to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:59 | 08.06.2023

Διεθνή

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν διορίζει "συντονιστή" για την αντιμετώπιση της απαγόρευσης βιβλίων σε συντηρητικές Πολιτείες

Ο Τζο Μπάιντεν αποφάσισε να διορίσει "συντονιστή" για την αντιμετώπιση των απαγορεύσεων βιβλίων στις βιβλιοθήκες ορισμένων συντηρητικών Πολιτειών, μια πρωτοβουλία μεταξύ άλλων που ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος για να στηρίξει την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+


"Το 2022, είχαμε ρεκόρ απαγορεύσεων βιβλίων τα τελευταία είκοσι χρόνια", σύμφωνα με ανακοίνωση της αμερικανικής κυβέρνησης, που διευκρινίζει ότι οι απαγορεύσεις αυτές εστιάζουν συγκεκριμένα βιβλία που αφορούν "τις κοινότητες ΛΟΑΤΚΙ+" και τις "κοινότητες έγχρωμων ανθρώπων".

Το φαινόμενο αυτό "καταστρέφει τη δημοκρατία, στερεί τους φοιτητές από πολύ σημαντικές πηγές και μπορεί να συμβάλλει στον στιγματισμό και την απομόνωση που υφίστανται οι κοινότητες ΛΟΑΤΚΙ+ και άλλες", εκτιμά ο Λευκός Οίκος.

Η νέα θέση συντονιστή, η οποία θα υπάγεται στο υπουργείο Παιδείας, έχει στόχο να "αντιμετωπίσει την αυξανόμενη απειλή για τα δικαιώματα του πολίτη" που θέτουν οι απαγορεύσεις αυτές.

Το πρόσωπο που θα κατέχει αυτή τη θέση θα πρέπει επίσης να οργανώνει εκπαιδευτικές δράσεις για τα σχολεία.

Οι απαγορεύσεις βιβλίων αποτελούν ένα θέμα που έχει γίνει ιδιαιτέρως ευαίσθητο στις ΗΠΑ, αντανακλώντας τις αντιπαραθέσεις σε μεγάλα κοινωνικά θέματα που αφορούν το γένος, τη σεξουαλικότητα και τον ρατσισμό.

Ορισμένες συντηρητικές Πολιτείες προσπαθούν να αστυνομεύουν τις αναγνώσεις βιβλίων, αποκλείοντας βιβλία που κατηγορούν για παράδειγμα ότι προωθούν την ομοφυλοφιλία, προοδευτικές ιδεολογίες ή μπορεί να σοκάρουν πολύ.

Κλασικά έργα όπως τα βιβλία της Τόνι Μόρισον η το κόμικ για το Ολοκαύτωμα "Maus", του Αρτ Σπίγκελμαν, αποτελούσαν στόχο.

Η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης σήμερα, στο πλαίσιο του "μήνα της περηφάνιας" πρωτοβουλίες για τη στήριξη των ομοφυλοφίλων, κυρίως αυτών που ζουν στον δρόμο ή των εφήβων που φιλοξενούνται σε οικογένειες ή σε δομές προστασίας του παιδιού.

Η αμερικανική κυβέρνηση θα οργανώσει επίσης επιμορφώσεις για την ασφάλεια προκειμένου να βοηθήσει την κοινότητα των ομοφυλοφίλων να αντιμετωπίσει τις απειλές εναντίον της καθώς και τακτικές ενημερώσεις για τις απειλές αυτές.

Θα απευθύνονται για παράδειγμα στους εμπόρους, τα σωματεία ή τους διοργανωτές φεστιβάλ.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν επρόκειτο να φιλοξενήσει σήμερα τη μεγαλύτερη γιορτή στην ιστορία του Λευκού Οίκου για τον Μήνα Περηφάνιας και να δεχθεί χιλιάδες κόσμου, σε μια σκόπιμη αντίθεση με μια σειρά από νομοθεσίες των Ρεπουμπλικάνων και άλλες επιθέσεις που στοχεύουν τα άτομα ΛΟΑΤΚΙ+.

Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος μετέθεσε για το Σάββατο τον απογευματινό εορτασμό για τον Μήνα Περηφάνιας καθώς οι καπνοί από τις δασικές πυρκαγιές στο Καναδά πνίγουν την Ουάσινγκτον.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)