to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:53 | 23.01.2023

Διεθνή

ΗΠΑ: Έρευνες στο σπίτι του υπόπτου για τη σφαγή στο Μόντερεϊ Παρκ

Ο δράστης ενδέχεται να στόχευε την πρώην σύζυγό του


Η αστυνομία της Καλιφόρνιας, αναζητώντας απαντήσεις για το κίνητρο μιας από τις χειρότερες μαζικές δολοφονίες στην ιστορία της Πολιτείας, ερεύνησε σήμερα το σπίτι του ηλικιωμένου άνδρα ο οποίος σκότωσε 10 ανθρώπους σε μια αίθουσα χορού στο Λος Άντζελες και στη συνέχεια έβαλε τέλος στη ζωή του.

Σύμφωνα με την αστυνομία ο 72χρονος Χου Καν Τραν είναι ο μοναδικός ύποπτος για τη σφαγή που διαπράχθηκε στην αίθουσα χορού Star Ballroom Dance Studio του Μόντερεϊ Παρκ, κατά τη διάρκεια εορταστικής εκδήλωσης για τη Σεληνιακή Πρωτοχρονιά. Ο χώρος αυτός είναι πολύ δημοφιλής κυρίως σε ηλικιωμένους ασιατικής καταγωγής.

Ο Τραν, ένας πρώην νοικάρης του οποίου τον χαρακτήρισε «οργισμένο και φιλύποπτο», σκότωσε δέκα ανθρώπους ηλικίας 50-80 ετών και τραυμάτισε άλλους τόσους.

Την Κυριακή, ο σερίφης της κομητείας του Λος Άντζελες Ρόμπερτ Λούνα είπε ότι «όλα είναι στο τραπέζι», αναφερόμενος στα αίτια της επίθεσης. Ωστόσο ο δήμαρχος του Μόντερεϊ Παρκ, ο Χένρι Λο, είπε στο NBC ότι οι αρχές εξετάζουν ως πιθανό κίνητρο τις «προσωπικές σχέσεις» του δράστη. Ο Τραν κατοικούσε στο Χέμετ της Καλιφόρνιας και σύχναζε στην αίθουσα χορού. Είναι πιθανόν ο στόχος του να ήταν η πρώην σύζυγός του, σύμφωνα με τον Λο.

Αξιωματικοί της αστυνομίας του Χέμετ, που απέχει περίπου 100 χιλιόμετρα από το Λος Άντζελες, βοηθούν στην έρευνα στο σπίτι του Τραν, σε μια κλειστή κοινότητα ηλικιωμένων, είπε ο Άλαν Ρέγιες, ένας εκπρόσωπος των τοπικών αρχών. Η έρευνα ξεκίνησε γύρω στις 20.30 το βράδυ της Κυριακής και συνεχίστηκε και σήμερα, είπε, διευκρινίζοντας ότι ο Τραν δεν ήταν γνωστός στην τοπική αστυνομία.

Ο Τραν είχε άδεια οδήγησης φορτηγών και μια εταιρεία στο όνομά του, την Tran’s Trucking Inc, η διεύθυνση της οποίας ήταν στο Μόντερεϊ Παρκ. Ζούσε στην περιοχή του Λος Άντζελες τουλάχιστον από τη δεκαετία του ’90 και μετακόμισε σε μια τροχοβίλα στο Χέμετ το 2020.

Ο Άνταμ Χουντ, που νοίκιαζε για πολλά χρόνια μια ιδιοκτησία του Τραν στην περιοχή του Λος Άντζελες, είπε στο πρακτορείο Reuters ότι ήταν επιθετικός και φιλύποπτος, με ελάχιστους φίλους. Του άρεσε όμως ο χορός, ήταν σχεδόν η μοναδική κοινωνική δραστηριότητά του. Σύμφωνα με τον Χουντ, παραπονιόταν ότι ο κόσμος στο Star Ballroom μιλούσε πίσω από την πλάτη του. «Ήταν καλός χορευτής, κατά την άποψή μου. Αλλά ήταν δύσπιστος με τους ανθρώπους στην αίθουσα χορού, θυμωμένος και φιλύποπτος. Νομίζω ότι δεν άντεχε άλλο», είπε.

Τραγωδία και καταδίωξη

Η τραγωδία θα μπορούσε να είναι ακόμη μεγαλύτερη. Περίπου 20 λεπτά μετά τους πυροβολισμούς στο Μόντερεϊ Παρκ, ο Τραν μπήκε στην αίθουσα χορού Lai Lai Ballroom & Studio, στη γειτονική πόλη Αλάμπρα. Εκεί, ο Μπράντον Τσάι, ο ιδιοκτήτης της οικογενειακής επιχείρησης, πάλεψε μαζί του και του άρπαξε το όπλο προτού προλάβει να ρίξει ούτε μια σφαίρα.

«Εκείνη τη στιγμή, ξύπνησε κάποιο πρωτόγονο ένστικτο. Κάτι συνέβη. Δεν ξέρω τι μου ήρθε», είπε ο Τσάι στην εφημερίδα New York Times, εξηγώντας ότι ο ένοπλος έφυγε αφού πάλεψαν για περίπου 90 δευτερόλεπτα.

Σχεδόν 12 ώρες αργότερα αστυνομικοί στο Τόρανς, στα νοτιοδυτικά του Μόντερεϊ Παρκ, εντόπισαν το λευκό βανάκι που οδηγούσε ο Τραν. Καθώς το πλησίαζαν, άκουσαν έναν πυροβολισμό. Ο Τραν είχε αυτοκτονήσει.

Οι αρχές δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει τα ονόματα όλων των θυμάτων, αφού πρέπει προηγουμένως να ενημερωθούν οι οικογένειές τους. Σύμφωνα με την ιατροδικαστική υπηρεσία του Λος Άντζελες, μεταξύ των θυμάτων ήταν δύο γυναίκες, η Μι Ναν, 65 ετών και η Λιλάν Λι, 63 ετών. Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ένα από τα θύματα ήταν και ο ιδιοκτήτης και δάσκαλος χορού Μινγκ Ουέι Μα, ο οποίος προσπάθησε να αφοπλίσει τον δράστη.

Επτά από τους δέκα τραυματίες παραμένουν ακόμη σε νοσοκομεία.

Μια αγρυπνία θα τελεστεί απόψε στο δημαρχείο του Μόντερεϊ Παρκ, στη μνήμη των θυμάτων.

Ο Λούνα είπε ότι το όπλο που χρησιμοποίησε ο Τραν ήταν πιθανότατα παράνομο στην Καλιφόρνια επειδή διέθετε γεμιστήρα μεγάλης χωρητικότητας.
______

Πηγή: AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)