to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:27 | 26.06.2019

Διεθνή

ΗΠΑ: Εξελίξεις σχετικά με το μέλλον του ειδικού ταμείου αποζημιώσεων των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου

Οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες άμεσης διάσωσης που έσπευσαν στο Σημείο Μηδέν (Νέα Υόρκη) και ακτιβιστές που τους υποστηρίζουν είχαν μία “καλή συνάντηση” με τον ηγέτη της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στην Γερουσία, Μιτς ΜακΚόνελ, μεταδίδει το ABC News.


Η συνάντηση αυτή έγινε χθες το απόγευμα, μετά την δημόσια αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει για το ταμείο αποζημιώσεων των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 (9/11 Victims Compensation Fund).

“Ήταν παραγωγική,” δήλωσε στους δημοσιογράφους ο ακτιβιστής Τζον Φίαλ, έξω από το Καπιτώλιο και μετά την συνάντηση που έγινε με τον ΜακΚόνελ.

“Για την ώρα, θα αφήσουμε τα σπαθιά μας και θα εξετάσουμε την κατάσταση προσεχτικά,” είπε ο Φίαλ.

Μετά την συνάντηση αυτή, ο ΜακΚόνελ δήλωσε στο ABC News ότι είχε μία “καλή” συνάντηση με τους ακτιβιστές.

Η συνάντηση αυτή, πραγματοποιήθηκε μετά την συναισθηματική παρότρυνση που έκανε προς το Κογκρέσο, ο κωμικός Τζον Στιούαρτ προηγούμενα μέσα στον Ιούνιο, παροτρύνοντας τα μέλη του Κογκρέσου να ψηφίσουν για τον μόνιμο χαρακτήρα του ταμείου αποζημιώσεων των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Ο ίδιος, έχοντας την υποστήριξη των μελών των συνεργείων έκτακτης ανάγκης, αλλά και των ακτιβιστών που τα υποστηρίζουν άσκησε σκληρή κριτική στο Κογκρέσο για την αποτυχία πλήρους χρηματοδότησης του προγράμματος καταβολής αποζημιώσεων στα θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

“[Τα συνεργεία] ανταποκρίθηκαν σε πέντε δευτερόλεπτα, έκαναν την δουλειά τους. Έπραξαν το καθήκον τους με κουράγιο, με αυταπάρνηση, με επιμονή και με ανθρωπιά. Μετά από 18 χρόνια πράξτε το δικό σας καθήκον!” Είπε χαρακτηριστικά ο κωμικός.

Το ειδικό ταμείο αποζημιώσεων για τα θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου, το οποίο αγωνίζονται να προστατέψουν, τόσο ο Στιούαρτ, όσο κι άλλοι θα ξεμείνει από χρήματα τον Δεκέμβριο του 2020.

Πριν από δύο εβδομάδες, η Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής ψήφισε ομόφωνα για την επαναχρηματοδότηση του αναφερόμενου ταμείου, το οποίο δημιουργήθηκε για την χορήγηση αποζημιώσεων σε οποιονδήποτε σκοτώθηκε ή υπέστη φυσική βλάβη ως συνέπεια της δολοφονικής συντριβής των αεροσκαφών στους δίδυμους πύργους ή αντιμετώπισε προβλήματα από τις επιχειρήσεις απομάκρυνσης των συντριμμιών, μετά από τις επιθέσεις.

Ο Στιούαρτ έχει ασκήσει αρκετές φορές στο παρελθόν, κριτική κατά του ΜακΚόνελ για την απραξία του σχετικά με την προώθηση ενός νομοσχεδίου χρηματοδότησης του ταμείου. Ο ίδιος υποσχέθηκε στην διάρκεια μιας κατάθεσής του ενώπιον του Κογκρέσου ότι δεν θα επιτρέψει όπως και οι ακτιβιστές του ταμείου, την “ποδοσφαιροποίηση” της χρηματοδότησης του ταμείου για πολιτικές σκοπιμότητες, από κάποιους στο Κογκρέσο, κάνοντας μία σαφή αναφορά στο πρόσωπο του ΜακΚόνελ.

Ο ΜακΚόνελ από την πλευρά του, δήλωσε στην εκπομπή “Fox and Friends” ότι δεν γνώριζε τον λόγο για τον οποίο ο Στιούαρτ “έχει θυμώσει,” ενώ αρνήθηκε ότι ο ίδιος αργοπορεί σε σχέση με ζητήματα του ταμείου. Ο ΜακΚόνελ δήλωσε επίσης, ότι η παράταση της χρηματοδότησης του ταμείου θα ψηφιστεί από την ολομέλεια της Γερουσίας, όταν έρθει για την ανανέωσή της.

Ο Φίαλ δήλωσε ότι η τελευταία συνάντηση με τον ΜακΚόνελ πραγματοποιήθηκε σε χαλαρό κλίμα, ενώ οι συναντήσεις που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια για το ίδιο ζήτημα, ήταν “θερμές” και “συναισθηματικές.”

“Καλύψαμε κάθε διάσταση που θεωρήσαμε ότι έπρεπε να καλυφθεί. Ο ίδιος έδωσε πραγματικό χρόνο για την συνάντηση αυτή. Οι προηγούμενες συναντήσεις ήταν σύντομες, καθώς άφηνε τους ανθρώπους του μαζί μας,” παρατήρησε ο Φίαλ.

“Σήμερα ο Μιτς ΜακΚόνελ υποσχέθηκε ότι θα συνεργαστεί μαζί μας. Λαμβάνω υπόψη μου την υπόσχεσή του,” επεσήμανε ο ίδιος.

Όσοι έλαβαν μέρος στην συνάντηση άφησαν στο γραφείο του ΜακΚόνελ ένα αστυνομικό σήμα που ανήκει στον ντετέκτιβ Λουίς Αλβάρεζ που έχει συνταξιοδοτηθεί από την Αστυνομία της Νέας Υόρκης, προκειμένου να θυμίζει στον ηγέτη της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων, τις απώλειες που είχαν οι αστυνομικοί της Νέας Υόρκης, την 11η Σεπτεμβρίου.

Ο Αλβάρεζ που κατέθεσε με τον Στιούαρτ στις αρχές του μήνα, δεν αναμένεται να ζήσει για πολύ καιρό ακόμη, καθώς δίνει μάχη με τον καρκίνο που βρίσκεται σε στάδιο 4. Ο ίδιος διαγνώστηκε ότι πάσχει από καρκίνο 16 χρόνια μετά την άμεση επέμβαση που έκανε στο Σημείο Μηδέν, αφού είχαν καταρρεύσει οι πύργοι.

“Θέλουμε ο Μιτς ΜακΚόνελ να έχει στο μυαλό του, ανθρώπους όπως ο ντετέκτιβ Λουίς Αλβάρεζ. Έτσι, έχει το σήμα του τώρα. Στην περίπτωση που δεν τηρήσει την δέσμευσή του, θα επιστρέψουμε στην επιθετική μας συμπεριφορά,” επεσήμανε ο Φίαλ.

Σε ερώτηση σχετική με το αστυνομικό σήμα που του χάρισαν, ο ΜακΚόνελ δήλωσε στο ABC News δηλώνοντας ότι: “Ήταν ένα μεγάλο δώρο. Το εκτιμώ πραγματικά.”

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, από ABC News

tags: ΗΠΑ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)