to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:26 | 16.05.2019

Διεθνή

ΗΠΑ: Η κατάθεση του Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ δρομολογεί τη λήξη της έρευνας για την υπόθεση της Ρωσίας

Οι Ρεπουμπλικάνοι στην Γερουσία μπορούν τελικά να δουν την τελική ευθεία, αναφορικά με τον τερματισμό των ερευνών για την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, σχολιάζει το “Politico.”


Μετά την σύμφωνη γνώμη του Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ να καταθέσει ενώπιον της Επιτροπής για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Γερουσίας κι αφού προηγήθηκε μία σύντομη αλλά εκρηκτική κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων και του πρόεδρου της επιτροπής επίσης, Ρεπουμπλικάνου Ρίτσαρντ Μπουρ γύρω από την κλήση προς κατάθεση του Τραμπ Τζούνιορ, οι Ρεπουμπλικάνοι μπορούν να δουν την διάρκειας δύο χρόνων δικομματική έρευνα της επιτροπής, να οδεύει προς το τέλος της.

“Πλησιάζουμε στο τέλος,” δήλωσε ο Μπουρ στην διάρκεια μιας σύντομης συνέντευξης του. “Η πρώτη προσέγγιση της αναφοράς μας βρίσκεται στο στάδιο του αποχαρακτηρισμού της, την περίοδο αυτή. Δεν μπορώ να σας πω για το πόσο θα διαρκέσει το στάδιο αυτό. Ελπίζω ότι αυτό θα έχει ολοκληρωθεί σε δύο εβδομάδες,” συμπλήρωσε ο ίδιος.

Η δήλωση αυτή, θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι έγινε δεκτή με ανακούφιση από τους Ρεπουμπλικάνους στην Γερουσία, μετά το κλίμα της πολιτικής έντασης που καλλιεργήθηκε κατά τις τελευταίες ημέρες, γύρω από την κατάθεση ή μη του Τραμπ Τζούνιορ.

“Θα πρέπει να είναι το τέλος της έρευνας. Είναι καλύτερο αυτή να ολοκληρωθεί,” δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Κέβιν Κρέιμερ. Ένα συμπέρασμα μετά την την πολιτική μάχη για την κλήτευση του Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ είναι απαραίτητο, είναι ξεκάθαρο ότι είναι πιθανό να αποκαταστήσει ένα μέρος της εμπιστοσύνης ως προς την διαδικασία,” συμπλήρωσε ο ίδιος.

Η έρευνα της Επιτροπής για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Γερουσίας σχετικά με την Ρωσία προκάλεσε αρκετές φορές περίεργη δυναμική έντασης μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων και του Λευκού Οίκου, με τους Ρεπουμπλικάνους να επιδιώκουν πλέον την ολοκλήρωση της έρευνας, ενόψει της σταδιακής έναρξης του προεκλογικού αγώνα για τις προεδρικές εκλογές του 2020.

Η ολοκλήρωση της έρευνας από την αναφερόμενη επιτροπή θα αφήσει μόνους τους Δημοκρατικούς στην Βουλή των Αντιπροσώπων να διερευνούν τόσο τον τρόπο λήψης αποφάσεων στην κυβέρνηση Τραμπ, όσο και τα οικονομικά, αλλά και τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Αμερικανού προέδρου.

Σε πολιτικό επίπεδο, μία τέτοια εξέλιξη θα ενισχύσει την επιχειρηματολογία των ρεπουμπλικάνων για τον κομματικό χαρακτήρα των ερευνών που διεξάγουν οι Δημοκρατικοί, με στόχο να πλήξουν πολιτικά τον Αμερικανό πρόεδρο.

“Θα περίμενα ότι πολλοί από τους Δημοκρατικούς θα εύχονταν [για τον Τραμπ Τζούνιορ] να έχει αρνηθεί να καταθέσει, επειδή με μία τέτοια εξέλιξη θα κρατούσαν το αφήγημά τους ζωντανό. Το αφήγημα αυτό, τελειώνει. Έγινε,” δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Τομ Τίλις, ο οποίος θα είναι υποψήφιος για την επανεκλογή του το 2020, ενώ θα βρεθεί αντιμέτωπος με έναν συντηρητικό διεκδικητή στον προκριματικό κύκλο. Ο Τίλις υποστήριξε την δουλειά του Μπουρ ως προέδρου της Επιτροπής για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Γερουσίας, αλλά διαφώνησε με την έκδοση και την αποστολή της κλήσης προς κατάθεση στον Τραμπ Τζούνιορ.

“Πρέπει να το ξεπεράσουμε αυτό, ώστε να τερματιστεί [η έρευνα] στην πλευρά αυτή [Γερουσία] και να παρακολουθήσουμε τις εξελίξεις στην άλλη πλευρά [Βουλή των Αντιπροσώπων]” πρόσθεσε ο ίδιος.

Τα μέλη της ίδιας επιτροπής έχουν δώσει έμφαση στο γεγονός ότι η έρευνα τους για την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016 έχει εποπτικό χαρακτήρα και είναι ουσιαστικά διαφορετική από την έρευνα που πραγματοποίησε ο Ρόμπερτ Μάλερ για το ενδεχόμενο διάπραξης συνωμοσίας μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και της Ρωσίας, αλλά και το ενδεχόμενο παρεμπόδισης του έργου της δικαιοσύνης από τον Αμερικανό πρόεδρο.

Σύμφωνα με το πόρισμα της έρευνας του Μάλερ δεν υπήρξε συνωμοσία μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και της Ρωσίας, ενώ παρά τον εντοπισμό στοιχείων που κρίθηκαν ανεπαρκή, δεν ασκήθηκε κάποια ποινική δίωξη για παρεμπόδιση του έργου της δικαιοσύνης από τον Τραμπ.

Από την άλλη μεριά, η έρευνα της Γερουσίας υπό τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο της επιτροπής Μπουρ, αλλά και τον αντιπρόεδρό της, Δημοκρατικό Μαρκ Γουόρνερ, παρέμεινε σε ένα ουσιαστικά δικομματικό πλαίσιο, σε αντίθεση με την έρευνα της Επιτροπής για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών στην Βουλή των Αντιπροσώπων, υπό τον Ρεπουμπλικάνο Ντέβιν Νούνες ή τις έρευνες που έχουν ενεργοποιηθεί σήμερα από τους Δημοκρατικούς στην Βουλή των Αντιπροσώπων.

Την προηγούμενη εβδομάδα στις εξελίξεις εντός της Γερουσίας κυριάρχησε η κλιμάκωση της πολιτικής έντασης μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων και του Μπουρ. Αμέσως μετά την ομιλία του ηγέτη της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας Μιτς ΜαΚόνελ για το “κλείσιμο της υπόθεσης” αναφορικά με το πόρισμα της έρευνας του Μάλερ, έγινε γνωστή η έκδοση της κλήσης προς κατάθεσης στον Τραμπ Τζούνιορ από τον Μπουρ, προκαλώντας σοβαρές πολιτικές αντιπαραθέσεις γύρω από την σκοπιμότητας της κίνησης του Μπουρ.

Ωστόσο, ο Μπουρ παρέμενε σταθερός στην θέση του, ενώ αρνήθηκε να κάνει δημόσια σχόλια.

Η Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών στην Γερουσία εργάστηκε πολύ σκληρά για να διατηρήσει την δικομματική προσέγγισή της” δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Τζέιμς Λάνκφορντ που διετέλεσε μέλος της επιτροπής. “Θα θετικό αν μπορέσουν να φτάσουν στο τέλος,” πρόσθεσε ο ίδιος αναφερόμενος στον τερματισμό της έρευνας για την υπόθεση της Ρωσίας.

Ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Τσακ Γκράσλεϊ σχολίασε ότι δε νομίζει “πως υπάρχει κάποια αμφιβολία ότι βρισκόμαστε στο τέλος,” της έρευνας για την Ρωσία.

Στις αρχές της εβδομάδας, όταν δεν είχε αποσαφηνιστεί ότι ο Τραμπ Τζούνιορ θα συμμορφωθεί με την κλήση και θα καταθέσει, αρκετοί ήταν αυτοί στην Γερουσία που άρχισαν να προετοιμάζονται για την διεξαγωγή μιας ψηφοφορίας στην ολομέλεια του σώματος, προκειμένου να επιβληθεί η συμμόρφωσή του. Έτσι, οι Ρεπουμπλικάνοι βρέθηκαν σε δύσκολη θέση καθώς θα έπρεπε είτε να συνταχθούν με τον πρόεδρο Τραμπ υποστηρίζοντας τον Τραμπ Τζούνιορ, είτε να υποστηρίξουν τις κινήσεις του Μπουρ, διαμορφώνοντας ένα σκηνικό απρόβλεπτων πολιτικών εξελίξεων, καθώς σταδιακά ενεργοποιείται το πλαίσιο του προεκλογικού αγώνα για τις προεδρικές εκλογές του 2020.

AΠΕ-ΜΠΕ

tags: ΗΠΑ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)