to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:30 | 31.05.2013

Διεθνή

ΗΠΑ: Αποδυνάμωση της αλ Κάιντα και ενίσχυση της υποστήριξης της διεθνούς τρομοκρατίας από το Ιράν «καταγράφει» η ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Το Ιράν ενίσχυσε την υποστήριξη της διεθνούς τρομοκρατίας κατά τον περασμένο χρόνο, ενώ ο πυρήνας της αλ Κάιντα αποδυναμώθηκε, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση για την τρομοκρατία στον κόσμο που συντάσσει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.


Η έκθεση αναφέρει ως παραδείγματα την Επαναστατική Φρουρά και τις δυνάμεις Κουντς του Ιράν, το υπουργείο αντικατασκοπείας και την στήριξη που παρέχει η Τεχεράνη στην σιιτική ένοπλη οργάνωση του Λιβάνου, την Χεζμπολάχ.

" Η κρατική στήριξη που παρέχει το Ιράν στην τρομοκρατία και τις τρομοκρατικές δραστηριότητες της Χεζμπολάχ έχουν αποκτήσει έναν ρυθμό που δεν έχει υπάρξει ανάλογός του από την δεκαετία του '90, με σχέδια για επιθέσεις στην νοτιοανατολική Ασία, την Ευρώπη και την Αφρική", αναφέρει η έκθεση υπογραμμίζοντας την ανάμειξη του Ιράν στη Συρία υπέρ του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και την επίθεση εις βάρος ισραηλινών τουριστών στη Βουλγαρία καθώς και πολλά άλλα τρομοκρατικά σχέδια που απέτυχαν.

Το τρομοκρατικό δίκτυο αλ Κάιντα, το οποίο έχει υπάρξει επί μακρόν στο επίκεντρο του αμερικανικού πολέμου κατά της τρομοκρατίας, εξακολουθεί να αποδυναμώνεται ύστερα από την δολοφονία ηγετικών προσώπων του, όπως ο Αμπού Γιαχία αλ-Λίμπι και ο Αμπού Ζαϊντ αλ-Κουβέιτι.

Αντίθετα, τοπικές οργανώσεις με διασυνδέσεις με την αλ Κάιντα έχουν ανεξαρτητοποιηθεί και επικεντρώνονται όλο και περισσότερο σε τοπικούς στόχους, αναφέρεται στην έκθεση.

"Παρότι ο πυρήνας της αλ Κάιντα βρίσκεται σε πορεία ήττας και τα δύο πιο επικίνδυνα παρακλάδια της έχουν υποστεί σοβαρά πλήγματα, οι ταραχές στην Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική έχουν περιπλέξει την εικόνα της αντιτρομοκρατίας", προσθέτει η έκθεση.

Η έκθεση σημειώνει, μεταξύ άλλων και την εξάπλωση των όπλων στη Λιβύη, καθώς και την εξέγερση των Τουαρέγκ στο Μαλί, ενώ υπογραμμίζει ότι οι προσπάθειες των γαλλικών και αφρικανικών δυνάμεων έχουν συμβάλει στον περιορισμό της απειλής στις συγκεκριμένες περιοχές.

Πηγή ΑΠΕ - ΑΜΠ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)