to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:55 | 08.04.2022

Διεθνή

ΗΠΑ: Ένα εφετείο επανέφερε σε ισχύ το διάταγμα Μπάιντεν για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υπαλλήλων της κυβέρνησης

Ένα εφετείο στις ΗΠΑ επανέφερε χθες, Πέμπτη, σε ισχύ το εκτελεστικό διάταγμα του προέδρου Τζο Μπάιντεν που υποχρεώνει τους υπαλλήλους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να εμβολιαστούν κατά της COVID-19.


Με ψήφους 2-1 το 5ο Περιφερειακό Εφετείο των ΗΠΑ προχώρησε στην άρση της εφαρμογής μιας δικαστικής εντολής που έχει εκδώσει ένας περιφερειακός δικαστής τον Ιανουάριο στο Τέξας. Η δικαστική αυτή εντολή εμπόδισε την αναγκαστική εφαρμογή του εκτελεστικού διατάγματος στους ομοσπονδιακούς υπαλλήλους. Ο Μπάιντεν είχε δηλώσει τον Σεπτέμβριο ότι θα απαιτήσει τον εμβολιασμό περίπου 3,5 εκατομμυρίων ομοσπονδιακών υπαλλήλων μέχρι την 22α Νοεμβρίου, με εξαιρέσεις για θρησκευτικούς λόγους ή για λόγους υγείας και με τους υπαλλήλους που θα αρνούνταν να εμβολιαστούν να βρίσκονται αντιμέτωποι με την επιβολή πειθαρχικών μέτρων ή το ενδεχόμενο να απολυθούν από τη θέση τους.

Ο Λευκός Οίκος και το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν σχολίασαν άμεσα τις εξελίξεις.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση Μπάιντεν υποστήριξε ότι ένα περιφερειακό δικαστήριο δεν είχε δικαιοδοσία να εκδικάσει την υπόθεση, ενώ επιχειρηματολόγησε στο εφετείο ότι απαιτείται από τους εργαζόμενους να κάνουν τις καταγγελίες τους στο πλαίσιο της νομοθεσίας για την αναδιοργάνωση των ομοσπονδιακών υπηρεσιών στις ΗΠΑ (CSRA).

Η πλειοψηφία των δικαστών στην ψηφοφορία δήλωσε ότι οι ενάγοντες επεδίωξαν να παρακάμψουν το ειδικό πλαίσιο της νομοθεσίας CSRΑ.

Τα προβλήματα των ομοσπονδιακών υπαλλήλων και οι διαφωνίες που υπάρχουν προωθούνται συνήθως αρχικά σε ένα ειδικό συμβούλιο (MSPB) και μετά στο Ομοσπονδιακό Εφετείο που έχει την έδρα του στην Ουάσινγκτον, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε το υπουργείο Δικαιοσύνης στα δικαστικά έγγραφα που κατέθεσε.

“Η εφαρμογή της δικαστικής εντολής βλάπτει σοβαρά το δημόσιο συμφέρον εμποδίζοντας τις προσπάθειες για τη μείωση των προβλημάτων που προκαλούνται από την COVID-19 σε χώρους εργασίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης”, ανέφεραν οι δικηγόροι της κυβέρνησης στα δικαστικά έγγραφα που κατέθεσαν.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ποσοστό μεγαλύτερο του 93% των ομοσπονδιακών υπαλλήλων έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου, ενώ ποσοστό 98% έχει εμβολιαστεί ή έχει αιτηθεί την εξαίρεση του, για θρησκευτικούς λόγους ή για λόγους υγείας.

Στα μέσα Ιανουαρίου, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ εμπόδισε την εφαρμογή του εκτελεστικού διατάγματος του Μπάιντεν για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά της COVID-19 για τις μεγάλες επιχειρήσεις, μία πολιτική, την οποία συντηρητικοί δικαστές χαρακτήρισαν ανάρμοστη επιβολή στη ζωή και την υγεία αρκετών Αμερικάνων. Το ίδιο δικαστήριο επέτρεψε την εφαρμογή μιας απαίτησης εμβολιασμού σε ομοσπονδιακό επίπεδο για τις υγειονομικές υπηρεσίες.

Μία τρίτη ουσιαστική απαίτηση εμβολιασμού με στόχο τους εργαζόμενους όσων συνεργάζονται μέσω συμβολαίων με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, όπως οι αεροπορικές εταιρίες και διάφορες βιομηχανίες, εμποδίστηκε από έναν ομοσπονδιακό δικαστή τον Δεκέμβριο.

____

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)