιάν  εργάστηκε στη βιομηχανία πετροχημικών στις ΗΠΑ για πολλά χρόνια και ήταν μέλος του Oil Chemical and Atomic Workers, συνδικάτο το οποίο συγχωνεύθηκε με το USWA.

2021 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)