to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:55 | 28.07.2017

Διεθνή

«Χαστούκι» στη διοίκηση Τραμπ: Η Γερουσία απέρριψε τη νομοθετική πρόταση κατάργησης του Obamacare

Με 49 ψήφους υπέρ και 51 κατά η αμερικανική Γερουσία απέρριψε πριν από λίγο τον επιχειρούμενο αποκλεισμό 16 εκατομμυρίων πολιτών από την πρόσβασή τους στη δημόσια δωρεάν περίθαλψη, το ξήλωμα δηλαδή ενός μεγάλου μέρους του προγράμματος Medicare του Μπ. Ομπάμα


Τρεις Ρεπουμπλικάνοι Γερουσιαστές, συντασσόμενοι με τους Δημοκρατικούς, ψήφισαν κατά της πρότασης κατάργησης προβλέψεων του προγράμματος πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας που είχε προωθήσει ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα (Obamacare). Έτσι, η Γερουσία απέρριψε την κατάργηση του Obamacare, θέτοντας σε κίνδυνο την πολιτική δυναμική των Ρεπουμπλικάνων, αλλά και την αξιοπιστία του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Ανάμεσα στους 3 Ρεπουμπλικάνους που ψήφισαν "κατά" και έκριναν το αποτέλεσμα, ήταν ο John McCain (φωτογραφία παραπάνω), πρώην υποψήφιος Πρόεδρος, που πρόσφατα διαγνώστηκε με επιθετική μορφή καρκίνου του εγκεφάλου. Η αρνητική του ψήφος ακολούθησε ένα πολιτικό δράμα στην ολομέλεια του σώματος, καθώς πολλοί Ρεπουμπλικάνοι Γερουσιαστές, αλλά κι ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, είχαν σειρά συζητήσεων με τον βετεράνο Γερουσιαστή από την Αριζόνα ο οποίος χαρακτηρίζεται αντισυμβατικός.

Πολιτικοί αναλυτές στην Ουάσινγκτον αναφέρουν ότι πρόκειται για άμεσο πολιτικό πλήγμα κατά του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, που σημαίνει και τον τερματισμό της επτάχρονης προσπάθειας των Ρεπουμπλικάνων να καταργήσουν το Obamacare, από το 2010. Η Βουλή των Αντιπροσώπων είχε ψηφίσει το νομοσχέδιο τον Μάιο, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι στην Γερουσία απέτυχαν να συναινέσουν, με συνέπεια την κατάρρευση του. “Πρόκειται ξεκάθαρα για μία στιγμή απογοήτευσης,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο ηγέτης της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στην Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, μιλώντας την ολομέλεια του σώματος αμέσως μετά την διεξαγωγή της ψηφοφορίας.

Ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς βρίσκονταν επίσης στο Καπιτώλιο αναλαμβάνοντας την δύσκολη αποστολή να πείσει του Ρεπουμπλικάνους Γερουσιαστές να ψηφίσουν υπέρ της κατάργησης του Obamacare. Ωστόσο, με την σθεναρή αντίσταση του Μακέιν, η προσπάθεια του, ήταν πολιτικά μάταιη.

Λίγο πριν τις 22:00 (ώρα Ανατολικής Ακτής ΗΠΑ) χθες το βράδυ οι Ρεπουμπλικάνοι προχώρησαν στην δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου, το οποίο γνώριζε μόνο ο στενός ηγετικός πυρήνας του κόμματος, χωρίς να έχει γίνει ευρύτερα γνωστό κατά τις προηγούμενες ημέρες.

Το νομοσχέδιο αυτό γνωστό ως “skinny repeal bill” προέβλεπε την κατάργηση της υποχρεωτικής εφαρμογής δεσμεύσεων από εργοδότες κι εργαζόμενους έναντι του Obamacare, αλλά και την προσωρινή κατάργηση της φορολογίας ιατρικών συσκευών. Παράλληλα, έδινε στις πολιτείες των ΗΠΑ την απαραίτητη ευελιξία για την εφαρμογή πολιτικών ιδιωτικής ασφάλισης που βρίσκονται εκτός του πλαισίου εφαρμογής του Obamacare. Ωστόσο, η εφαρμογή του θα οδηγούσε μέχρι το 2016, περίπου 16 εκατομμύρια Αμερικανούς εκτός των ασφαλιστικών καλύψεων που απολαμβάνουν σήμερα, σύμφωνα με την επίσημη εκτίμηση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κογκρέσου (CBO).

Φανερά εκνευρισμένος ο Τραμπ

Ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε από τους Ρεπουμπλικάνους «να αφήσουν το Obamacare να καταρρεύσει από μόνο του», μετά την απόρριψη από τη Γερουσία της μερικής κατάργησης του νόμου. «Τρεις Ρεπουμπλικάνοι και 48 Δημοκρατικοί απογοήτευσαν τον αμερικανικό λαό», έγραψε στο Twitter ο Τραμπ, αναφερόμενος στην ψηφοφορία στη Γερουσία, η οποία απέρριψε με 51 ψήφους την κατάργηση κάποιων προβλέψεων του Oabmacare. «Όπως λέω από την αρχή, αφήστε το Obamacare να καταρρεύσει από μόνο του, μετά διαπραγματευτείτε», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Πληροφορίες: Reuters, The Guardian

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)