to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:49 | 27.07.2018

Διεθνή

ΗΠΑ: Aντιπροσωπεία της NRA είχε πάει επίσκεψη στη Μόσχα το 2015

Οι Δημοκρατικοί στην Γερουσία πιέζουν για πληροφορίες σχετικές με μία συνάντηση που έγινε στον Μόσχα το 2015, μεταξύ σημαντικών δωρητών της Εθνικής Ένωσης για την Οπλοκατοχή (NRA) κι έναν αριθμό Ρώσων, που από τότε, ελέγχονται από τις αρμόδιες αμερικανικές υπηρεσίες ασφάλειας, μεταδίδει το ABC News.


Μία ομάδα από πρώην προέδρους της NRA, μέλη του διοικητικού της συμβουλίου, αλλά και σημαντικούς δωρητές της, ταξίδεψε στην Μόσχα την συγκεκριμένη χρονιά. Η επίσκεψη αυτή υποστηρίχθηκε από την ομάδα για την υποστήριξη της οπλοκατοχής στην Ρωσία (Right to Bear Arms). Συνιδρυτικό στέλεχος της οργάνωσης αυτής, είναι η Μαρία Μπούτινα που συνελήφθη πρόσφατα, ως μία μυστική πράκτορας που δρούσε για λογαριασμό της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν ο Πέτε Μπρόουνελ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της NRA, ο πρώην σερίφης Ντέιβιντ Κλαρκ, υποστηρικτής του Ντόναλντ Τραμπ, οι δωρητές Δρ. Άρνολντ και Χίλαρι Γκολντσλέιγκερ, ο υπεύθυνος για την συλλογή χρημάτων από εκστρατείες Τζο Γκρέγκορι, ο πρόεδρος της ένωσης Ντέιβιντ Κίνι, αλλά κι ο εκτελεστικός διευθυντής Τζιμ Λιμπερατόρε. Οι ίδιοι, φέρονται να συναντήθηκαν με την Μπούτινα που έχει δηλώσει αθώα για τις κατηγορίες που της έχουν απαγγελθεί κι αναμένει την δίκη της, στην αμερικανική πρωτεύουσα. Επίσης, τα στελέχη και οι δωρητές της NRA είχαν συναντηθεί με τον υποδιοικητή της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας Αλεξάντερ Τορσίν (του έχουν υποβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ), αλλά και τον (τότε) αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ρωσίας Ντμίτρι Ρογκόζιν, στον οποίο επίσης, έχουν επιβληθεί αμερικανικές κυρώσεις από το 2014.

Σε επιστολή του, που δημοσιοποιήθηκε χθες, ο Γερουσιαστής Ρον Γουάιντεν από το Όρεγκον και οι Γερουσιαστές Ελίζαμπεθ Γουόρεν από την Μασαχουσέτη, Σέλντον Χουάιτχαους από το Ροντ Άϊλαντ και Ρίτσαρντ Μπλούμενθαλ από το Κονέκτικατ, ζήτησαν “πληροφορίες κι έγγραφα σε σχέση με την επίσκεψη της αντιπροσωπείας της NRA στην Μόσχα, το 2015,” σχετικά με τους επτά ανθρώπους που συμμετείχαν σε αυτήν. Ο Γουάιντεν έχει αρχίσει έρευνα στις αρχές του χρόνου, προκειμένου να διαπιστωθεί αν η Ρωσική Ομοσπονδία προσπάθησε με μη μόνιμο τρόπο να διαθέσει χρήματα στο αμερικανικό πολιτικό σύστημα, μέσω της NRA.

Οι γερουσιαστές ζήτησαν ειδικότερα λεπτομέρειες για τις συναντήσεις που είχαν τα μέλη της αποστολής της NRA με την Μπούτινα, τον Τορσίν και τον Ρογκόζιν, ενώ ζήτησαν εξηγήσεις για το πως καλύφθηκε το οικονομικό κόστος της επίσκεψης, αλλά και μία λεπτομερειακή περιγραφή των δραστηριοτήτων που είχαν οι συμμετέχοντες στην ομάδα επίσκεψης, στην ρωσική πρωτεύουσα. Τα στοιχεία αυτά, ενδιαφέρουν άμεσα την αμερικανική κοινή γνώμη, καθώς γίνονται γνωστές λεπτομέρειες για την Μπούτινα, αλλά και για την επιχείρηση άσκησης επιρροής στις ΗΠΑ, για την οποία κατηγορείται.

Σε δικαστικά έγγραφα της Επιτροπής Ηθικής στην Κομητεία του Μιλγουόκι, φαίνεται ότι ο πρώην σερίφης Ντέιβιντ Κλαρκ αποκάλυψε πως η ρωσική ομάδα υποστήριξης της οπλοκατοχής της Μπούτινα, πλήρωσε το ποσό των 6.000 δολαρίων για να καλυφθεί το κόστος της διατροφής, της ξενοδοχειακής παραμονής, αλλά και των μετακινήσεών του, στην διάρκεια του ταξιδιού. Σε βίντεο που έχει αναρτηθεί στο Youtube, η αντιπροσωπεία φαίνεται να επισκέπτεται ένα ρωσικό εργοστάσιο πυροτεχνημάτων, με την συμμετοχή της Μπούτινα.

Εκπρόσωπος της NRA δεν ανταποκρίθηκε σε αιτήματα σχολιασμού σχετικά με το ταξίδι, καθώς οι επικριτές της ένωσης, υποστηρίζουν ότι υπάρχει κάτι που κρύβει η NRA.

“Η NRA έχει αρκετό χρόνο προκειμένου να εξηγήσει τις επισκέψεις της στην Μόσχα, τους δεσμούς της με φίλους του Πούτιν, αλλά και την σχέση της με μία κατηγορούμενη πράκτορα του Κρεμλίνου που έχει εισχωρήσει στα υψηλότερα κλιμάκια της,” δήλωσε σε δήλωσή του στο ABC News ο Τζον Φέινμπλατ, πρόεδρος της ομάδας για τον έλεγχο των όπλων (Everytown for Gun Safety). “Γίνεται ξεκάθαρο από την σιωπή τους, ότι η ηγεσία της NRA έχουν κάτι να κρύψουν. Η ερώτηση είναι, τι κρύβουν;” Αναρωτήθηκε ο ίδιος.

Οι εκπρόσωποι των μελών της αντιπροσωπείας της NRA που επισκέφτηκαν την Μόσχα, δεν ανταποκρίθηκαν σε αιτήματα σχολιασμού για την επίσκεψή αυτή, πλην ενός.

Εκπρόσωπος του Λιμπερατόρε επιβεβαίωσε ότι, η Μπούτινα, ο Τορσίν κι ο Ρογκόζιν “συμμετείχαν στην ομάδα που φιλοξένησε την αντιπροσωπεία της NRA στο ταξίδι της,” χωρίς ωστόσο, να μιλήσει προσωπικά ο Λιμπερατόρε.

“Ο κ. Λιμπερατόρε ταξίδεψε στην Ρωσία με μία αντιπροσωπεία της NRA στο πλαίσιο μιας προσπάθειας καλλιέργειας κοινού ενδιαφέροντος για την συζήτηση προγραμμάτων με δεδομένη την παγκόσμια προσέγγισή μας,” τόνισε ο εκπρόσωπος. “Επίσης, έχουμε έναν σύμβουλο προσπαθεί να καλλιεργήσει στην Ευρώπη, ένα ενδιαφέρον για συζήτηση, ένα πρόγραμμα σχετικό με το στυλ ζωής, αλλά και την εφαρμογή (streaming) που διαθέτουμε,” πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι Δημοκρατικοί προσπαθούν για μήνες να εξάγουν ένα συμπέρασμα για το αν η NRA έλαβε χρήματα από οποιαδήποτε πηγή στην Ρωσία κι αν στην περίπτωση που αυτό συνέβη, να διαπιστωθεί αν χρησιμοποιήθηκαν για την υποστήριξη της προεδρικής υποψηφιότητας του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο πρόεδρος Τραμπ έλαβε οικονομική υποστήριξη ρεκόρ από την NRA το 2016, η οποία ξεπέρασε τα 30 εκατομμύρια δολάρια.

Η NRA από την πλευρά της, είπε στους γερουσιαστές ότι η ένωση έλαβε έναν μικρό αριθμό χορηγιών (συνολικά 2.512 δολάρια) από ανθρώπους που σχετίζονται με διευθύνσεις στην Ρωσία. Μέσα στο ποσό αυτό, συμπεριλαμβάνεται και το ποσό που κατέβαλε για την εγγραφή του, ο Τορσίν.

Πηγή: ABC News - ΑΠΕ/ΜΠΕ

tags: NRA

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)