to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:14 | 06.11.2020

Διεθνή

Ανατροπή Μπάιντεν και στην Πενσιλβάνια, επανακαταμέτρηση στην Τζόρτζια - Εμπρηστικές δηλώσεις Τραμπ (liveblog)

Ανατροπή στην πολιτεία της Τζόρτζια, όπου με καταμετρημένο το 99% των ψήφων, ο Τζο Μπάιντεν κατέκτησε το προβάδισμα - Λόγω της μικρής διαφοράς θα γίνει επανακαταμέτρηση των ψήφων - Επικίνδυνες δηλώσεις περί «νοθείας» και «κλοπής της νίκης» έκανε ο Ντόναλντ Τραμπ- Τρία τηλεοπτικά δίκτυα διέκοψαν τη μετάδοση των δηλώσεων Τραμπ λόγω ψευδών ισχυρισμών - Ανησυχία για τυχόν έκτροπα από οπαδούς του Τραμπ- Παρακολουθούμε τις εξελίξεις σε liveblog


Ο προεδρικός υποψήφιος των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν κέρδισε σήμερα περισσότερο έδαφος σε βάρος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στις αμφίρροπες πολιτείες της Τζόρτζια και της Πενσιλβάνια, πλησιάζοντας περισσότερο στον Λευκό Οίκο μερικές ώρες αφού ο Τραμπ ισχυρίσθηκε ψευδώς ότι «κλέβουν» την εκλογή του.

Σημείωση: Γιατί βλέπουμε ανατροπές; Οι «ανατροπές» που παρατηρούνται ενόσω στα αποτελέσματα ενσωματώνονται οι επιστολικές ψήφοι ή ψήφοι ειδικών κοινωνικών ομάδων (πχ. στρατιωτικών), δεν είναι ένα τόσο ξαφνικό φαινόμενο. Δεν ήταν λίγα τα σχόλια τις εβδομάδες που προηγήθηκαν των εκλογών, πως οι ψήφοι που θα δωθούν νωρίς (early voting), και ειδικά οι επιστολικές ψήφοι (postal voting) θα ευνοήσουν τον Τζο Μπάιντεν. Αντιθέτως, η ψήφος την ημέρα των εκλογών θα ευνοούσε τον νυν πρόεδρο των ΗΠΑ, όπως και έγινε, παρατηρώντας μεγάλα ποσοστά του Τραμπ κατά τις πρώτες ώρες της καταμέτρησης.

Ο Μπάιντεν έχει προβάδισμα 253 έναντι 214 στο Σώμα των Εκλεκτόρων που αναδεικνύει τον νικητή, σύμφωνα με τα περισσότερα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα, και οδεύει σταδιακά προς την εξασφάλιση των 270 ψήφων που χρειάζονται για να κερδίσει την εκλογή στις τέσσερις αμφίρροπες πολιτείες. Αν προσμετρήσουμε και την Αριζόνα, στην οποία μεγάλοι ειδησεογραφικοί οργανισμοί έχουν ήδη ανακηρύξει νικητή τον Μπάιντεν, ο δημοκρατικός υποψήφιος έχει 264 εκλέκτορες. Με τους 16 εκλέκτορες της Τζόρτζια, ο Τζο Μπάιντεν γίνεται ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ. Όμως δεδομένης της πολύ μικρής διαφοράς των ψήφων μεταξύ του Ρεπουμπλικανού απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν στην Πολιτεία της Τζόρτζια, οι αρχές θα προχωρήσουν σε επανακαταμέτρηση, όπως ανέφερε ο υπεύθυνος για την οργάνωση των εκλογών.

Σύμφωνα με την εταιρεία δημοσκοπήσεων Edison Research, οι δύο υποψήφιοι συγκεντρώνουν τον ίδιο ακριβώς ποσοστό, 49,4%. Με καταμετρημένο το 99% των ψήφων ο Μπάιντεν προηγείται με 1.579 ψήφους και απομένουν ακόμη να ενσωματωθούν στο αποτέλεσμα 4.169 ψήφοι.

Το γράφημα από τον Guardian, με τον Τζο Μπάιντεν να «γυρίζει» την Τζόρτζια και να έχει προβάδισμα 900 ψήφων στις 12.30 ώρα Ελλάδος. Τρεις ώρες πριν, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών ήταν πίσω κατά 2.500 ψήφους. Απόλυτο θρίλερ.

Η νέα ανατροπή, αυτή στην Πενσιλβάνια, επετεύχθη νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής (ώρα Ελλάδας), με τον υποψήφιο των Δημοκρατικών να βρίσκεται πλέον μια ανάσα από τη νίκη.

Ο 77χρονος Μπάιντεν θα γίνει ο επόμενος πρόεδρος αν κερδίσει την Πενσιλβάνια ή αν κερδίσει δύο από τις πολιτείες Τζόρτζια, Νεβάδα και Αριζόνα. Ο δρόμος του Τραμπ μοιάζει πιο στενός, καθώς χρειάζεται να κερδίσει την Πενσιλβάνια και την Τζόρτζια και επίσης να πάρει από τον Μπάιντεν είτε τη Νεβάδα είτε την Αριζόνα.

Στην Πενσιλβάνια, η οποία έχει 20 εκλεκτορικές ψήφους, ο Μπάιντεν μείωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα το προβάδισμα του Τραμπ σε λίγο πάνω από 18.000 ψήφους, ενώ στην Τζόρτζια, η οποία έχει 16 εκλεκτορικές ψήφους, η κατάσταση ανατράπηκε, όπως μετέδωσε πριν από λίγο το CNN, και ο Μπάιντεν προηγείται τώρα κατά 917 ψήφους.

Οι αριθμοί αυτοί αναμένεται να συνεχίσουν να εξελίσσονται υπέρ του Μπάιντεν, καθώς πολλές από τις ψήφους που μένει να καταμετρηθούν προέρχονται από περιοχές που ψηφίζουν τους Δημοκρατικούς, περιλαμβανομένων των πόλεων Φιλαδέλφεια και Ατλάντα.

Ο Μπάιντεν, στο μεταξύ, είδε το προβάδισμά του στην Αριζόνα να συρρικνώνεται νωρίς σήμερα το πρωί σε περίπου 47.000 ψήφους. Στη Νεβάδα εξακολουθεί να προηγείται με μόλις 12.000 ψήφους.

Ενώ η χώρα κρατάει την ανάσα της τρεις ημέρες μετά την ψηφοφορία που διεξήχθη την Τρίτη, αξιωματούχοι στην Τζόρτζια και την Πενσιλβάνια εξέφρασαν αισιοδοξία ότι θα τελειώσουν σήμερα την καταμέτρηση, ενώ η Αριζόνα και η Νεβάδα εξακολουθεί να αναμένεται ότι θα χρειαστούν ακόμη μέρες για να οριστικοποιήσουν τις καταμετρήσεις τους.

Eδώ η συνεχής ροή των αποτελεσμάτων από τον Guardian

Τρία τηλεοπτικά δίκτυα διέκοψαν τη μετάδοση των δηλώσεων Τραμπ λόγω ψευδών ισχυρισμών

«Έχει ξανασυμβεί, αλλά η απόφαση τριών τηλεοπτικών δικτύων να σταματήσουν τη μετάδοση των δηλώσεων Τραμπ εξέπληξε πολλούς, καθώς ο πρόεδρος απευθυνόταν στο έθνος το βράδυ [χθες, Πέμπτη] που μπορεί να είχαμε το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών», παρατηρεί ο Guardian, και επισημαίνει:

«...αλλά τα ψέματα του Τραμπ αποδείχτηκε ότι ήταν πολύ μεγάλα. Στο βίντεο, η στιγμή που το MSNBC διέκοψε τη μετάδοση, με τον παρουσιαστή Μπράιαν Ουίλιαμς να λέει: Οι δηλώσεις Τραμπ "δεν βασίζονται στην πραγματικότητα - και στο σημείο που είναι η χώρα αυτή τη στιγμή, αυτό είναι επικίνδυνο»!

Έκτροπα συντηρητικών σε περίπτωση που χάσει ο Τραμπ;

Ανησυχία έχει προκαλέσει το γεγονός της κινητοποίησης υποστηρικτών του Τραμπ τα τελευταία 24ωρα, κυρίως, για την ώρα, μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, σε περίπτωση νίκης των Δημοκρατικών. Η συγκεκριμένη κινητικότητα έχει ως βασικό σύνθημα την «περιφρούρηση των εκλογών», ωστόσο οι αναφορές σε «νοθεία» όπου ο Μπάιντεν αυξάνει τα ποσοστά του δεν είναι λίγες. Ήδη το Facebook διέγραψε ομάδα που δημιούργησαν υποστηρικτές του Τραμπ με πάνω από 365.000 μέλη σε μια μέρα, που καλούσε για «στρατιώτες στο πεδίο για την προστασία της ακεραιότητας των εκλογών»

Η εν λόγω πρόκληση δεν ήταν κάτι κρυφό το περασμένο διάστημα καθώς ήδη από τον Οκτώβρη ο πρόεδρος Τραμπ είχε προβεί σε εμπρηστικές δηλώσεις, ενώ παράλληλα, ρεπορτάζ έδειχναν ουρές έξω από καταστήματα πώλησης όπλων και πυρομαχικών. Επίσης, οπλισμένοι οπαδοί του Τραμπ είχαν κυριολεκτικά παρελάσει ανενόχλητοι σε διάφορες περιοχές.

Διαβάστε μια ακόμη σημαντική εξέλιξη: Η αστυνομία στη Φιλαδέλφεια ερευνά φερόμενη συνωμοσία για επίθεση σε κέντρο καταμέτρησης ψήφων (βίντεο)

Παρακολουθήστε τη συνεχή ζωντανή μετάδοση από το NBC:

Οι εξελίξεις ως το βράδυ της Πέμπτης (ώρα Ελλάδος) εδώ: Δικαστικός «ανταρτοπόλεμος» Τραμπ λίγο πριν το «φώτο φίνις» των αμερικανικών εκλογών

Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην προεδρική κούρσα - θρίλερ σε liveblog:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)