to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:21 | 15.01.2021

Διεθνή

ΗΠΑ: Έναρξη ερευνών σε διάφορα υπουργεία μετά τις ταραχές στο Καπιτώλιο

Εσωτερικές έρευνες ξεκινήσαν στους κόλπους αμερικανικών υπουργείων, μεταξύ άλλων σε εκείνα της Δικαιοσύνης και της Άμυνας, για να αξιολογήσουν την προετοιμασία τους και την απάντησή τους στην επίθεση εναντίον του Καπιτωλίου, ανακοίνωσαν σήμερα οι γενικοί επιθεωρητές τους.


Με τις έρευνες αυτές επιδιώκεται να καθοριστεί ποιες ήταν οι διαθέσιμες πληροφορίες που είχαν τα υπουργεία πριν από την εισβολή, πώς διαβιβάστηκαν αυτές μεταξύ των διαφόρων ομοσπονδιακών υπηρεσιών που είναι επιφορτισμένες με τη διατήρηση της τάξης και το πώς αντέδρασαν την 6η Ιανουαρίου, επισημαίνεται στα δελτία τύπου που εξέδωσαν.

Οι γενικοί επιθεωρητές των υπουργείων Άμυνας, Δικαιοσύνης, Εσωτερικής Ασφαλείας και Εσωτερικών ανέφεραν, επίσης, ότι θα «συντονίσουν» τις έρευνές τους.

Οι δυνάμεις επιβολής του νόμου βρέθηκαν στο επίκεντρο επικρίσεων μετά την επίθεση εναντίον του Κογκρέσου από υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ, που κατάφεραν να διεισδύσουν με ευκολία στο εσωτερικό του κτιρίου και να σκορπίσουν το χάος για πολλές ώρες, προτού απομακρυνθούν.

Η ομοσπονδιακή αστυνομία, η αστυνομία του Καπιτωλίου, η δημοτική αστυνομία, η Εθνοφρουρά, η αστυνομία των Πάρκων… πολλές υπηρεσίες βρέθηκαν στο στόχαστρο. Ερωτήματα προκύπτουν κυρίως για την ύπαρξη πληροφοριών που το FBI δεν μοιράστηκε με τους εταίρους του και στη βραδύτητα με την οποία το Πεντάγωνο ανέπτυξε στρατιώτες της Εθνοφρουράς.

Ο γενικός επιθεωρητής του υπουργείου Δικαιοσύνης Μάικλ Χόροβιτς, εξήγησε πως σκοπεύει να καθορίσει εάν «τα πρωτόκολλα, οι πολιτικές και οι υφιστάμενες διαδικασίες» στο υπουργείο αυτό, που επιβλέπει το FBI, «επηρέασαν την ικανότητα των υπηρεσιών του να προετοιμαστούν και να απαντήσουν αποτελεσματικά» σε αυτά τα γεγονότα.

Από την πλευρά του, ο ομόλογός του τού υπουργείου Άμυνας θα επιδιώξει να καθορίσει τι ακριβώς ζητήθηκε από το Πεντάγωνο και ο τρόπος με τον οποίο εκείνο απάντησε. Ο παραιτηθείς επικεφαλής της αστυνομίας του Καπιτωλίου έχει κατηγορήσει έναν υψηλόβαθμο αξιωματικό ότι αγνόησε τις εκκλήσεις του για ενισχύσεις, τα λεπτά που ακολούθησαν της εισβολής.

AΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)