to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:38 | 23.02.2018

Διεθνή

#ArmMeWith: Οι εκπαιδευτικοί αντιδρούν στην πρόταση του Τραμπ να οπλοφορούν

Η αμφιλεγόμενη πρόταση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να οπλοφορεί το εκπαιδευτικό προσωπικό προκειμένου να μην επαναληφθούν μακελειά όπως αυτό της 14ης Φεβρουαρίου στη Φλόριντα έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τους καθηγητές. Την ίδια ώρα ο αμερικανός πρόεδρος επιρρίπτει παντού -εκτός από την... NRA -ευθύνες


«Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί απορρίπτουν μαζικά την ιδέα να οπλοφορεί το προσωπικό των σχολείων», δήλωσε η Λίλι Έσκελσεν Γκαρσία, πρόεδρος της Εθνικής Εκπαιδευτικής Ένωσης (NEA), του μεγαλύτερου συνδικάτου εκπαιδευτικών στις ΗΠΑ.

«Αν φέρουμε περισσότερα όπλα στα σχολεία μας, δεν θα προστατεύσουμε τους μαθητές μας και τους εκπαιδευτικούς μας από την ένοπλη βία», πρόσθεσε η ίδια.

Ο Τραμπ έβαλε στο τραπέζι αυτή την ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη πρόταση την Τετάρτη όταν δέχθηκε στον Λευκό Οίκο οικογένειες θυμάτων ένοπλων επιθέσεων σε σχολεία, μεταξύ των οποίων και γονείς μαθητών του Μάρτζορι Στόουνμαν Ντάγκλας.

«Καλά εκπαιδευμένοι καθηγητές/ προπονητές που γνωρίζουν να χειρίζονται τα όπλα θα λύσουν αμέσως το πρόβλημα προτού φτάσει η αστυνομία», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο Τραμπ.

Ο Ράντι Γουάινγκαρντεν, της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών, απάντησε ότι η λύση δεν μπορεί να βρίσκεται σε μια «κούρσα εξοπλισμού» στα σχολεία, τα οποία θα καταλήξουν «στρατιωτικά φρούρια».

«Μολύβια, χαρτί, τεχνολογία, βιβλία, υλικά για το μάθημα των καλλιτεχνικών, σύμβουλοι …Όχι όπλα», περιλαμβάνονται στον κατάλογο με τα όσα επιθυμεί η Μάργκαρετ Αν, μια Αμερικανίδα εκπαιδευτικός που έκανε την ανάρτηση αυτή στο Twitter, απαντώντας στον Αμερικανό πρόεδρο.

(Σκίτσο του καρτουνίστα Latuff για την πρόταση του Τραμπ)

Πολλοί εκπαιδευτικοί έκαναν επίσης αναρτήσεις με τη φωτογραφία τους και μηνύματα χρησιμοποιώντας το hashtag #ArmMeWith (εξοπλίστε με με…) προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην πρόταση του Τραμπ.

Οι εκπαιδευτικοί χρησιμοποιούν επίσης τα hashtag #educatorsagainstviolence (εκπαιδευτικοί κατά της βίας) και #schoolsafetynow (ασφάλεια στα σχολεία τώρα) για να αναρτήσουν φωτογραφίες τους και μηνύματα στα οποία αναφέρουν τα αντικείμενα που χρειάζονται στις σχολικές αίθουσες.

«Εξοπλίστε με με βιβλία διότι τα εξάχρονα θέλουν να μάθουν να διαβάζουν και να μην φοβούνται μέσα στην τάξη», έγραψε η Λίντσεϊ Πολ, μια δασκάλα δημοτικού η οποία τόνισε ότι θα εγκαταλείψει «την εργασία των ονείρων της», αν της ζητήσουν να κρατά όπλο στην τάξη.

Η πρόταση προκάλεσε επίσης σοκ στις οργανώσεις που μάχονται για την αυστηροποίηση της νομοθεσίας που αφορά τις πωλήσεις όπλων, όπως η “Moms Demand Action For Gun Sense in America” (οι μητέρες ζητούν δράση για τη λογική χρήση όπλων στην Αμερική).

«Ειλικρινά είμαι κατάπληκτη που ο πρόεδρος χρησιμοποίησε τη συνάντησή του με τους επιζώντες της βίας για να στηρίξει τις νομοθετικές προτεραιότητες της NRA και να προτείνει να οπλοφορούν οι εκπαιδευτικοί», κατήγγειλε η οργάνωση.

Η NRA είναι ένα ισχυρότατο λόμπι στις ΗΠΑ το οποίο υπερασπίζεται το συνταγματικό δικαίωμα των Αμερικανών να οπλοφορούν. Επίσης στηρίζει οικονομικά πολλούς πολιτικούς, κυρίως Ρεπουμπλικάνους, μεταξύ των οποίων και ο Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με την NRA, οι επαναλαμβανόμενες σφαγές σε σχολεία δεν συνδέονται με τη μεγάλη διάδοση όπλων στις ΗΠΑ. «Οι τράπεζές μας, τα αεροδρόμιά μας, οι αγώνες μπάσκετ μας, τα κτίρια των γραφείων μας, οι σταρ του κινηματογράφου, οι πολιτικοί μας είναι καλύτερα προστατευμένοι από τα παιδιά μας», τόνισε ο Γουέιν ΛαΠιέρ επικεφαλής του λόμπι.

«Για να σταματήσεις έναν κακό που οπλοφορεί, χρειάζεται ένας καλός που οπλοφορεί», τόνισε χθες, απηχώντας τις δηλώσεις του Τραμπ.

Πρόκειται για μια «γελοία» πρόταση, απάντησε η η Μελίσα Φαλκόφσκι καθηγήτρια στο Στόουνμαν Ντάγκλας που έκρυψε τους μαθητές της στη διάρκεια της επίθεσης του Νίκολας Κρουζ.

«Πρέπει να έχω εκπαιδευτεί σαν αστυνομικός για να μπορώ να διδάξω αυτά τα παιδιά;», διερωτήθηκε η Άσλεϊ Κερτ, καθηγήτρια στο ίδιο λύκειο. «Πρέπει να φοράω αλεξίσφαιρο γιλέκο;».

Από την πλευρά του ο σερίφης της κομητείας Μπρόουαρντ που επενέβη στο σχολείο μετά το μακελειό εμφανίστηκε επίσης επιφυλακτικός. «Δεν πιστεύω ότι οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να είναι οπλισμένοι», τόνισε ο Σκοτ Ίσραελ. «Πιστεύω ότι οι εκπαιδευτικοί πρέπει να διδάσκουν».

Έναν αστυνομικό σε κάθε σχολείο προτείνει ο κυβερνήτης της Φλόριντα και αύξηση του ορίου ηλικίας για την αγορά όπλων

Ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης της Φλόριντας Ρικ Σκοτ παρουσίασε σήμερα την πρότασή του για ενίσχυση της ασφάλειας στα σχολεία αλλά και των ελέγχων για την αγορά όπλων, μετά το μακελειό στο Λύκειο της πόλης Πάρκλαντ, όπου ένας 19χρονος εκτέλεσε 17 μαθητές και καθηγητές την περασμένη εβδομάδα.

Ο Σκοτ είπε ότι θα συνεργαστεί με τους νομοθέτες της Πολιτείες κατά τις επόμενες δύο εβδομάδες με στόχο να αυξηθεί στα 21 το όριο ηλικίας (από 18 σήμερα) για όσους θέλουν να αγοράσουν οποιουδήποτε τύπου όπλο στη Φλόριντα. Θα διατηρηθούν κάποιες εξαιρέσεις μόνο για τους αστυνομικούς και τους στρατιωτικούς.

Ο κυβερνήτης είπε επίσης ότι θα τροποποιήσει τον νόμο ώστε "να καταστεί ουσιαστικά αδύνατον για όποιον έχει ψυχολογικά προβλήματα να χρησιμοποιεί όπλα". Θέλει επίσης να απαγορευτεί η πώληση των υποκόπανων ανάδρασης ("bump stock"), που μετατρέπουν τα ημιαυτόματα όπλα σε αυτόματα, ικανά να βάλουν εκατοντάδες σφαίρες το λεπτό.

Ο Σκοτ, ο οποίος έχει στηριχθεί από την National Rifle Association (NRA-το πανίσχυρο λόμπι των υποστηρικτών της οπλοκατοχής) ζήτησε επίσης να υπάρχει υποχρεωτικά ένας αστυνομικός σε κάθε σχολείο και να γίνονται επίσης υποχρεωτικά ασκήσεις στους μαθητές και το διδακτικό προσωπικό για το πώς θα αντιμετωπίζουν περιστατικά με ενόπλους στα σχολεία.

Σήμερα, για πρώτη φορά, οι καθηγητές επέστρεψαν στο Λύκειο Μάρτζορι Στόουνμαν Ντάγκλας που παραμένει κλειστό από τις 14 Φεβρουαρίου. "Ανυπομονούν να γυρίσουν πίσω για να βρίσκονται με τα παιδιά. Παρηγορούν ο ένας τον άλλον", σχολίασε ο σχολικός επιθεωρητής Ρόμπερτ Ράντσι.

Κάποιοι από τους εκπαιδευτικούς περπατούσαν αργά στον χώρο, κοιτάζοντας τα λουλούδια και τα αυτοσχέδια μνημεία για τα θύματα της σφαγής. Μια γυναίκα δεν άντεξε και έπεσε στα γόνατα κλαίγοντας.

Οι επιστάτες του σχολείου το έχουν καθαρίσει και έφτιαξαν τα σπασμένα παράθυρα. Ωστόσο, το κτίριο όπου έγινε το μακελειό θα παραμείνει κλειστό, τόνισε ο Ράντσι ο οποίος έχει προτείνει να το κατεδαφίσουν και να ανεγείρουν στη θέση του ένα μνημείο.

Τα ρίχνει στον αστυνομικό του σχολείου ο Τραμπ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υπαινίχθηκε σήμερα ότι ο ένοπλος αστυνομικός που δεν παρενέβη όταν ξέσπασαν οι πυροβολισμοί στο Λύκειο της Φλόριντας την 14η Φεβρουαρίου είναι ένας «δειλός» ή απλά παρέλυσε από τον φόβο του.

«Έχουν εκπαιδευτεί, δεν αντέδρασε σωστά υπό πίεση ή πρόκειται για έναν δειλό» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, αναφερόμενος ονομαστικά στον Σκοτ Πίτερσον, τον αναπληρωτή σερίφη του Μπρόουαρντ.

Ο Πίτερσον ήταν επιφορτισμένος με την προστασία του Λυκείου.

«Σίγουρα, η δουλειά που έκανε δεν ήταν καλή. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό» συμπλήρωσε ο Τραμπ, ενώ εξέφρασε την έκπληξή του που οι αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα την ταυτότητά του. Κατόπιν όμως υπογράμμισε: «Του άξιζε που δημοσιοποιήθηκαν» τα στοιχεία του.

Πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)