to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:46 | 03.12.2017

Διεθνή

ΗΠΑ: Ο αμερικανός διευθυντής ορχήστρας Τζέιμς Λιβάιν κατηγορείται για σεξουαλική επίθεση σε ανήλικο

Ο Τζέιμς Λιβάιν, διάσημος διευθυντής ορχήστρας και επίτιμος μουσικός διευθυντής της Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης, είναι η τελευταία προσωπικότητα πρώτης γραμμής που εμπλέκεται σε σκάνδαλο παρενόχλησης και σεξουαλικών επιθέσεων, καθώς κατηγορείται ότι κακοποιούσε σεξουαλικά έναν έφηβο τη δεκαετία του 1980.


Το φερόμενο θύμα, που παραμένει ανώνυμο, δήλωσε στην αστυνομία της Πολιτείας του Ιλινόι (βορειοανατολικές ΗΠΑ) ότι τα περιστατικά άρχισαν το 1985, όταν εκείνος ήταν 15 ετών και ο διευθυντής ορχήστρας 41, και συνεχίσθηκαν μέχρι το 1993, σύμφωνα με την εφημερίδα New York Post.

«Με έκανε να αισθάνομαι ένοχος», αναφέρει ο άνδρας, ηλικίας σήμερα 48 ετών, στη δήλωσή του στην αστυνομία, σύμφωνα με την εφημερίδα. «Πληγώθηκα συναισθηματικά, αισθάνθηκα χαμένος, παράλυτος».

Ο άνδρας φέρεται ότι είπε στους αστυνομικούς του Λέικ Φόρεστ (Ιλινόι) πως ο Τζέιμς Λιβάιν συνήθιζε να αυνανίζεται μπροστά του και να του φιλάει το φύλο, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Αφού επί χρόνια έστελνε δώρα στον νεαρό άνδρα, το 1985 ο Τζέιμς Λιβάιν άρχισε, σύμφωνα με την καταγγελία, τις σεξουαλικές θωπείες. Στην αρχή χαϊδεύοντας το χέρι του νεαρού «παρατεταμένα και απίστευτα αισθησιακά», κάτι που έκανε τον έφηβο να αισθάνεται «πολύ άβολα». Ο άνδρας κατηγορεί στη συνέχεια τον Τζέιμς Λιβάιν ότι του χάιδεψε το φύλο σ' ένα δωμάτιο πολυτελούς ξενοδοχείου στο Λέικ Φόρεστ, όπου η σκηνή φέρεται ότι επαναλήφθηκε «εκατοντάδες φορές» στη διάρκεια των ετών.

Οι συναντήσεις του με τον Λιβάιν, οι οποίες γίνονταν με πρόσχημα να μιλήσουν για τις φιλοδοξίες του στον κόσμο της κλασικής μουσικής, φέρεται ότι συνεχίσθηκαν μέχρι το 1993. Σύμφωνα με την New York Post, εκτός από διάφορα δώρα, όπως μπαγκέτες διευθυντή ορχήστρας, ο Λιβάιν φέρεται ότι του είχε δώσει στη διάρκεια των ετών 50.000 ευρώ σε μετρητά.

Το φερόμενο θύμα υποστηρίζει πως οι επιθέσεις αυτές το «οδήγησαν στα πρόθυρα της αυτοκτονίας». «Αισθανόμουν μόνος, φοβισμένος. Προσπαθούσε να με σαγηνεύσει. Δεν μπορούσα να δω τι συνέβαινε. Τώρα μπορώ», φέρεται ότι δήλωσε στην αστυνομία, σύμφωνα με τη New York Post.

«Ο Τζέιμς Λιβάιν δεν ήταν κάποιος στον οποίο μπορούσες να πεις όχι», πρόσθεσε.

Οι κατηγορίες αυτές δεν μπορούν να οδηγήσουν σε δικαστική δίωξη, επειδή η προθεσμία παραγραφής που ισχύει στο Ιλινόι για σεξουαλικό έγκλημα σε ανήλικο έχει παρέλθει κατά εννέα χρόνια, όμως η New York Post υποστηρίζει πως η αστυνομία ερεύνησε και υπέβαλε τα συμπεράσματά της στον τοπικό εισαγγελέα, ο οποίος δεν έχει προς το παρόν απαγγείλει καμιά κατηγορία.

Η Metropolita Opera, ένας από τους πολιτιστικούς θεσμούς με το μεγαλύτερο κύρος στις ΗΠΑ, δεν θέλησε να εκφρασθεί άμεσα σχετικά με την υπόθεση. Σύμφωνα με τη New York Post, ο γενικός διευθυντής της εταιρείας γνώριζε από το 2016 για τις κατηγορίες.

Ο Τζέιμς Λιβάιν άρχισε την καριέρα του στη «Met» στη Νέα Υόρκη το 1971 και από τότε έχει διευθύνει περισσότερες από 2.500 παραστάσεις σχεδόν 85 διαφορετικών έργων του λυρικού θεάτρου. Έπειτα από 40 χρόνια στη μουσική διεύθυνση της όπερας, πήρε τη σύνταξή του στο τέλος της σεζόν 2015-16 για λόγους υγείας, καθώς έχει προσβληθεί από τη νόσο του Πάρκινσον. Διατήρησε ωστόσο θέση επίτιμου μουσικού διευθυντή.

Αφότου ξέσπασε η υπόθεση του Χάρβεϊ Γουάινστιν τον Οκτώβριο, αναρίθμητα σκάνδαλα γύρω από κατηγορίες για παρενόχληση, επιθέσεις, ακόμη και βιασμούς έχουν καταγγελθεί και αφορούν, εκτός από τον κινηματογράφο, και άλλους τομείς (μέσα ενημέρωσης, πολιτική...) σε πολυάριθμες χώρες.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)