to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:57 | 17.06.2013

Διεθνή

ΗΠΑ: Ο Έντ. Σνόουντεν υπόσχεται κι άλλες αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις των αμερικανικών υπηρεσιών

«Η αλήθεια έχει μπει σε τροχιά και κανείς δεν μπορεί να τη σταματήσει», είπε σήμερα ο Έντουαρντ Σνόουντεν, ο άνθρωπος που διέρρευσε στα μέσα ενημέρωσης πληροφορίες για τα αμερικανικά μυστικά προγράμματα παρακολούθησης δημοφιλών υπηρεσιών στο Διαδίκτυο, υποσχόμενος και νέες αποκαλύψεις για την «άμεση πρόσβαση» της αμερικανικής υπηρεσίας εθνικής ασφαλείας NSA στα προσωπικά δεδομένα χρηστών του Διαδικτύου.


Ο 29χρονος Σνόουντεν, που από τις 20 Μαΐου έχει καταφύγει στο Χονγκ Κονγκ απέρριψε επίσης την κατηγορία που του έχει προσαφθεί ότι είναι πράκτορας της Κίνας: «είναι μία προβλεπόμενη επίθεση και την ανέμενα προτού εμφανιστώ στο προσκήνιο», τόνισε ο πρώην σύμβουλος της NSA σε ζωντανή ανταλλαγή ηλεκτρονικών μηνυμάτων στην ιστοσελίδα της βρετανικής εφημερίδας Γκάρντιαν.

«Θέστε στον εαυτό σας το ερώτημα: εάν ήμουν όντως Κινέζος πράκτορας, γιατί δεν διέφυγα άμεσα στο Πεκίνο;», ήταν η απάντηση του Σνόουντεν στην «έντονη υποψία» που διατύπωσε ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Ντικ Τσέινι, μιλώντας χθες στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News.

«Η αμερικανική κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να καταπνίξει αυτήν την υπόθεση φυλακίζοντάς με, ή κάνοντάς με να σιωπήσω. Η αλήθεια έχει μπει σε τροχιά και κανείς δεν μπορεί να τη σταματήσει», διαμήνυσε ο Σνόουντεν.

Ερωτηθείς για τους λόγους που των ώθησαν να καταφύγει στο Χονγκ Κονγκ, πριν κιόλας από την δημοσίευση των αποκαλύψεων, ο ίδιος εξήγησε πως δεν ανέμενε να τύχει μιας αμερόληπτης δίκης στις ΗΠΑ.

«Η αμερικανική κυβέρνηση, όπως ήδη το έχει αποδείξει και σε άλλες υποθέσεις (ανθρώπων που έχουν αποκαλύψει διαβαθμισμένες πληροφορίες) έχει αμέσως και κατά προβλεπόμενο τρόπο απαγορεύσει κάθε δυνατότητα μίας δίκαιας δίκης στη χώρα μου, κηρύσσοντάς με δημοσίως ένοχο εσχάτης προδοσίας», έγραψε στο μήνυμά του ο Σνόουντεν.

«Το να εγκαταλείψω τις ΗΠΑ ήταν μία εξόχως ριψοκίνδυνη απόφαση, διότι οι εργαζόμενοι στην NSA οφείλουν να δηλώνουν τα ταξίδια τους στο εξωτερικό 30 ημέρες πριν κι επίσης παρακολουθούνται», δήλωσε.

«Έπρεπε να μεταβώ, χωρίς εκ των προτέρων επιφυλάξεις, σε μία χώρα με τέτοιο πολιτιστικό και νομικό πλαίσιο που θα μου επέτρεπε να εργασθώ χωρίς να συλληφθώ αμέσως», εξήγησε.

Ο Σνόουντεν δεσμεύθηκε ότι θα προσφέρει περισσότερες λεπτομέρειες για τον τρόπο που η NSA μπόρεσε να έχει «άμεση πρόσβαση» σε προσωπικά δεδομένα στο Ίντερνετ.

«Επίκεινται περισσότερες λεπτομέρειες για τον άμεσο τρόπο που είχε πρόσβαση η NSA στα δεδομένα αυτά», πρόσθεσε ο ίδιος, διαβεβαιώνοντας πως οι Αμερικανοί πράκτορες είχαν πρόσβαση στα ηλεκτρονικά μηνύματα, ή στο ιστορικό πλοήγησης των χρηστών μέσα στο Διαδίκτυο.

Πηγή ΑΠΕ - ΑΜΠ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)