to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:52 | 24.04.2019

Διεθνή

ΗΠΑ: Κινείται δικαστικά η Βουλή των Αντιπροσώπων για να μπλοκάρει το αντιμεταναστευτικό τείχος του Τραμπ

Με την κατάθεση αγωγής, η Βουλή των Αντιπροσώπων στρέφεται κατά του σχεδίου του Ντ. Τραμπ για την διάθεση κατασκευαστικών αμυντικών δαπανών στο τείχος ασφαλείας στα σύνορα με το Μεξικό


(To τείχος όπως το.... οραματίζεται ο Ντ. Τραμπ - από παρουσίαση "πρωτοτύπου")

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ζήτησε από έναν ομοσπονδιακό δικαστή να μπλοκάρει την εφαρμογή του σχεδίου του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ που προβλέπει την κατασκευή ενός τείχους ασφαλείας στα σύνορα με το Μεξικό, με χρηματοδότηση από κονδύλια του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, σύμφωνα με το “Politico.”

Οι δικηγόροι της Βουλής των Αντιπροσώπων ζήτησαν χθες από τον δικαστή Τρέβορ ΜακΦάντεν να προχωρήσει στην έκδοση απόφασης για την προληπτική εφαρμογή ασφαλιστικών μέτρων.

Τα ασφαλιστικά μέτρα στρέφονται κατά του σχεδίου της αμερικανικής κυβέρνησης για την διάθεση δαπανών περίπου 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων από κονδύλια στρατιωτικών κατασκευών, αλλά και λογαριασμούς που προέρχονται από τις κατασχέσεις της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών για την κατασκευή πρόσθετων φυσικών εμποδίων στα σύνορα με το Μεξικό.

“Οι κατηγορούμενοι κινούνται άμεσα για την κατασκευή του συνοριακού τείχους κι έχουν προχωρήσει στην ανάθεση συμβολαίων μέσω δαπανών τις οποίες το Κογκρέσο δεν έχει διαθέσει για τον σκοπό αυτό. Η ανάθεση περισσότερων συμβολαίων θα γίνει σύντομα,” έγραψαν χαρακτηριστικά ο Γενικός Νομικός Σύμβουλος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νταγκ Λέτερ κι άλλοι δικηγόροι, στα δικαστικά έγγραφα που κατέθεσαν.

“Στην περίπτωση που αυτές οι αντισυνταγματικές δαπάνες γίνουν, δεν μπορούν να ανακληθούν, ενώ το σοβαρό θεσμικό πλήγμα που θα έχει υποστεί η Βουλή των Αντιπροσώπων δεν θα μπορεί να αποκατασταθεί,” τόνισαν οι δικηγόροι στα ίδια έγγραφα.

Η αίτηση των 56 σελίδων που κατέθεσε η Βουλή των Αντιπροσώπων κατηγορεί τον πρόεδρο Τραμπ για την προσπάθεια δημιουργίας ενός συνταγματικού τετελεσμένου, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος αγνοεί την εξουσία που έχει το Κογκρέσο στην λήψη αποφάσεων για την διάθεση των ομοσπονδιακών δαπανών.

Οι δικηγόροι της Βουλής των Αντιπροσώπων ζητούν επίσης να χρησιμοποιηθούν τα λεγόμενα του προέδρου Τραμπ εναντίον του, επικαλούμενοι την αναφορά που έκανε έξι φορές ο ίδιος κατά την ημέρα της κήρυξης μιας εθνικής κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη νότια συνοριακή γραμμή των ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε δηλώσει αναφερόμενος στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης: “δεν χρειαζόταν να το κάνω αυτό,” αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα ενεργοποιούσε το πλαίσιο των εξουσιών του σχετικά με την ανακατανομή της διάθεσης ομοσπονδιακών δαπανών.

Παράλληλα, οι ίδιοι δικηγόροι επικαλούνται την προεκλογική εξαγγελία του, σύμφωνα με την οποία το οικονομικό κόστος για την κατασκευή του τείχους στη νότια συνοριακή γραμμή των ΗΠΑ θα καλύπτονταν από το Μεξικό.

Περισσότερο από το 50% των ομοσπονδιακών δαπανών που θέλει να μπλοκάρει η Βουλή των Αντιπροσώπων σχετίζεται με την κήρυξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που έγινε τον Φεβρουάριο, μετά από την συμφωνία που επιτεύχθηκε με τον πρόεδρο Τραμπ για τον τερματισμό της μερικής διακοπής της λειτουργίας των υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Η συμφωνία περιελάμβανε οικονομικό προϋπολογισμό για την χρηματοδότηση των ομοσπονδιακών υπηρεσιών και την επαναλειτουργία τους.

Για την χρηματοδότηση της κατασκευής του συνοριακού τείχους ασφαλείας, ο προϋπολογισμός αυτός περιελάμβανε την χορήγηση κονδυλίων 1,375 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δαπάνες που ήταν κατά πολύ μικρότερες από το ποσό κατασκευής του τείχους που είχε υπολογίσει ο πρόεδρος Τραμπ.

Από την άλλη μεριά, η δικαστική κίνηση της Βουλής των Αντιπροσώπων φαίνεται πως αποφεύγει μία άμεση δικαστική αμφισβήτηση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που κήρυξε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Υπό την λογική αυτή, οι δικηγόροι της Βουλής των Αντιπροσώπων υποστηρίζουν πως οι προγραμματισμένες δαπάνες που θέλει να χρησιμοποιήσει ο Τραμπ δεν ικανοποιούν άλλες νομικές προϋποθέσεις, όπως η ανάγκη που υπάρχει τα κονδύλια αυτά να χρησιμοποιηθούν από τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ, αλλά και η ανάγκη πραγματικής υποστήριξης των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

Παράλληλα, οι δικηγόροι της Βουλής των Αντιπροσώπων καταλογίζουν δολιότητα στην πλευρά της αμερικανικής κυβέρνησης, παραθέτοντας ότι από την μια μεριά, οι αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι μερικές από τις δαπάνες είναι αναγκαίες για στρατιωτικές κατασκευές, ενώ από την άλλη μεριά, δεσμεύουν άλλες δαπάνες που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν διαφορετικά.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων δεν αμφισβητεί την χρήση από την κυβέρνηση Τραμπ του ποσού δαπανών των 1,375 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχει εγκρίνει το Κογκρέσο για την κατασκευή του τείχους, στον φετινό προϋπολογισμό. Επίσης, δεν αμφισβητείται η χρήση ποσού 600 εκατομμυρίων δολαρίων που η αμερικανική κυβέρνηση θέλει να χρησιμοποιήσει από το ειδικό ταμείο κατασχέσεων του υπουργείου των Οικονομικών.

Τις ημέρες που ακολούθησαν την διακήρυξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης από τον πρόεδρο Τραμπ υποβλήθηκαν μία σειρά μηνύσεων κατά του σχεδίου του για την κατασκευή του συνοριακού τείχους ασφάλειας. Μερικές από αυτές έχουν εκπέσει στις αίθουσες των δικαστηρίων.

Οι μηνυτές σε δύο τουλάχιστον περιπτώσεις που αναμένεται να εκδικαστούν έχουν κινηθεί για την εφαρμογή προληπτικών ασφαλιστικών μέτρων.

Σε μία μήνυση, δεκαέξι αμερικανικές πολιτείες έχουν στραφεί κατά της κίνησης του προέδρου Τραμπ για την κατασκευή του τείχους ασφάλειας. Ένας δικαστής στο Όκλαντ (Καλιφόρνια) έχει συμφωνήσει για την πραγματοποίηση ακροάσεων που είναι σχετικές με δύο μηνύσεις στις 17 Μαΐου.

Ο ΜακΦάντεν από την πλευρά του, που έχει διοριστεί από τον πρόεδρο Τραμπ στην Ουάσινγκτον και χειρίζεται την μήνυση της Βουλής των Αντιπροσώπων, δεν έχει ορίσει ακόμη την διενέργεια ακρόασης σχετικά με την προληπτική επιβολή των ασφαλιστικών μέτρων.

Εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης αρνήθηκε να σχολιάσει την κατάθεση της μήνυσης από την Βουλή των Αντιπροσώπων.

Πηγή: “Politico” - ΑΠΕ/ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)