to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:01 | 01.11.2022

Πολιτισμός

ΗΠΑ: Δικαστήριο αποφάσισε να μπλοκάρει τη συγχώνευση των Penguin Random House & Simon and Schuster

Μία ομοσπονδιακή δικαστής της περιφέρειας της Κολούμπια δικαίωσε το υπουργειο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, το οποίο με προσφυγή θέλησε να μπλοκάρει τη συγχώνευση των δύο εκδοτικών κολοσσών - Για ενδεχόμενη μείωση των αμοιβών των συγγραφέων και περιορισμό του εύρους, του βάθους και της ποικιλίας των ιστοριών και των ιδεών, κάνει λόγο η προσφυγή του υπουργείου.


Η προγραμματισμένη συγχώνευση ύψους 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων (2,22 δισεκατομμυρίων ευρώ) του μεγαλύτερου εκδοτικού οίκου παγκοσμίως Penguin Random House και του ανταγωνιστή του Simon & Schuster δεν μπορεί να προχωρήσει, όπως αποφάσισε χθες η δικαστής Φλόρενς Παν, του δικαστηρίου που είναι αρμόδιο για την Περιφέρεια της Κολούμπια.

Στη σύντομη απόφασή της, η δικαστής ανακοίνωσε ότι η ίδια εντόπισε πως το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ έχει αποδείξει ότι η συμφωνία είναι ενδεχόμενο να πλήξει σοβαρά τον ανταγωνισμό “στην αγορά για τα αμερικανικά εκδοτικά δικαιώματα, αλλά και για τις αναμενόμενες εκδόσεις βιβλίων με μεγάλες πωλήσεις”.

Σε αντίθεση με τις περισσότερες μάχες για τις συγχωνεύσεις που επικεντρώνονται στο κόστος που θα έχουν για τους καταναλωτές, το ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη συγχώνευση έχει επικεντρωθεί στα κέρδη των συγγραφέων. Η αμερικανική κυβέρνηση υποστήριξε ότι η συμφωνία πρέπει να τερματιστεί, καθώς θα οδηγήσει σε μικρότερο ανταγωνισμό για τα βιβλία που κάνουν μεγάλες εισπρακτικές επιτυχίες, αλλά και σε μικρότερες προκαταβολές για τους συγγραφείς που κερδίζουν ποσά μεγαλύτερα των 250.000 δολαρίων (252.743 ευρώ).

Ο εκδοτικός οίκος Penguin Random House χαρακτήρισε ως “ατυχείς” τις αποφάσεις, ανακοινώνοντας ότι θα “αιτηθεί άμεσα την ταχεία άσκηση προσφυγής”. Ο ίδιος εκδοτικός οίκος θεωρεί ότι η συμφωνία συγχώνευσης προστατεύει τον ανταγωνισμό.

Στους συγγραφείς του Penguin συμπεριλαμβάνονται η συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής Ίνα Γκάρτεν, αλλά και οι νομπελίστες συγγραφείς Ζέιντι Σμιθ, Ντανιέλ Στιλ, ενώ με τον Simon & Schuster εκδίδουν τα βιβλία τους οι Στίβεν Κινγκ, Τζένιφερ Γουάινερ, αλλά και η Χίλαρι Κλίντον μεταξύ άλλων.

Ο εκδοτικός οίκος Penguin ανήκει στην ιδιοκτησία του γερμανικού ομίλου μέσων ενημέρωσης Bertelsmann SE & Co, ενώ η Paramount Global έχει την ιδιοκτησία του εκδοτικού οίκου Simon & Schuster.

“Η προτεινόμενη συγχώνευση θα μπορούσε να μειώσει τον ανταγωνισμό, να μειώσει τις αποζημιώσεις των συγγραφέων και επίσης να ελαττώσει το εύρος, το βάθος και την ποικιλία των ιστοριών και των ιδεών, κάνοντας φτωχότερη τη δημοκρατία μας”, ανέφερε σε μία ανακοίνωσή του ο Αμερικανός υφυπουργός Δικαιοσύνης Τζόναθαν Κάντερ.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ κατέθεσε αγωγή με στόχο να σταματήσει την υλοποίηση της συμφωνίας συγχώνευσης μεταξύ των δύο εκδοτικών οίκων. Η αγωγή αυτή κατατέθηκε τον Νοέμβριο του 2021.

Η κυβέρνηση εντόπισε τους τίτλους best seller που αποτέλεσαν αντικείμενο πολέμου προσφορών μεταξύ της PRH και της Simon & Schuster και υποστήριξε ότι ο ανταγωνισμός είχε οδηγήσει σε αύξηση των συγγραφικών δικαιωμάτων.

Οι πέντε μεγαλύτεροι εκδότες ελέγχουν το 90% της αγοράς στις ΗΠΑ, ενώ μετά τη συγχώνευσή τους, οι PRH και Simon & Schuster θα ήλεγχαν το 49% της αγοράς των best sellers, ενώ ο πλησιέστερος ανταγωνιστής τους θα ήταν μικρότερος από το μισό του μεγέθους τους.

Οι πέντε μεγαλύτεροι εκδοτικοί οίκοι που δραστηριοποιούνται στην αμερικανική αγορά είναι: o εκδοτικός οίκος Penguin Random House, ο Harper Collins, ο Macmillan, ο εκδοτικός οίκος Simon & Schuster, ο γαλλικός εκδοτικός οίκος Hachette, όπως επίσης η Walt Disney Co και η Amazon.com Inc, που έχουν παρουσία στην αγορά των βιβλίων. Ο όμιλος News Corp έχει την ιδιοκτησία του Harper Collins.

Η απόφαση, η οποία ακολούθησε μια δίκη που έγινε τον Αύγουστο στην Ουάσιγκτον, αποτελεί πολυαναμενόμενη νίκη για την κυβέρνηση Μπάιντεν και την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία που έχει θεσπίσει. Το υπουργείο Δικαιοσύνης είχε χάσει μια σειρά από πρόσφατες υποθέσεις μετά τη δέσμευσή τους να υιοθετήσουν μια πιο επιθετική προσέγγιση κατά της σύναψης εταιρικών συμφωνιών, ιδίως σε κλάδους όπου οι συγχωνεύσεις είναι συχνότερες.

Οι ήττες αυτές, μεταξύ άλλων στους κλάδους της υγειονομικής περίθαλψης και της γεωργίας, υπενθύμισαν ότι μεγάλο μέρος της αντιμονοπωλιακής ατζέντας της κυβέρνησης εξαρτάται από το κατά πόσον θα καταφέρουν να πείσουν τους ομοσπονδιακούς δικαστές  Για τους αξιωματούχους του Υπουργείου Δικαιοσύνης, η συγκεκριμένη υπόθεση και ο χώρος των εκδόσεων ήταν μια ευκαιρία να δημιουργήσουν ένα νέο, ευνοϊκό δικαστικό προηγούμενο.

Η δικαστής, διορισμένη από τον πρόεδρο Μπάιντεν, δεν δημοσιοποίησε αμέσως ολόκληρη την απόφασή της, διότι, όπως είπε, περιείχε εμπιστευτικές επιχειρηματικές πληροφορίες. Μια επεξεργασμένη δημόσια έκδοση της απόφασης αναμένεται τις επόμενες ημέρες.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)