to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:56 | 05.06.2018

Διεθνή

ΗΠΑ: Δικαιώθηκε ζαχαροπλάστης που αρνήθηκε να φτιάξει τη γαμήλια τούρτα ομοφυλόφιλου ζευγαριού

Αρνήθηκε να τους φτιάξει την τούρτα για τον γάμο τους, με το αιτιολογικό ότι δεν του το επιτρέπουν οι θρησκευτικές του πεποιθήσεις.


Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ δικαίωσε χθες Δευτέρα την προσφυγή ενός ζαχαροπλάστη από το Κολοράντο, ο οποίος είχε αρνήθηκε να φτιάξει τη γαμήλια τούρτα για ένα ομοφυλόφιλο ζευγάρι σε μια πολύκροτη δίκη που προκάλεσε αντιπαράθεση ανάμεσα στους υπέρμαχους των δικαιωμάτων των γκέι και εκείνους της θρησκευτικής ελευθερίας.

Ένα ζευγάρι γκέι--οι Ντέιβιντ Μάλινς και Τσάρλι Κρεγκ--προσέφυγαν το 2012 στην Επιτροπή Πολιτικών Δικαιωμάτων του Κολοράντο επειδή ο ζαχαροπλάστης Τζακ Φίλιπς αρνήθηκε να τους φτιάξει την τούρτα για τον γάμο τους, με το αιτιολογικό ότι δεν του το επιτρέπουν οι θρησκευτικές του πεποιθήσεις.

Η Επιτροπή είχε αποφανθεί εις βάρος του Φίλιπς, ο οποίος στη συνέχεια προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο που χθες αποφάνθηκε, με ψήφους 7-2, ότι η Επιτροπή είχε παραβιάσει τα δικαιώματα του Φίλιπς έτσι όπως αυτά ορίζονται από την Πρώτη Τροπολογία του Αμερικανικού Συντάγματος--που κατοχυρώνει τη θρησκευτική ελευθερία (ανεξιθρησκεία) και την ελευθερία της έκφρασης. Στην απόφασή του συγκεκριμένα αναφέρεται ότι η Επιτροπή, κρίνοντας ότι το ζαχαροπλαστείο Masterpiece Cakeshop υποχρεούται να εξυπηρετεί τους πελάτες του ανεξαρτήτως του σεξουαλικού τους προσανατολισμού, επέδειξε "σαφή και ανεπίτρεπτη εχθρικότητα προς τις ειλικρινείς θρησκευτικές απόψεις" του ζαχαροπλάστη.

Οι δικαστές ωστόσο δεν κατέληξαν σε απόφαση για το αν μια επιχείρηση μπορεί να αρνηθεί να εξυπηρετήσει γκέι και λεσβίες με βάση τις θρησκευτικές τους απόψεις, γεγονός που σημαίνει ότι το επίμαχο αυτό θέμα αναμένεται να επανέλθει στο προσκήνιο.

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ νομιμοποίησε τον γάμο μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου σε εθνικό επίπεδο το 2015 και η πολιτεία του Κολοράντο διαθέτει μια σειρά από νόμους κατά των διακρίσεων οι οποίοι προστατεύουν τους ομοφυλόφιλους.

Αυτή ήταν η πιο σημαντική υπόθεση για τα δικαιώματα των γκέι από τότε που το Ανώτατο Δικαστήριο νομιμοποίησε τους γάμους μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)