to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:22 | 27.10.2021

Διεθνή

ΗΠΑ: Αποκαλύφθηκε ο σχεδιαζόμενος «φόρος των δισεκατομμυριούχων»

Στοχεύει στο να πληρώσουν αναλογικά με την περιουσία τους περίπου 700 άτομα με περιουσία άνω του 1 δισ. δολαρίων ή έσοδα 100 εκατ. δολαρίων επί 3 συνεχή χρόνια


Η πρόταση που προωθεί η Επιτροπή Οικονομικών  της Γερουσίας για την φορολόγηση του πολύ μεγάλου πλούτου στις ΗΠΑ ανακοινώθηκε από τον πρόεδρό της Ρον Γουάιντεν, σε συνέχεια της εναρμόνισης της φορολογίας ελάχιστου φόρου 15% στις πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις που παρουσιάστηκε την Τρίτη.

Στόχος του νόμου είναι η φορολόγηση της αύξησης στον πλούτο που δεν έχει «υλοποιηθεί» μέσω αγοραπωλησιών περιουσιακών στοιχείων, για να περιορίσει την φοροαποφυγή επιχειρηματικών ομίλων και πλουσίων ατόμων μέσω της εκμετάλλευσης των «παραθύρων» στο διεθνές σύστημα φορολογίας. Η εφαρμογή του σχεδιάζεται να ξεκινήσει από το φορολογικό έτος του 2022.

Θα επιβάλλει φορολογία 23,8% στα μακρόχρονα οφέλη από διαπραγματεύσιμα περιουσιακά στοιχεία όπως οι μετοχές, που αυξάνουν την αξία τους με την πάροδο του χρόνου, ανεξάρτητα εάν έχουν πωληθεί ή όχι. Σημειώνεται ότι ταυτόχρονα θα επιτρέψει στους ίδιους υπόχρεους, εταιρείες και επιχειρήσεις, να έχουν φοροελαφρύνσεις για απώλειες από αντίστοιχες αρνητικές εξελίξεις στην αξία των περιουσιακών τους στοιχείων.

Επίσης, θα επιβάλλει φορολογία στα μερίδια που κατέχουν οι ίδιοι υπόχρεοι σε επιχειρήσεις που έχουν ενσωματωθεί σε μεγαλύτερες εταιρικές δομές όπως τραστ και επενδυτικές ακινήτων.

Ενώ το 15% στις πλέον κερδοφόρες επιχειρήσεις είναι ευρέως αποδεκτό και εναρμονίζει την φορολογία στις ΗΠΑ με την πρόσφατη απόφαση 136 χωρών για την φορολόγηση του παγκόσμιου πλούτου, ο «φόρος των δισεκατομμυριούχων» δεν είναι βέβαιο ότι θα «περάσει» για να γίνει πραγματικότητα.

Ο Λευκός Οίκος προσδοκά έσοδα εκατοντάδων δισεκατομμυρίων για να χρηματοδοτήσει τα πρόγραμμα κοινωνικής πολιτικής και αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης του Τζο Μπάιντεν. Ωστόσο αντιμετωπίζει αντιδράσεις και εντός των Δημοκρατικών στην Βουλή των Αντιπροσώπων, καθώς κάποιοι επιδιώκουν πιο άμεσες αυξήσεις φορολογίας για τις επιχειρήσεις και τους πλούσιους.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)